Dünya futbolunun yönetim organı FIFA'nın başındaki Gianni Infantino, Filistin Futbol Federasyonu'nun başvurusu sonrası İsrail'in organizasyonlardan menedilmesi talebini inceleyeceklerini belirtti.

7 Ekim 2023 tarihinde Hamas güçleri İsrail’e saldırdı. Bu saldırının ardından İsrail ordusu Gazze’de sivil, kadın, çocuk dinlemeksizin yerleşim yerlerini hedef alan eylemlerine başladı. İsrail’in Gazze’ye müdahalesi söz konusu tarihten beri devam ediyor. Bu müdahaleler sonucu binlerce sivil hayatını kaybetti. Bölgeye gelen insani yardımların da bir bölümünü engellemeye yönelik müdahalelerde bulunan İsrail ordusu, hastanelere yaptığı saldırılarla süreç içinde dünya kamuoyunun gündemine geldi.

Ancak spor camiasında İsrail takımlarının turnuvalardan menedilmesi söz konusu olmadı. Süreç içinde 24 Şubat 2022 tarihinde Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesi sonrası Rus kulüplerin ve Rusya Milli Takımı’nın birçok spor organizasyonundan menedilmesi söz konusu olmuştu. Yaklaşan Avrupa Futbol Şampiyonası’nda Rus takımı yer almayacak. Öte yandan son iki sezondur kulüp futbolunda Avrupa kupalarında Rus takımlarına yer verilmiyor. Futbol dışındaki birçok branşta da Rus takımları yer almıyor ve bazı bireysel branşlarda Rus sporcular bayraksız olarak yarışıyorlar.

Futbolda Rusya özelinde gördüğümüz uygulamayı İsrail özelinde görmek mümkün olmadı. Ne futbol ne de farklı bir branşta İsrail Federasyonu altında yarışan bir organizasyona yaptırım uygulanmadı. İşte bu yaptırımın uygulanması için Filistin tarafından FIFA’ya başvuru geldi. Konuyla alakalı konuşan dünya futbolunun yönetim organı FIFA’nın başkanı Gianni Infantino “FIFA, Filistin Futbol Federasyonu tarafından yapılan üç talebi değerlendirmek, FIFA’nın statü ve düzenlemelerinin doğru şekilde uygulandığından emin olmak için hemen bağımsız bir hukuk uzmanını görevlendirecek. Durumun aciliyeti nedeniyle, değerlendirme sonuçlarını gözden geçirmek ve uygun olan kararları almak üzere FIFA Konseyi, 20 Temmuz’a kadar olağanüstü toplanacak” dedi.

Bu yaz oynanacak kıta şampiyonalarının ardından Dünya Kupası Elemeleri heyecanı başlayacak. 2026’da ABD-Kanada-Meksika ortaklığında gerçekleşecek organizasyon için ülkeler, bu şampiyonaya katılma umuduyla elemelere başlayacaklar. İlk kez 48 takımla düzenlenecek turnuva için de Avrupa’dan katılacak ülke sayısındaki kota arttı. İsrail’in bu kotadan faydalanmak için mücadele edip edememesi Infantino’nun işaret ettiği görüşmeden sonra belli olacak.