Geçtiğimiz aylarda yapılan ihale sonucu İstanbul Park’ın işletme hakları Intercity’den Lale Cander’in şirketi olan Can Bilim ve Eğitim Kurumları bünyesine geçmişti. Yapılan şartnamede yüklenici firmanın Formula 1 yarışlarını İstanbul Park’a getirmesi şart koşulmuş, aksi halde yüklü bir tazminat yüküyle karşı karşıya kalınacağı bildirilmişti. Can Holding’in ihaleyi almasını takip eden bir ay içinde Formula 1 yetkilileriyle el sıkışarak İstanbul Park’ı 2026 takvimine sokacağına yönelik protokole imza atması gerekiyordu ancak Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne buna ilişkin herhangi bir belge sunulmadı.
Formula 1’in 2025 takvimi kesinleşti ve Türkiye Grand Prix tabloda yer almadı ancak 2026 takvimi henüz açıklanmadı. Buna karşın bazı ülkeler 2026 takvimine girmek için kesin olarak anlaşmaya vardı ve bu durumu kamuoyuna duyurdu. Kesin takvimin açıklanması için ise altı aydan kısa bir süre kaldı.
Formula 1’den yapılan açıklamaya göre 2025 takvimi 24 yarış üzerinden koşulacak. 2026 takviminde ise sözleşmesi devam eden 17 pist doğrudan yer alacak. Ek olarak Madrid’de düzenlenecek bir cadde yarışının da 2026’da start alacağı açıklanmıştı. İtalya, Monako, Meksika, Çin, Emilia-Romagna, Belçika ve Hollanda Grand Prix’lerinin ise geçmişte imzaladıkları kontratlar 2025 yılıyla birlikte sona eriyor. Sporun tarihi pistlerinden Monza ve Monte Carlo’yla yeni kontrat imzalanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Öte yandan Formula 1 için önemli bir yere sahip olan Belçika’nın Spa pisti için ise bilinmezlik sürüyor. Türkiye’nin 2026’da yarış düzenleme yönteminin birilerinin yerini doldurarak mı yoksa yarış sayısını genişletip takvimi uzatarak mı yapacağı henüz bilinmiyor.
Formula 1’in CEO’su Stefano Domenicali daha önce yaptığı bir açıklamada takvimi 30 yarışa kadar genişletmek istediklerini söylemişti. Buna karşın takımların başta lojistik zorlukları gerekçe göstererek bu duruma karşı oldukları biliniyor. Türkiye haricinde Güney Kore, Tayland ve Endonezya da Formula 1’e ev sahipliği yapabilmek adına çaba gösteriyor.