Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA), Formula 1’de yenilenecek güç üniteleri sonrası sürdürülebilir ve çevre dostu olma yolunda büyük adımların atılacağı 2026 sezonunda kullanılacak otomobillerin detaylarını paylaştı. Şimdikinde 30 kg daha hafif olacağı ve hem enden hem de boydan küçüleceği görülen araçlarda yeniden tasarlanan aerodinamik unsurlar sonucunda DRS adı verilen arka kanat teknolojisi de ortadan kalkacak.
Daha dar ön kanat ve tamamen kaldırılan ön teker üstü kanatçıkların ardından aerodinamik konsepti tamamen değişecek olan otomobillerde sidepollar da bu değişim doğrultusunda yeni bir görünüme kavuşacak. Otomobilin önünden arkasına doğru yeni bir hava türbülans akış şekli oluşturacak bu yeniliklerin ardından aracın arka kanadında bulunan DRS’e de gerek kalmayacak.
Yapılan değişiklikler sonucu yere basma gücünün yüzde 30, sürüklenme etkisinin ise yüzde 55 oranında azalacağı tahmin edilirken kirli hava etkisini minimize ederek öndeki aracın daha rahat takip edilmesi ve geçişin kolaylaşması hedefleniyor.
DRS ortadan kalkıyor
Wait, DRS flap and main plane connected and open in unison. 👀 https://t.co/tSFdKdye6t pic.twitter.com/N7DYnnrK6R
— Ky (@FiftyBucksVT) June 6, 2024
Yapılacak yeniliklerin ardından en çok dikkat çeken konu ise arka kanatta yaşandı. 2011’de sezona giren DRS, 2026 araçlarında bulunmuyor. Öndeki araca bir saniyelik mesafede bulunan otomobilin önceden belirlenmiş alanda aktif edip sürüklenmeyi azaltarak daha da hızlandıran ve geçiş yapmayı kolaylaştıran DRS teknoloji yenilenen aerodinamik konseptte yerini aktif aero sonucu sürekli hareket edecek kanatlara bırakacak. FIA’nın yaptığı açıklamaya göre 2026 araçlarındaki arka kanat üç, ön kanat ise iki hareketli parçaya sahip olacak. Yeni gelen bu teknolojisin şimdiki DRS’ten çok farklı olması beklenirken konu hakkında söz alan FIA’nın aerodinami başkanı Jason Somerville:
“DRS geçişe yardım eder ve belirlenen noktalarda öndeki araca bir saniye yakınsanız açarsınız. 2026 araçlarıyla sürücülere herhangi bir mesafe kısıtlaması olmadan yüksek ve düşük sürüklenme modları arasında geçiş yapma şansı tanıyacağız” dedi.
FIA ayrıca DRS’in kalkmasının ardından geçiş yapmayı kolaylaştırmayı sürdürmek için “Manuel motor ekstra güç modu” adlı yeni bir sistemi devreye sokacak. Bu yenilikle DRS’te aerodinamik yönlerden verilen desteğin işini yeni dönemde güç ünitesindeki hibrit parçalar devralacak. FIA’nın konu hakkında çalışan teknik sorumlusu Jan Monchaux ilgili mod hakkında şunları söyledi:
“Değişim var ama mantık aynı çalışacak; öndeki araca yakınsan güç ünitesi öndeki aracı geçmek için fazladan güç üretecek. Bu ekstra enerji de düzlüğün sonunda geçiş yapmak için önemli bir destek sağlayacak. 2026’da devreye girecek bu sistemler toplamda araçları daha çevik ve hafif yapacak, pilotların etkisi performans üzerinde daha belirleyici olacak” dedi.