Formula 1'de otomobil tasarımı denince akla gelen ilk isim olan Adrian Newey'nin yeni adresi belli oldu. İngiliz mühendis Aston Martin'e hissedar olarak transfer oldu.

Spora girdiği 2006 yılından beri Red Bull Racing’in teknik tasarım şefi olan ve aerodinamik açıdan Milton Keynes merkezli takımın otomobillerini tasarlayan Adrien Newey’nin yeni adresi belli oldu. Lawrence Stroll’ün sahibi olduğu Aston Martin Newey’nin 2026 yılından itibaren takımın yarıştıracağı otomobili tasarlayacağını açıkladı.

Mayıs ayında koşulan Miami Grand Prix hafta sonunda sezon öncesi takım patronu Christian Horner’ın üstü kapatılan taciz skandalından sonra başlayan süreçte yaşanan güç çekişmelerinin tezahürü olarak Newey, Red Bull’dan ayrılacağını açıklamıştı. Aradan geçen süreçte dahi mühendisin adı birçok takımla anıldı. İtalyan medyası uzun süre İngiliz tasarımcının Ferrari’ye katılacağına dair haberler yaptı. Newey bu iddiaları Hamilton’la çalışmak isteyeceğini belirterek daha da ısıttı, fakat işin sonunda 65 yaşındaki şampiyon tasarımcıyı kapan Aston Martin oldu.

Hisse verecekler

Pilotlardan Lance Stroll’ün babası Lawrence Stroll tarafından yönetilen takımın Newey’i ikna etmesi pahalıya patladı. Newey takımda yeni oluşturulacak ‘teknik yönetici ortağı’ makamının yanı sıra Aston Martin’den hisse de alacak. Yapılan açıklama uyarınca Newey’in mesaisi 1 Mart 2025’te başlayacak İngiliz mühendis takımı Aston Martin’in 2026’da gelecek yeni regülasyonlara uygun ilk aracını tasarlayacak.

Verdiği karar hakkında konuşan Newey “Aston Martin Formula 1 takımına katıldığım için çok heyecanlıyım. Lawrence Stroll’ün dahil olduğu her işe getirdiği tutku ve bağlılıktan çok etkilendim. O dünya çapında bir takım inşa etme konusunda çok kararlı. Bunu yeni yarattığı Aston Martin Teknoloji Kampüsü projesinden de net bir şekilde görebilirsiniz. Honda gibi harika bir motor üreticisiyle çalışmaya başlayacaklar. Aston Martin’i dünya şampiyonası kazanan bir takım haline getirmek için gereken tüm önemli altyapı parçalarına sahipler ve ben de bu hedefe ulaşılmasına yardımcı olmayı dört gözle bekliyorum” dedi.

Red Bull’da tasarım imzasını taşıyan araçlarla Sebastian Vettel’in dört ve Max Verstappen’in de üç kez dünya şampiyonu olmasına yardımcı olan Newey’in Williams ve Mclaren yılları da hesaba katıldığında toplam 12 sürücüler ve 13 üreticiler şampiyonluğunda doğrudan imzası bulunuyor.

Marc Marquez seriye bağladı