Metin Kurt, Galatasaray ve Türk futbol tarihine adını altın harflerle yazdırmış isimlerden biri. Kırklareli doğumlu Kurt profesyonel futbol kariyerine 1966’da Altay’da başladı ve daha sonra Ankara ekibi PTT’de üç sezon geçirdi. 1970’de Galatasaray’ın dikkatini çeken Kurt, Brian Birch’lü takımın vazgeçilmez sol açığı oldu. Kurt, üç kez üst üste şampiyon olan takımın kritik parçalarından biriydi. Etkili isim, milli takıma kadar yükseldi. Türk futbolunun sol açığı unvanını kazandı. Ancak bu unvanı kazanmasındaki başlıca etken oynadığı pozisyon değil, siyasi arenada tuttuğu saftı.
Türkiye Komünist Partisi’ne üyeliğiyle bilinen Kurt, 90’larda Bosman Kanunları’nın çıkmasına öncü olan futbolcu Bosman’dan önce, futbolcuların haklarını savunan bir sendikanın gerekliliğine vurgu yapan bir isimdi. Sporda ter dökenlerin temsiliyetini üstlenen ve hakları için mücadele eden Metin Kurt, spor emekçilerinin örgütlenmesinde başat rol oynadı. 1980 öncesinde Amatör Sporcular Derneği örgütlenmesiyle spor alanında önemli bir adım atarak bu alanda sendikal örgütlenmenin arayışı içinde oldu. Hak, emek ve özgürlük kavramlarına yabancı yeşil sahalarda farklı bir profil çizen Kurt’un Galatasaray kariyeri görece erken biçimde 1976’da bitti. Ancak sarı-kırmızılı renklerle yaptıkları tarih sahnesinde yerini aldı. Kurt daha sonra üç sezon Kayserispor’da forma giydikten sonra aktif futbol yaşantısını noktaladı. 26 kez de ay-yıldızlı formayı terletmişti.
15 Mart 1948 doğumlu Türk futbol efsanesi, 24 Ağustos 2012’de son nefesini verdi. Son olarak 2010 yılında Devrimci Spor Emekçileri Sendikası’nın kurucu başkanlığını yapan Metin Kurt, 2011 Genel Seçimleri’nde Türkiye Komünist Partisi’nden milletvekili adayı olmuştu.
Bundan 12 yıl önce aramızdan ayrılan Kurt’un adı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde tartışma konusu oldu. İBB’nin yenilediği Zeytinburnu’ndaki Yedikule Gençlik Kulübü Spor Tesisleri’nin adının “Yedikule Metin Kurt Spor Tesisi” olarak değiştirilmesi teklifine ise AKP’liler karşı çıktı. AKP Grup Sözcüsü Faruk Gökkuş “Metin Kurt milli bir futbolcu ama daha çok ideolojik duruşu var. Türkiye Komünist Partisi milletvekili adayı olmuş. Türkiye Komünist Partisi üyesi. Orayla tek bağlantısı Yedikule Spor’da bir dönem antrenörlük yapmış başka bağlantısı yok. Orada yaşamış biri değil. İdeolojik anlamda bu ismin verildiğini düşünüyoruz. Bu nedenle muhalefet şerhi koyuyoruz” dedi.
CHP’li Meclis Üyesi Can Çobanoğlu, “Metin Kurt, hepimiz için spor anlamında idol olmuş bir isim. Sahada rakibine olan saygısı, efendiliği, hakkaniyetli davranışlarıyla spor camiasının örnek kişilerinden biridir. Fikirlerimiz ne olursa olsun eğer hizmet ettiğimiz alan spor ise örnek olmuş kişilerin isimlerinin yaşatılması önemli. Düşünceleriniz, hayata bakışınız aynı olmayabilir ama fikir özgürlüğü varsa eğer bu ülkede futbolda sendikalaşmayı ilk kez gündeme getiren arkadaşlarını haklarını koruyan bir insanın adının o komplekse verilmesinin uygun olduğu görüşündeyim.” ifadelerini kullandı.
AKP Muhammet Kaynar, “İsim tekliflerinde yasaya göre yerin hiç ismi yoksa salt çoğunluk aranır. Yerin ismi değişirse 3’te 2 çoğunluk gereklidir. Biz karşı çıktığımız için ona göre oylama yapılmalıdır.” diye yanıt verdi. CHP Grup Sözcüsü Gencay Özcan da “Sadece düşüncesi, hayata bakışı kendilerinden farklı diye Türk sporuna katkı vermiş, futbolda örgütlenmeyi savunan bir insanın bu ülkeye yapmış olduğu katkıyı görmezden gelmeleri gerekmez. İdeolojik gerekçelerle isminin buraya verilememesini insani bulmadım, kendilerine de yakıştıramadım” dedi.
“Komisyonda tekliflerin çoğuna destek verdik. Örneğin Yaşar Kemal meydani.” diyen AKP Mustafa Koral “Bir tek bu konuda karşı çıktık. TKP üyesine oy veremezdik.” dedi. Ancak itirazı kabul görmedi, oylama yapıldı. Ve oyçokluğu ile tesise Metin Kurt’un adı verildi. Kurt’un adı, Yedikule’de yaşamaya devam edecek.