Avrupa Ligi'nde Galatasaray ilk yarısını 3-0 önde kapadığı maçta ikinci yarı zorlanmasına karşın Elfsborg'u 4-3 yendi. Sarı-kırmızılılar Beşiktaş derbisi öncesi iyi gidişini sürdürdü.

UEFA Avrupa Ligi’nde mücadele eden Galatasaray, organizasyonun üçüncü hafta maçında İsveç temsilcisi Elfsborg’u RAMS Park’ta konuk etti. Başlangıç planında çift santrfor tercihine yönelen Okan Buruk geri hattı ise üçlü kurdu. 3-4-1-2 dizilişiyle sahaya çıkan Galatasaray’da ilk 11’i Günay, Kaan, Davinson, Abdülkerim, Torreira, Sara, Yunus, Barış Alper, Mertens, Osimhen ve Icardi oluşturdu. Öte yandan UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, karşılaşmayı izlemek için protokol tribünündeki yerini aldı. Karşılaşma öncesinde İstanbul’a gelen Ceferin’e Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu eşlik etti. Maçtaki ilk tehlikeyi Galatasaray geliştirdi. Mertens’in sağ taraftan içeriye ortalayarak kullandığı duran topa ön direkte Icardi kafayı vurdu ancak kaleci Pettersson kapattığı köşede hata yapmadı.

Altıncı dakikada Galatasaray savunmadan çıkmaya çalışırken Icardi derine gelerek kuruluma yardım etti. Arjantinli yıldızın uzun topu sonrası savunma arkasına sarkan Osimhen kontrolünün ardından Yunus’u buldu. Yusun’un pası sonrası Mertens yay üzerinden şutunu çekti, savunmadan seken top az farkla dışarı gitti. 10’uncu dakikada Galatasaray bir kez daha gole yaklaştı. Sara’nın sağdan kullandığı kornerde Icardi yine ön direkte kafayı vurdu, kaleci Pettersson bu kez uzak direğe giden topu başarılı bir plonjonla önledi. Sarı-kırmızılılar bu bölümde üst üste köşe vuruşları ve sağlı sollu ortalarla gol arasa da tabelayı değiştirmeyi başaramadı.

Galatasaray ilk gole Icardi’nin kafa vuruşlarıyla yaklaştı.

14’üncü dakikada Galatasaray bir kez daha Icardi’nin uzun topu sonrası pozisyon yarattı. Mertens’in sağdan yaptığı ortaya Osimhen çok etkili bir kafa vuruşu yapsa da kaleci Pettersson bir kez daha etkili bir kurtarışa imza attı. Devamında Barış Alper’in eksantrik röveşata denemesinde top az farkla auta gitti.

20’nci dakikada Elfsborg ilk kez etkili geldi. İsveç temsilcisinin en skorer ismi Baidoo’nun savunma arkasına sarkıp karşı karşıya kaldığı pozisyonda kalesini terk eden Günay ayaklarıyla müdahalede bulunmayı başarıp topu taca gönderdi.

Günay mutlak golü önledi.

Elfsborg devamında uzun taç ve köşe vuruşuyla baskı kurmaya çalışsa da bu denemelerden sonuç çıkmadı. 25’inci dakikada Galatasaray’da Barış Alper sağ çizgide çalımını atıp içeriye çevirdi. Yunus’un gelişine şutunda top savunmadan döndü. Galatasaraylı oyuncuların elle oynama ve penaltı itirazları oldu ancak hakem devam dedi. 28’inci dakikada Galatasaray’ın yıldız üçlüsü, Gabriel Sara’nın uzun mesafeli gönderdiği topla pozisyon yarattı. Osimhen’in pasında çok iyi ilk kontrolü sonrası Mertens ayak içiyle şutunu çekti fakat top direkten döndü. Oyun alanına geri dönen meşin yuvarları takip eden Icardi havadaki topu boş kaleye tek dokunuşla göndermeyi başarında Galatasaray 1-0 öne geçti.

Golün ardından Elfsborg, hücuma daha kalabalık çıkmaya yönelik bir oyun sergilemeye başlasa da pozisyon üretmekte zorlanmayı sürdürdü. Galatasaray ise derinde bulduğu boşluklara hızlı hücumlar üretti ancak Barış ve Yunus’un son tercihleri isabetsiz olunca sarı-kırmızılılar da gol pozisyonu yakalayamadı. 37’nci dakikada Barış Alper’e ceza sahası sağ çizgisine yakın bölgeden faul yapıldı ve Yegbe sarı kart gördü. Sara ters ayakla orta şut karışımı bir vuruş gönderse de Pettersson yumruklarıyla topu uzaklaştırdı. Devamında Sara bu kez arka direğe ortaladı, Abdülkerim’in kafasıyla uzak direğe yönlendirdiği top önce direğe sonra da Pettersson’a çarpıp filelerle buluştu. Galatasaray bu golle skoru 2-0’a getirdi.

İlk yarıda normal sürenin son anları oynanırken Sara savunma arkasına nefis bir top gönderdi. İçeriye çapraz koşu atan Barış Alper iyi kontrolünün ardından sol ayağıyla uzak köşeye iyi vurdu ve top direk dibinden ağlara gidince fark üçe yükseldi.

Barış gol sonrası bir kez daha attığı depar sonrası ceza sahası içinde gol fırsatı yakaladı ancak bu kez kaleci Pettersson iyi kapanıp topu kornere çeldi. Köşe vuruşunda Icardi bir kez daha kafa vuruşuyla gole yaklaştı ancak Elfsborg savunması topu çizgiden çıkardı. Devamında yan toplarını sürdüren sarı-kırmızılılarla Osimhen ve Davinson da net fırsatlar yakaladı ancak dördüncü gol gelmedi. RAMS Park’ta ilk yarı Galatasaray’ın 3-0’lık üstünlüğüyle sona erdi.

İkinci devreye de Galatasaray çok hızlı girdi. Icardi’nin ara pası sonrası kaleciyle karşı karşıya kalan Osimhen şutunu çekti fakat kaleci Pettersson ayaklarıyla golü önledi. 52’nci dakikada Elfsborg ayağa paslarla hızlı çıktı. Sağdan savunma arkasına sarkan Hedlund’un arka direğe çevirdiği top sonrası Hult topu boş kaleye gönderdi ve karşılaşmada durum 3-1’e geldi.

Mücadelede bir saatlik dilim geride kalırken Elfsborg kalabalık hücuma kalktığı dilimde sağlı sollu ataklarla tehlikeli gelse de top Barış Alper’den kornere gitti. Devamında Elfsborg oyuncuları elle oynama ve penaltı itirazından bulundu. Orta hakem ve VAR uzun süre iletişim halinde kaldı ve devamında izleme uyarısı geldi. Sonucunda hakeme VAR’dan izleme önerisi geldi. Monitöre giden Sloven hakem Jug penaltı noktasını gösterdi. Topun başına Baidoo geçti ve vuruşunda Günay’ı ters köşeye yatırarak farkı bire indirdi. Maçta skor 3-2’ye geldi.

Golün hemen ardından Galatasaray, Barış’ın ara pası sonrası karşı karşıya kalan Icardi’yle gole yaklaştı ancak kaleciyi çalımlamaya çalışan Arjantinli yıldız meşin yuvarlağı istediği kadar düzgün çekemeyince vuruşunu Pettersson kurtardı. 70’inci dakikada Baidoo savunma arkasına sarkıp tehlike yaratsa da Davinson yatarak kritik bir müdahalede bulundu. Devamında Elfsborg hücumcusu bir kez daha kaleyi yokladı ancak etkisiz şutta meşin yuvarlak çerçeveyi bulmadı. Dakikalar 73’ü gösterirken Okan Buruk ilk hamlelerini yaptı. Barış Alper ile Mertens’in yerine Berkan ve Kerem Demirbay oyuna dahil oldu.

Kerem Demirbay: İçim dışım Türk

Maçta dakikalar 83’ü gösterirken Barış’ın kenara gelmesi sonrası sağ kanada geçen Yunus Akgün, Osimhen’le verkaça girerek sıfıra indi. Devamında içeriye çevirmeye çalıştığı top savunmadan sekip yeniden yeniden milli oyuncunun önüne düştü. Bu pozisyonda top adeta ayağına yapışan Yunus açıyı bulup yakın mesafeden sert bir vuruş yaparak golü buldu ve durumu 4-2’ye getirerek takımını rahatlattı. Golden iki dakika sonra Okan Buruk iki hamle daha yaptı. Jelert ve Batshuayi oyuna gelirken tribünlerin yoğun alkışları arasında Yunus Osimhen kulübeye geldi. 88’de beşinci ve son değişiklik gerçekleşti, Torreira ve Nelsson değişti.

Karşılaşmanın sonuna oynanmayan süre olarak en az altı dakika ilave edildi. Bu dilimde Elfsborg uzun toplarla pozisyon üretmeye çalıştı. 90+1’de Abdülkerim’in çıkarken kaptırdığı top sonrası eksik yakalanan Galatasaray savunmasında Nelsson’u ceza sahası içerisinde çok kolay geçen Larsson sol ayağıyla fileleri bularak bitime kısa süre kala durumu 4-3’e getirdi. Son dilimde Elfsborg eşitlik sayısı için tüm hatlarıyla yüklendiği sırada Davinson’un yatarak müdahalesinde açılan topla karşı karşıya pozisyon yakalayan Batshuayi meşin yuvarlağı filelere gönderse de VAR’dan gelen uyarının ardından ofsayt kararı çıktı. Son pozisyonda Elfsborglu Abdullai ceza sahasına girer girmez yerden bir şut gönderdi ancak sağına yatan Günay kalesini korudu. Ardından gelen hakemin son düdüğüyle maç sona erdi. İkinci yarısı sarı-kırmızılılar için oldukça stresli geçen bu gol düellosundan galip ayrılan taraf 4-3’lük skorla Galatasaray oldu. Cim-bom böylece üç maç sonunda puanını yediye yükseltti.

Geçtiğimiz sezonun ‘derbi hakemine’ dev maç: Haftanın mücadelesi Arda Kardeşler’e

Galatasaray bu galibiyetle birlikte tarihinde ilk kez iç sahada bir İsveç takımını mağlup etmeyi başardı. Avrupa serüvenine 1956-1957 sezonuna başlayan ve ilk kez Elfsborg ile eşleşen sarı-kırmızılı ekip, Avrupa kupalarında İsveç temsilcileriyle sekizinci kez karşılaştı. Bugüne kadar bir galibiyet, iki beraberlik ve dört yenilgi alan Galatasaray, Elfsborg’u yenerek zafer sayısını ikiye yükseltti.  Elfsborg maçına kadar tek galibiyetini 1976’da deplasmanda alan Galatasaray, iç sahada İsveç takımlarına karşı çıktığı beşinci maçta (İkişer beraberlik ve yenilgi) ilk kez kazandı.

Yenilmezlik serisi 10 maç yükseldi

Galatasaray çıktığı son 10 resmi müsabakada mağlup olmadı. Son yenilgisini UEFA Şampiyonlar Ligi play-off turu rövanşında İsviçre temsilcisi Young Boys karşısında yaşayan sarı-kırmızılı takım sonrasında yedi Süper Lig ve üç UEFA Avrupa Ligi maçı oynamıştı.  Süper Lig’de altı galibiyet ve bir beraberlik alan Galatasaray, Avrupa’da ise iki galibiyet ve bir beraberlik yaşadı.

Mauro Icardi, Milan Baros’u yakaladı

Arjantinli yıldız Mauro Icardi Galatasaray tarihindeki en yabancı oyuncular listesinde ikinci sıradaki Milan Baros’u yakaladı. Sarı-kırmızılı takımla üçüncü sezonunu geçiren Icardi, 85’inci resmi maçına Elfsborg karşısında çıktı ve attığı golle satısını 61’e yükselterek Galatasaray’da resmi maçlarda en fazla gol atan yabancı oyuncu listesinde ikinci sırada bulunan Çek santrfor Milan Baros ile gol sayılarını eşitledi.

Mauro Icardi’nin hedefi Gheorghe Hagi’yi geride bırakmakIcardi ayrıca son altı resmi maçın dördünde skor katkısı verdi. Arjantinli yıldız 25 Eylül’deki PAOK maçıyla başlayan süreçte Süper Lig ve UEFA Avrupa Ligi’nde üçer maça çıktı. İki kulvarda da birer müsabakayı boş geçen Icardi diğer dört karşılaşmada beş kez ağları sarstı.

Yunus, Avrupa’da firesiz gidiyor

Galatasaray altyapısından yetişen Yunus Akgün, UEFA Avrupa Ligi’nde çıktığı üç maçta da gol attı. Kerem Aktürkoğlu’nun Benfica’ya transfer olmasından sonra sarı-kırmızılı ekibin sol kanattaki etkili futboluyla dikkati çeken Yunus bu sezonki 13’üncü resmi maçını oynadı. Süper Lig’de iki golü bulunan Yunus, UEFA Avrupa Ligi’nde ise PAOK ve RFS maçlarının ardından Elfsborg mücadelesinde de gol kaydetti. Yunus resmi maçlarda toplamda beş gole ulaştı.

Barış Alper, Avrupa’da ilk kez gol sevinci yaşadı

Barış Alper Yılmaz sarı-kırmızılı formayla Avrupa kupalarında ilk kez gol sevinci yaşadı. Temmuz 2021’de transfer olduğu Galatasaray’da dördüncü sezonunu geçiren Barış Alper, Elfsborg maçına kadar geçen sürede 122 resmi müsabakaya çıkıp 15 kez ağları havalandırdı. 24 yaşındaki futbolcu bu gollerin 14’ünü Süper Lig’de birini ise Türkiye Kupası maçında kaydetti. İsveç temsilcisi Elfsborg mücadelesiyle Galatasaray’daki 24’ümcü Avrupa kupası maçına çıkan Barış Alper bu kulvarda ilk kez skor katkısı verdi.

Mertens: Üçüncü senemde de şampiyon olmak istiyorum

Karşılaşmanın ardından konuşan Dries Mertens, uyguladıkları dizilişe gelecekte daha iyi adapte olabileceklerini söyledi. Mertens, Süper Kupa’daki 5-0’lık yenilgiden dolayı Beşiktaş maçına daha motive olduklarını belirterek, Bu şekilde olmaması gerekiyordu. Biz de iyi bir takım olduğumuzu maçlarda gösterdik” dedi. Süper Lig’in zorlu geçeceğini dile getiren Belçikalı orta saha, “Beşiktaş, iyi oyuncular aldı. Fenerbahçe de aynı şekilde iyi transferler yaptı. Samsunspor’un da iyi oyuncuları var. Bizim yapmamız gereken performansımızı ortaya koyarak daha iyisini yapmak. İki senedir şampiyon oluyoruz. Üçüncü senemde de şampiyon olmak istiyorum” dedi. Maçtaki dizilişi değerlendiren Mertens sözlerini şöyle tamamladı:
“Maçtaki diziliş, hocamızın daha önce düşündüğü ve uygulamak istediği bir dizilişti. Üçlü savunmaya karşı daha rahat olacağımızı düşündü. Detaylarını ona sormak lazım. Gelecekte bu dizilişe daha adapte olabileceğimizi düşünüyorum.”

Okan Buruk: Türk takımları ile Avrupa takımları arasında fark olduğuna inanmıyorum

Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk karşılaşma sonrası yaptığı açıklamaya terör saldırısını lanetleyerek başladı ve “Bugün aldığımız çok kötü bir haberle sarsıldık. Uzun zamandır görmediğimiz terör saldırılarından birini yaşadık. Bundan dolayı üzüntülüyüz. Ölenlere rahmet, yaralılara da en kısa sürede şifa diliyorum. İnşallah tekrarı yaşanmaz” dedi.

Maça 3-4-1-2 sistemiyle hazırlandıklarını aktaran Buruk, “Rakibin 3-4-3 oynayacağını tahmin ediyorduk. Bu şekilde oldu. Genel planlarımızın hepsi tuttu. Yüzde 65 oranında topa sahip olduk. Çok fazla pozisyon ürettik, gol attık, 8-9 tane atabilirdik. Ofansif anlamda çok iyi işler yaptık. İkinci yarı kaptırdığımız top kalemizde gol oldu. Devamında şanssız bir penaltıyla maç 3-0’dan 3-2’ye gelince hepimiz için korkulu dakikalar ortaya çıktı. Dizilişimizi kaybetmedik hem topa sahip olduk hem de hücumdaki aksiyonlarımızı devam ettirdik. Maçı 4-3 kazandık. Genel olarak oyundan dolayı mutlu oldum. Yediğimiz goller dışında çok iyi işler yaptık. İlk defa oynadığımız dizilişte iyi işler yaptığımızı düşünüyorum. Bizim için kötü olan üç gol yememizdi” dedi.

Maçın bütününde başarılı olduklarını anlatan Buruk, “Son bölümde yorulduktan sonra yaptığımız hatalar bize pahalıya mal oldu. İlk yarıda rakibe pozisyon vermeden üç gol attık. Bunu daha iyi bir şekilde sürdürebiliriz. Hareketlilik Icardi’ye uyan bir şey. Hem oyun kurdu hem pas verdi hem de gol attı. Baştan sona savunmayı da iyi yaptı. Icardi açısından iyi bir maç oldu” ifadelerini kullandı.

Süper Lig’in 10’uncu haftasında 28 Ekim Pazartesi günü Beşiktaş ile yapacakları derbiye 3-4-1-2 sistemiyle çıkıp çıkmayacaklarının sorulması üzerine Buruk, “Bu sistemi kullanılabilir olarak görüyorum. Bundan sonra da kullanacağız” dedi.

Okan Buruk, Türk takımlarıyla Avrupa takımları arasındaki fizik kalite farkı olduğu görüşüne katılmadığını söyledi. Her takıma karşı başa baş mücadele ettiklerini dile getiren Buruk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türk takımları ile Avrupa takımları arasında fark olduğuna inanmıyorum. Her takıma karşı başa baş oynuyoruz. Geçen sezon Bayern Münih ve Manchester United’a karşı başa baş oynadık. Türkiye Ligi’nin ve Türk takımlarının da güçlü olduğunu düşünüyorum. Sezon başları bizim için zor oluyor ama özellikle bu dönemlerde üstünlüğümüzü ortaya koyuyoruz. Bugün bir İsveç takımıyla karşılaştık. Fiziksel olarak güçlü görülebilir ama istatistiksel olarak her alanda onların üstüne çıktık. Bu da bence Türk takımlarının ne kadar iyi ve güçlü olduğunu herkese gösterdi.”

Atatürk’ü merak eden Victor Osimhen, ‘Dünyanın En İyi Futbolcusu Ödülü’ne aday gösterildi