2020'de 3. Lig'den bedelsiz şekilde Galatasaray'a transfer olan Kerem Aktürkoğlu kulübüne 12 milyon euro kazandırarak Benfica'nın yolunu tuttu. Parçalı forma altında başarılı performanslara imza atan Kerem birbirinden farklı olaylarla hatırlanacak.

Galatasaray’ın yıldız oyuncusu Kerem Aktürkoğlu başarılı performanslarla geçen dört sezonun ardından sarı-kırmızılı takıma veda etti. 2020’de 3. Lig’de gol krallığı yaşadığı Erzincanspor’dan Galatasaray’a ücretsiz transfer olan Kerem 179 maçta kaydettiği 46 gol ve 42 asistin ardından kulübüne 12 milyon euro kazandırarak Portekiz devi Benfica’nın yolunu tuttu. Benfica’da bir diğer milli futbolcu Orkun Kökçü’nün takım arkadaşı olacak 25 yaşındaki futbolcunun Galatasaray kariyeri inişleri ve çıkışlarının yanı sıra golleri ve kavgalarıyla da hatırlanacak.

Depremde enkazdan kurtarıldı

Türk futbolunun parlayan yıldızlarından Kerem Aktürkoğlu, hayat hikayesiyle de dikkati çekiyor. Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde 21 Ekim 1998’de dünyaya gelen Kerem, henüz 10 aylıkken 1999 depremini yaşadı. Ailesiyle enkaz altından akrabalarının yardımıyla çıkarılan Kerem Aktürkoğlu, zorluklarla başladığı hayatında Türk futbolunun zirvesine çıkmayı başardı.

2014 yılında Başakşehir altyapısına geçen Kerem, Göksel Gümüşdağ’ın başkanlığını yaptığı kulüple yaşadığı problemin ardından yetiştirme haklarını eline alabilmek için 2018 yılından itibaren kariyerini alt liglerle, Karacabey Belediyespor ve 24 Erzincanspor formaları altında sürdürdü. Erzincan’da geçirdiği 2019-20 sezonunda 30 maça çıkıp 20 kez gol sevinci yaşayan Kerem o dönem henüz 21 yaşındayken 3. Lig’in gol kralı olarak takımını play-off’lar sonucu bir üst lige taşıdı. O dönem Galatasaray’ı çalıştıran Fatih Terim’in ilgisini çeken genç futbolcu yasal statülerin çözülmesi için sarı-kırmızılılarla resmi imzayı atmak adına transferin son gününe kadar bekledi fakat bir yandan serbest oyuncu olarak ‘deneme’ adı altında Florya’da idmanlara da çıkmaya başladı.

3. Lig’den transfer olduğu Galatasaray’da ilk maçına 23 Kasım 2020 tarihinde çıkan Kerem sarı-kırmızılı forma altında ilk golünü 5 Aralık 2020’de Hatayspor karşısında kaydetti. Cim-bom’da geçen ilk yılında şampiyonluğu averajla Beşiktaş’a kaptıran takımda 27 maça çıkan genç futbolcu altı gol ve üç asist üretti, 35’inci haftada oynanan Göztepe maçında ise hat-trick yaparak tüm dikkatleri üzerine çekti. Florya’da geçen ilk yılında 3. Lig’den gelen bir oyuncuya göre oldukça etkili bir performans gösteren Kerem bir sonraki sezon teknik direktör Fatih Terim’in güvenini kazanarak ilk 11 planlarına dahil edilen bir oyuncuya dönüştü. Yaz aylarında Avrupa Ligi elemeleri oynayan Galatasaray’ın St. Johnstone ve Randers eşleşmelerinde etkili oyununu goller ve asistlerle süsleyen Kerem hocasının güvenini boşa çıkarmadı ancak ligin ilk haftasında oynanan Giresunspor maçı genç futbolcunun kariyerinde unutmak isteyeceği bir anı ortaya çıkardı.

Sarı-kırmızılı ekibin kadrosuna dahil olduğu 2020-2021 sezonundan itibaren takımının önemli isimleri arasında yer alan Kerem, Benfica’ya transferiyle kulübe 12 milyon euro kazandırdı.

Marcao’yla kavga

Galatasaray’ın 2021-22 Süper Lig sezonu açılış maçında Giresunspor’a konuk olduğu mücadele saha içinde yaşanan kavgayla akıllara kazındı. Karşılaşmanın 63’üncü dakikasında saha içinde Marcao’yla tartışma yaşayan Kerem Brezilyalı stoperin fiziki saldırısına uğradı. Yaşananların ardından Marcao kırmızı kart görürken Kerem ise oyundan alındı. Devamında Marcao’nun özür dilemesi sonucu tatlıya bağlanan mesele Kerem’in Galatasaray kariyerindeki dönüm noktası oldu. O sezonu çok etkili geçiren Kerem Aktürkoğlu 53 maçta terlettiği Galatasaray formasıyla 13 gol 13 asist yaparak iki baremde de çift haneli sayılara ulaştı.

Icardi’yle iyi bir ikili oluşturdu

Fatih Terim sonrası Okan Buruk’un devraldığı Galatasaray’da değişmeyen şey Kerem Aktürkoğlu’nun ilk 11’deki yeri oldu. Ligin 14’üncü haftasında sarı-kırmızılıların eski takımı Başakşehir karşısında 7-0 kazandığı maçta hat-trick yapan Kerem Katar’da düzenlenen Dünya Kupası’nın ardından Kadıköy’de kazanılan 3-0’lık maçta da Icardi’nin asistiyle rakip fileleri sarsıp galibiyete katkı sağladı. Bu maçın ardından Arjantinli golcüyle saha dışındaki dostluklarını saha içinde de engellenemez bir bağlantıya dönüştüren Kerem ligi 12 gol pasıyla asist kralı olarak tamamladı ve kariyerinin ilk Süper Lig şampiyonluğuna ulaştı.

Bir sonraki sezon Icardi’nin Antalyaspor maçı sabahı aldığı bir maçlık cezaya reaksiyon gösteren de yine Kerem oldu. Arjantinlinin yokluğunda Antalyaspor’a iki gol birden atan Kerem takımının üç puanı almasında aslan payının sahibi olurken gollerinden sonra Icardi’yle özdeşleşen gol sevincini yaparak takım arkadaşına destek olmayı ihmal etmedi.

Icardi’nin cezalı olduğu maçta onun görevlerini Kerem devralmıştı.

Taraftarın tepkisini her fırsatta o göğüsledi

Kerem Aktürkoğlu başardıklarının yanında saha içerisinde sergilediği oyunla da her zaman diken üstünde kaldı. Son kazanılan Süper Lig şampiyonluğunun 21 ve 22’nci hafta maçlarında sırasıyla Trabzonspor ve İstanbulspor filelerine ikişer gol birden bırakan Kerem, 23’üncü hafta maçında Gaziantep FK karşısında oyundan alınırken taraftar tarafından ıslıkla protesto edildi. Kenara gelirken yaşadığı hayal kırıklığı yüzünden okunan Kerem, Barış Alper’in son saniye golü sonrası elde edilen galibiyetin ardından takımın tribünle bütünleşip üç puanı kutladığı anlara dahil olmamayı tercih etti. Kerem ve Galatasaray arasındaki ipler bu maç sonrasında kopmaya başladı.

“Ben bazı şeyleri kaldırabiliyorum diye, mentalim kuvvetli diye bunları hak ettiğim anlamına gelmiyor” açıklamasıyla sitemde bulunan Kerem Aktürkoğlu protesto edildiği maçın ardından ligin son düzlüğünde ilk 11’deki yerini Barış Alper’e kaptırdı.

Şampiyonluk kutlamalarında ayrılığın sinyalini verdi

Galatasaray’ın üst üste ikinci şampiyonluğunu elde ettiği 2023-24 sezonu sonrası RAMS Park’ta düzenlenen şampiyonluk kutlamalarına Barış Manço’nun Dönence şarkısıyla çıkan Kerem’in hal ve tavırları yaz transfer döneminde sarı-kırmızılı takımdan ayrılacağı yönünde yorumlandı. Milli forma altında başarılı bir EURO 2024 turnuvası geçiren Kerem kulübüne dönüş maçı olan Süper Kupa’daki Beşiktaş karşılaşmasının devre arasında soyunma odasında yaşadığı tartışmayla da gündeme geldi.

Kaptanlık elinden alındı

Muslera sonrası Galatasaray’ın ikinci kaptanı olan Kerem Aktürkoğlu’nun gu görevi Rus kulüplerinden teklif aldığı bilinen bir dönemde yönetim tarafından elinden alındı. Herhangi bir resmi açıklama yapılmadan yaşanan bu süreç İsviçre’de oynanan Young Boys maçında ortaya çıktı. Muslera’nın devre arasında kenara geldiği müsabakada pazubant Kerem yerine Icardi’ye geçti. 3-2 kaybedilen maçın ertesi günü sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yayınlayan Kerem kaptanlık görevinden alındığını kendisi açıkladı.

Duygusal veda mektubu

Benfica’yla resmi sözleşmeye imza atan Kerem Aktürkoğlu, sosyal medya hesapları üzerinden paylaştığı veda mektubu ve videoyla Galatasaray taraftarlarına ‘Hoşçakal’ dedi. İşte Kerem’in sözleri:

“‘İlle de görmek için mi yaşanır güzel günler? Uğruna beklemek de güzel…’ İnsanın duygularını kontrol edemediği, kalp çarpıntısını parmaklarında hissettiği o özel anlardan biriydi.
Bazen dilinizden dökülen sözler sizin için de sürpriz olabilir, kâğıda ya da telefonunuzun klavyesine düşen o kelimeler sizi bile şaşırtabilir; çünkü daha önce belki de hiç öyle hissetmemişsinizdir, sizi saran ve içinizi kıpır kıpır yapan o heyecan, tamamen kontrol altına almıştır sizi…
Galatasaray’a imza atmak üzereydim. Her şey yolunda gidiyordu ama beklemek zorundaydım.
Böyle anlarda kafanızdaki soru işaretlerini dağıtmak istersiniz, “ya olmazsa, bundan sonra ne olur, belki de tekrar başa dönerim, en baştan başlayacak gücüm var mı” gibi olasılıklar üzerinize gelirken…
Sonra bir rahatlama takip eder bu döngüyü, o günler için beklemenin de güzel olduğunu anlarsınız.
Biraz kişisel olacak ama söylemesi zor olsa da bu bir veda mektubu.
Bugünden, o güne baktığımda…
Bildiğim tüm kelimeler zihnimde çarpışıyor, birçok şey yazmak geliyor içimden ancak bu duyguyu size tarif edemiyorum.
Galatasaray’dan, Galatasaray’a geldiğim günün dördüncü yıl dönümünde kalbimde tarifsiz bir sevgi, yaşanılan onca hatıra, hayatıma giren birçok güzel insanın hissettirdiği eşsiz sıcaklıkla ayrılıyorum…
Evet, bir gün, bugünün geleceğini elbette biliyordum. Ve zaman zaman o gün geldiğinde nasıl olacağımı, neler yaşayacağımı düşünüyordum.
Galatasaray’dan ayrılmak hiç kolay değil; kalbimin bir yarısı hep burada atacak. Galatasaray’da geçirdiğim dört yılı düşünürken bu mektubun satır aralarına düşen birkaç damla gözyaşıyla beraber…
Ama biliyorum ki; Galatasaray bizim evimiz, Galatasaray bizim yuvamız.
Hayatımın en özel yolculuğunda benimle olan herkese çok teşekkür ederim.
Galatasaray’ı temsil edebilmek en büyük rüyalarımın bile ötesindeydi; her an, her yerde kulübüm için mücadele etmek, Galatasaray’a karşı mahcup olmamak ve gençlere ilham olmak hayatın kendisiydi…
İnanıyorum, 1905’ten beri devam eden bu bayrak yarışında; terden sırılsıklam formalar ve sahada kaldırılmayı bekleyen kupalar, 119 senelik muhteşem tarihi boyunca olduğu gibi Galatasaray’ın büyük taraftarını bundan sonra da mest edecek.
Galatasaray’ı, Galatasaraylıları, Galatasaray’ı temsil eden tüm değerleri çok sevdim, hep seveceğim. Sizi gururlandırmak için her şeyimi vereceğim. Ve her birinizi çok özleyeceğim…
Umarım en kısa zamanda, evimizde size veda etme fırsatı bulabilirim.
Kendinize iyi bakın.
Sevgilerimle,
Kerem Aktürkoğlu”

Sarı-kırmızılı takımda düzenli olarak forma giymeye başladığı 2021-22 sezonu sonrası üç sezonun tamamında çift haneli gol ve asist katkısı üreten Kerem toplamda 179 maçta terlettiği parçalı forma altında Wesley Sneijder’in gol sayısını da geride bırakarak 46 defa fileleri havalandırdı. Attığı gollerin yanına 42 de asist ekleyen Kerem, Victor Osimhen’in Galatasaray’a transfer olduğu gün 12 milyon euro’ya artı olarak sonraki satıştan yüzde 10 bedel karşılığı Portekiz devi Benfica’nın yolunu tuttu. İki Süper Lig ve bir Türkiye Kupası zaferi yaşadığı Galatasaray tarihinin Arda Turan’ın ardından en çok gol kaydeden 15’inci futbolcusu olan Kerem yine Arda’nın hemen ardından sarı-kırmızılıların en pahalı altıncı satışı olarak tarihe geçti. Benfica’yla 2029’a kadar sözleşme imzalayan milli futbolcunun beş sezon boyunca Portekiz’de kalıp kalamayacağı ya da ileride bir daha Galatasaray’a dönüp dönmeyeceğini zaman gösterecek.

Kerem Aktürkoğlu ‘Rota Avrupa’ dedi, Benfica’ya gitti