2026 Dünya Kupası Asya Elemeleri'nde heyecan başladı. Filistin, Güney Kore deplasmanından sürpriz yaparak puanla dönmeyi başardı. Tribündeki Koreli taraftarların Filistin'i destekleyen poster ve pankartları dikkat çekti.

2026 Dünya Kupası’na üç ülke ev sahipliği yapacak. Tarihte ilk kez böyle bir şey yaşanacak. 48 ülkenin katılım sağlayacağı Dünya Kupası ABD, Meksika ve Kanada ortaklığında düzenlenecek. Bu futbol şölenine katılmak için mücadele eden takımların eleme müsabakaları bazı kıtalarda başladı. Söz konusu müsabakalar henüz Avrupa’da başlamadı ancak Asya’da bu heyecan yaşanıyor.

Söz konusu elemeler son derece sürpriz bir sonuçla başladı. İsrail’in sivil hayatını hiçe sayan müdahaleleriyle geçtiğimiz yılın 7 Ekim tarihinden beri mücadele eden Filistin’in milli futbol takımı, önce Asya Şampiyonası’nda gruptan çıkma başarısı göstermiş ve halkına ümit olmuştu. Aynı Filistin Milli Futbol Takımı Asya kıtasının en güçlü ekiplerinden, dünya sıralamasında 14. sırada yer alan Güney Kore karşısındaki mücadelesiyle beğeni topladı. Filistin bu zorlu deplasmandan 0-0 beraberlikle ayrılarak hanesine önemli bir puan yazdırmayı başardı. Dünya Kupası’na ilk kez katılmak için zorluklar içinde mücadele edecek takım böylece elemelere Heung Min Son gibi bir yıldızın formasını giydiği Güney Kore’ye karşı aldığı değerli bir puanla başladı.

2013’ten beri evinde eleme maçı kaybetmeyen Kore’ye karşı sahaya çıkan ekip çok iyi bir savunma eforu göstererek söz konusu beraberliğe uzanmayı başardı. Kaleci Rami Hamadeh özellikle PSG forması giyen bir başka yıldız Kang in Lee’nin pozisyonlarında kalesinde devleşerek takımı için önemli bir performans ortaya koydu.

Dünya Kupası bileti birkaç yolla gelebilir

İkinci ön eleme maçları sonucunda eleme gruplarına adını yazdırmayı başaran 18 takımdan biri olan Filistin, Irak, Ürdün, Güney Kore, Umman ve Kuveyt’in olduğu grupta ilk ikiye girmeye çalışacak. Grup aşamasından ilk ikide yer alan takımların otomatik olarak Dünya Kupası bileti almasının ardından üç grubu en iyi üçüncü ve dördüncü sırada bitiren takımlardan oluşan altı takım, iki gruptan oluşan bir diğer aşamaya geçecek. Bu grupların her birinde yer alan üç takım tarafsız bir sahada birbirleriyle karşılaşacak. İlk ikiye giren takımlar Dünya Kupasına katılmaya hak kazanacak. İkinci sırada yer alan takımlar ise kıtalar arası elemeler yoluyla Dünya Kupası bileti alabilmek için mücadelelerini sürdürecekler. Filistin en azından burada olabilmek için mücadele edecek ve halihazırda oynadığı grupta belki de en zorlu deplasmanlarından puanla dönmeyi başardılar.

Taraftardan büyük destek

Hoş bu oynadıkları deplasman sportif açıdan ne kadar zorlayıcı olsa da taraftar baskısı açısından da bir o kadar teşvik ediciydi. Bazı tribünlerde ortaya çıkan görüntüler Filistin’in adeta iç sahada oynadığına işaret ediyordu. Güney Kore taraftarlarından bazıları ellerinde “Güney Kore ve Filistin beraber Dünya Kupası’na” yazan dövizlerle geldiler. Bazı tribünlerde Filistin bayraklarının açıldığı görülürken 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana resmi verilere göre çoğu kadın, çocuk ve sivil olmak üzere 40 binden fazla insanın öldüğü Gazze’ye destek verildi.

Güney Kore’deki bu destek önemli. Zira Filistin iç saha maçlarını kendi ülkesinde oynayamıyor. Takımın adeta kendi evi bulunmuyor. Örneğin 10 Eylül’de Ürdün’e karşı oynayacakları grubun ikinci maçına Malezya’nın baş şehri Kuala Lumpur ev sahipliği yapacak. 15 Ekim’de oynayacakları Kuveyt maçının ise yeri net değil. Yerel ligin devam eden savaş dolayısıyla iptal edildiği Filistin’de birçok futbolcu takımsız olarak mücadelesini sürdürmeye ve ülkelerini temsil etmeye çalışıyorlar. Şubat 2024 verilerinde dahi 71 futbolcunun ülke içindeki savaş nedeniyle vefat ettiği biliniyordu. Filistin, bunca zorluğa rağmen mücadelesini sürdürüyor ve Kore’de de görüldüğü gibi bu mücadele dünyanın takdirini ve desteğini kazanıyor.