Gün geçmiyor ki Türkiye’deki bir kuruma daha kayyum atanmasın. Bu kez de Oğuz Tongsir’in başkanlığını yaptığı Türkiye Spor Yazarları Derneği’ne kayyum atandı. Tongsir görevden geçici bir süreyle alındığını üyelere mesaj yoluyla iletti.
Tongsir üyelere gönderdiği mesajda “Değerli üyem, seçimi kaybetmiş malum kişilerin sosyal medyada yaptığı asılsız ihbar üzerine İçişleri Bakanlığı tarafından bir tedbir olarak geçici bir süre TSYD Başkanlığından uzaklaştırılmış bulunuyorum. Derneğe kayyum atanmıştır. Anadolu’dan gelen gazeteci arkadaşların usulsüz bir şekilde Genel Kurula davet edildiği ve seçimi böyle kazandığım iddia edilmektedir. Hiçbir üyemiz satın alınamaz, oyunu peşkeş çektirmez. Anadolu’dan başlayan hamleyi çekemeyenler sonunda dersini gene alacaktır. Bu kısa süreçte gene Levent’te olacağımı bilmenizi isterim. Biz seçimle geldik, seçimle gideriz. Sevgi ve saygılarımla” dedi.
Kayyuma giden süreç
TSYD’ye kayyum atanmasına giden süreç geçtiğimiz aylarda havuza başıörtülü bir kadının alınmaması iddiasıyla başladı. TSYD üyesi Mehmet İzmirlioğlu, yüzme havuzunda eşinin başörtülü olması nedeniyle ayrımcılığa uğradığını ileri sürdü. İzmirlioğlu, 29 Ağustos’ta Türkiye Spor Yazarları Derneğinin İstanbul Levent’teki açık havuzuna eşi ve çocukları ile birlikte gittiğini belirterek şu açıklamayı yaptı: “Havuza girmek için gittiğimde havuz görevlisi beni çekerek, ‘Ağabey eşiniz kapalı, açık havuza girmesi yasak, başkan tarafından yasaklandı.’ dedi.”
28 Şubat’ı vurgulamıştı
İzmirlioğlu olayın devamını şöyle anlattı: “Başkana dönerek bu durumun çok yakışıksız olduğunu hangi devirde yaşadığımızı ve nasıl böyle bir karar aldıklarını sordum. Başkan çok ciddiyetsiz bir şekilde ‘Burası özel kurum, özel bir dernek. Burada bizim kurallarımız geçerli ve bu kurallara uymak zorundasınız’ dedi. Ben de böyle bir kurala uymayacağımı, bunu şikayet edeceğimi söyledim” diye anlattı. İzmirlioğlu “28 Şubat’ta ailece yaşadığım travmadan dolayı ben ve eşim çok etkilendik. Daha önce ablam, başını açmaması sebebiyle devlet memuru olan babam sürgün edilmişti. Ablama baskılar olmuştu. Ben de bu olayın üstüne gitmek için yani olayın sıcaklığıyla Twitter’a yazdım ve olay Twitter’da büyüdü, bu noktalara geldi. Bu olayın arkasında duruyorum ve bu olayın üstüne gitmek için ne gelirse elimden yapacağım.”
Olayın Anadolu Ajansı tarafından haberleştirilmesinden sonra başta Sabah ve Yeni Şafak olmak üzere birçok basın yayın kuruluşu TSYD Başkanı Oğuz Tongsir aleyhinde haberler yaptı. TSYD konuyla ilgili resmi açıklamada “Bütün iyi niyetimizle sırf muhafazakar kadın üyelerimizin rahatsız olacağını düşünerek TSYD’de ayrı bir havuzu onlara tahsis etmiştik. Ama her seçimde yenilmesine rağmen bir türlü pes etmeyen bazı çevrelerin (Ayrıcalık yapıyorlar) diyerek bunu bizi yıpratmak için kullanabileceklerini hiç hesap etmemiştik, özür dileriz. Herkes şunu iyi bilsin ki 61 yıllık bir geçmişe sahip Türkiye Spor Yazarları Derneği üyelerinin arasında asla ayırım yapmayan bir kurumdur. Eşitlik ilkelerine sonuna kadar bağlıdır. Yasalara ve geleneklere harfiyen uyar, herkesin yaşam biçimine saygı duyar. Bu yanlış anlaşılmayı düzeltmek için, TSYD havuzunun her üyemizin hizmetinde olduğunu bir kez daha vurgulamak isteriz” dedi.
TSYD defterleri denetime girdi
Haberlerin çıkmasının ardından TSYD yetkililerinin verdiği bilgiye göre kuruma teftiş için birçok memur geldi. TSYD’nin mali kayıtları dahil her şey didik incelendi. Kurum başkanlarının seçimlerden önce yıllardır yaptıkları ve gelenek haline geldiğini söyledikleri Anadolu’daki delegeleri TSYD kasasından ağırlanması usulsüz bulundu. Bu gerekçeyle 1963 yılında kurulan 61 yıllık TSYD’ye kayyum atandı. Başkan Tongsir, üyelere gönderdiği yazıda da aynı bu açıklamada olduğu gibi seçimi kaybetmeyi hazmedemeyen bazı grupların şikayetleri üzerine asılsız şekilde suçlandıklarını, geçmişte ayrımcılık suçu için dosyaların didik didik aranmasına rağmen hiçbir şey bulamadıklarını açıkladı. Tongsir’in mesajına göre kayyum ayrımcılıktan değil, Anadolu’dan gelen gazetecilerin oy kullanmasını hukuka aykırı bulmaktan kaynaklı atandı.