Formula 1'de yaz arasından dönüşte ilk yarış olan Hollanda Grand Prix koşuldu. Ev sahibi Verstappen'in önünde pole pozisyonundan başlayan McLaren sürücüsü Lando Norris turuncu renkli otomobilini finişe farklı şekilde önde getirerek zafere uzandı.

2024 Formula 1 sezonunun 15’inci yarışı Hollanda’da koşuldu. Zandvoort’ta Verstappen’i desteklemek için tıka basa dolu tribünler önünde güneşli bir havada startı verilen yarışa pole pozisyonundan başlayan Lando Norris patinajda kalınca yerel kahraman Verstappen ilk virajı lider dönüp tribünleri ayağa kaldırdı.

Startta Verstappen’in yanı sıra Ferrari pilotları Leclerc ve Sainz da sıra kazanan isimler oldu. Pierre Gasly de Alpine’le üst sıralara tırmanmayı başardı. Grid oturduktan sonra Russell üçüncü, Piastri döndüncü ve Leclerc beşinci sırada turlamaya devam etti. Hollanda’da liderliği henüz ilk viraja bile gelmeden kaptıran Lando Norris zaman geçtikçe Verstappen’e yaklaştı ve 18’inci turda ev sahibi pilotu temiz bir atakla geçerek yeniden liderliğe yükseldi.

Sıralama turlarının aksine öndeki McLaren ve Mercedeslerle benzer bir tempoda kalmayı sürdüren Leclerc, Ferrari garajının erken pit hamlesinden sonra hem Piastri hem de Russell’ı geride bırakmayı başardı ve üçüncü sıraya yükseldi. Yarışın kalanında gerilerden start alan Sainz ve Hamilton yavaş rakiplerini birer birer geçerek ilk sekiz isim arasına dahil oldu. Charles Leclerc ise podyumun üçüncü basamağını Piastri’ye karşı lastik dezavantajına rağmen savunmayı başardı. Lando Norris’in geçiş yaptıktan sonra arayı açtığı ve ardına bir daha bakmadığı yarışta damalı bayrağı gördüğü anda ikinci sıradaki Verstappen’le arasındaki fark 20 saniyenin üstündeydi.

Bu sonuçla deplasman denebilecek yarıştan zaferle ayrılan taraf McLaren pilotu Lando Norris oldu ve İngiliz’in genel klasmanda Hollandalı rakibini takibi sürdü. Verstappen ve Leclerc’in podyumu tamamladığı yarışta en hızlı tur da Norris’e gitti ve ilk 10 sıraya girip puan kaydeden isimler şöyle sıralandı; Piastri, Sainz, Perez, Russell, Hamilton, Gasly, Alonso.

Hollanda Grand Prix’sinin ardından pilotlar ve takımlar klasmanının ilk beş sırası şöyle:

Pilotlar

  • 1. Max Verstappen (Hollanda): 295
  • 2. Lando Norris (Büyük Britanya): 225
  • 3. Charles Leclerc (Monako): 192
  • 4. Oscar Piastri (Avustralya): 179
  • 5. Carlos Sainz (İspanya): 172

Takımlar

  • 1. Red Bull: 434
  • 2. McLaren: 404
  • 3. Ferrari: 370
  • 4. Mercedes: 276
  • 5. Aston Martin: 74

Sezonun 16’ncı yarışı olan İtalya Grand Prix’si 30 Ağustos-1 Eylül tarihleri arasında efsanevi Monza pistinde koşulacak.

Lewis Hamilton: Formula 1 Afrika’ya dönmeli