Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, Ekol Tv’de yaptığı açıklamada Türkiye A Milli Takımı oyuncularına Dünya Kupası’na katılma hakkı kazanırsa Bodrum’da villa vereceğini söyledi. Hacıosmanoğlu şöyle konuştu: “Bodrum’da 4000 villa yapıyoruz. Milli takımımız Dünya Kupası’na katılmaya hak kazanırsa hepsine birer villa sözü veriyorum.”
Bu açıklamanın ardından TFF Başkanı’nın villaları nerede yaptırdığı merak konusu oldu. Bu sorunun yanıtı da kısa sürede ortaya çıktı. Vaat edilen villaların Milas Güllük’deki Net Holding ve Ali Ağaoğlu’na ait ve bir türlü izni alınamayan projedeydi. 2006 yılında müteahhit Ali Ağaoğlu ile Net Holding arasında hasılat paylaşımı esasına göre ortaklık yapılmıştı. Mandalya Körfezi’nin kıyısında bulunan söz konusu arazi 9 milyon 700 bin metrekare büyüklüğünde. Projeye göre bunun 4 milyon 454 bin 395 metrekaresi yapılaşmaya açılacak. Ancak gerekli izinler bir türlü alınamadı. Yargı, 197 farklı kuş türüne ev sahipliği yapan Bargilya Sulak Alanı’nı yok edeceği gerekçesiyle projeye vize vermedi.
Ali Ağaoğlu, 2022 yılında İbrahim Hacıosmanoğlu ile kendisine düşen bölümde hasılat paylaşımı üzerinden bir anlaşma yaptı. TFF Başkanı’nın ifadesine göre 4000 villanın inşaatını Hacıosmanoğlu gerçekleştirecek. Net Holding, Hacıosmanoğlu’nun Bodrum sözlerinden sonra bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamada şöyle denildi: “Muğla ili, Milas ilçesinde bulunan arsa ve araziler üzerinde yapılacak Milas Projesi kapsamında, ‘Düzenlenme Şeklinde Taşınmaz Satış Vaadi ve Hasılat Paylaşımı Esasına Göre İnşaat Sözleşmesi’ Net Şirketler Grubu ile Ağaoğlu Şirketler Grubu arasında 2006 yılında imzalanmıştır. Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Sayın İbrahim Hacıosmanoğlu’nun, Ekol TV’de Candaş Tolga Işık’ın sunduğu ‘Az Önce Konuştum’ adlı programın bir bölümünde; Milas Projesi hakkında söylediği sözler ile ilgili yatırımcılarımızdan gelen sorulara istinaden aşağıdaki açıklamanın yapılması hasıl olmuştur. Milas Projesi ile ilgili olarak Ağaoğlu Şirketler Grubu ile imzalanmış olduğumuz sözleşmemizde herhangi bir değişiklik olmadığını, sözleşmemizin aynı şartlarla devam etmekte olduğunu belirtiriz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”
Muğla Su İnsiyatifi’nin açıklamasında söz konusu arazideki yargı süreci şöyle anlatıldı: Projeye neden olacağı ekolojik tahribat nedeni ile bölge halkı ve sivil toplum örgütleri tarafından yoğun olarak karşı çıkıldı. Milas- Güllük Deltası üzerinde planlanan bu proje Bargilya Sulak Alanı’nın hemen yanında. Bölge 2001 yılında IBA (Important Bird Area) tarafından korunması gereken yer olarak ilan edildi. Bu proje ile sulak alanın tahrip edileceği bilirkişi raporu ile de ortaya kondu ve yargı tarafından iptal edildi. TMMOB ve MUÇEP tarafından açılan davada proje için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen ‘ÇED Olumlu’ kararı Muğla 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Ancak iptal kararından sonra ikinci kez başvurusu yapılan proje için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yeniden ‘Çed Olumlu’ kararı verdi. Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden açılan yürütmeyi durdurma talepli iptal davasıysa devam ediyor.
Muğla’da sivil toplum kuruluşlarıysa söz konusu açıklamanın projeye izin almak için milli duyguların istismar edilmesi olarak yorumladı. Muğla Su İnsiyatifi, “Söz konusu proje TFF’nin değil, kişisel projesidir ve Ali Ağaoğlu’nun gerçekleştiremediği projeyi satın alarak sürdürmek istemektedir. TFF Başkanı bu arada yapmayı planladığı villaların bir kısmını milli takım futbolcularına başarı primi olarak ‘bağış’ yapmayı teklif etmektedir. Hacıosmanoğlu’nun bölge halkının ve yargının izin vermediği projenin yolunu açmak için ‘milli duyguları’ da işin içine sokarak yaptığı bu teklif ile devlet kurumlarına ve yargıya verdiği mesajlar açık bir rüşvet verme girişimidir” açıklaması yaptı.