İstanbul Bisiklet Turu'nda heyecan şehrin en önemli merkezlerinde koşulan dördüncü etapla sona erdi. Yağmurlu finiş ve yaşanan kazadan sonra Gabburo etabı, Burgaudeau ise şampiyonluğu kazandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı Spor İstanbul’un bu yıl ikincisini düzenlediği Uluslararası İstanbul Bisiklet Turu (Tour of İstanbul) tamamlandı.

Turun dördüncü ve son etabı Yenikapı Etkinlik Alanı’ndan başlayıp yine aynı yerde son buldu. 83.6 kilometre süren rotada sporcular Haliç’in güney kıyıları, Galata Köprüsü, Dolmabahçe Caddesi, Barbaros Bulvarı, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Bağdat Caddesi ve Avrasya Tüneli gibi İstanbul’un önemli noktalarından geçti. Finiş için Anadolu Yakası’nda günlük güneşlik bir havada Avrasya Tüneli’ne giren bisikletçileri tünelin Avrupa Yakası’ndaki ucunda yoğun bir yağış ve ıslak asfalt karşıladı. Bu koşullarda final sprinti öncesi dönülen son virajda kaza da yaşandı. Zorlu etabı Vf Group-Bardiani Csf-Faizane takımından İtalyan Davide Gabburo kazandı. Illes Balears Arabay Cycling Team’den İspanyol Sergi Darder Gari ikinciliği ve Adria Mobil’den Sloven Tilen Finkst üçüncülüğü elde etti.

Turun tamamlanmasının ardından genel klasmanda da tablo şekillendi. TotalEnergies’in Fransız sporcusu Mathieu Burgaudeau, İstanbul Bisiklet Turu’nun şampiyonu oldu. Astana Qazaqstan Team’den İtalyan Alessandro Romele ikinci, TotalEnergies’ten Fransız Emilien Jeanniere üçüncü sırada yer aldı.

En iyi tırmanışçı ödülünü İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü sporcusu Samet Bulut alırken en iyi sprinter TotalEnergies’ten Emilien Jeanniere ve saygı sprint prim lideri de Mazowsze Serce Polski’nin Polonyalı sporcusu Marcin Budzinski oldu. Organizasyonda en iyi takım ödülünü Fransa’dan TotalEnergies aldı.

İstanbul’da kazanan Mathieu Burgaudeau böylelikle kariyerinin etaplı bir yarışta elde edilen ilk zaferine ulaşmayı başardı. Şile’deki 2’nci etapta zaferi kazandıktan ve lider mayoyu omuzlarına geçirdikten sonra Burgaudeau, Polonezköy’de de bitiş çizgisinden turuncu mayoyla ilk sırada geçmişti.

Finişteki yağmur sporcuları zorladı.

Burgaudeau: Tünelden çıktıktan sonra biraz korktum

Turun şampiyonu Mathieu Burgaudeau yarışın ardından Yenikapı Etkinlik Alanı’nda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Gelecek yıllarda parkurların uzunluğunun artırılmasının organizasyon için daha iyi olacağından bahseden Fransız bisikletçi Avrasya Tüneli çıkışında karşılaştığı hava koşullarını ise şu sözlerle anlattı:

“Son anda yağmur yağdı. Tünelden çıktıktan sonra biraz korktum. Ekip olarak şampiyon olduk. Takımıma çok teşekkür ediyorum. İkinci ve üçüncü etapta çok sert yokuşlar bulunuyordu. İkinci etaptaki parkur, en beğendiğim parkurdu. Yokuşu fazla olduğu için en çok o etap hoşuma gitti.”

Samet Bulut: Ev sahibi olduğumuz için üzerimizde baskı vardı

En iyi tırmanışçı ödülünü alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü sporcusu Samet Bulut ise “Çok mutluyum. İkinci gün de bu ödülü almak istedik ama bazı şanssızlıklar yaşadım. Sonuna kadar gittim. Beyaz mayoyu da istedim ama olmadı” şeklinde görüş belirtti.
Organizasyonu genel olarak değerlendiren Samet “Ev sahibi olduğumuz için üzerimizde baskı vardı. Yine de elimizden geleni yaptık. Takımdaki herkes, ödül aldığım için mutluydu. Umarım önümüzdeki sene de bu ödülü alırım” diye konuştu.

Renay Onur: İstanbul Bisiklet Turu, Türkiye’nin keyifli organizasyonlarından biri olacak

Spor İstanbul Genel Müdürü Renay Onur geçen seneye göre daha iyi bir yarış yaptıklarını belirterek “Katılımcılar parkurlara bayıldı. Dünyada herhangi bir metropolde dört gün süren bisiklet yarışı olmuyor. İstanbul Bisiklet Turu, Türkiye’nin keyifli organizasyonlarından biri olacak. Çok önemli takımlar geldi. Tour de France’da yarışan ekipler vardı. Türk takımları için güzel bir yarış oldu. Sayın Ekrem İmamoğlu geçen seneki yarışta Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesinin bisiklete yapmak istediği yatırımlardan bahsetmişti. Bundan bir sene sonra da Samet Bulut’un en iyi tırmanışçı olması çok güzel” değerlendirmesinde bulundu.

Bakü’de savunma zaferi, kazanan Oscar Piastri