Uluslar Ligi'nde heyecan fırtınası şeklinde geçen maçta Türkiye, İzlanda'yı 4-2 yendi. Bizim Çocuklar ilk defa İzlanda deplasmanında kazandı. Hakan Çalhanoğlu'nun kullandığı penaltı çift vuruş yaptığı için gol sayılmadı.

Oynanıp oynanmayacağı dahi saat 17.10’a kadar belli olmayan İzlanda-Türkiye karşılaşması, planlanan saat ve yerde başladı. Maçın ertelenme ihtimali, stadyum zemininin hava şartları nedeniyle buz tutmasından kaynaklı olarak doğmuştu. UEFA yetkilileri ve maçın hakemleri yapılan kontrollerin ardından maçın oynanmasına karar verdi. Ancak mücadele iki derece havada oynanacaktı. Vincenzo Montella da 11 tercihini anlatırken “Herkes oynamayı hak ediyor ama şunu da eklemek lazım, rakibimizin fiziksel gücü bizden biraz daha fazla. O yüzden en yüksek teknik kapasitedeki düşündüğüm oyuncuları tercih ettim, oradaki dengeyi bozmuş oluruz” diyordu.

İzlandalı futbolcular ne de olsa alıştıkları zeminde oynayacaklardı. Türk futbolcular için galibiyet veya beraberlikten önceki temenni sakatlık ve kaza olmadan maçın atlatılmasıydı. Milliler maça Uğurcan Çakır, Zeki Çelik, Merih Demiral, Abdülkerim Bardakcı, Ferdi Kadıoğlu, Hakan Çalhanoğlu, Orkun Kökçü, İrfan Can Kahveci, Arda Güler, Kerem Aktürkoğlu, Kenan Yıldız 11’yle başladı. Ancak o fiziksellik millileri henüz ilk dakikalarda zorladı. Oskarsson savunma arkasında kazandığı topu yaklaşık 50 metre taşıdıktan sonra milli takım ağlarına yolladı. İzlanda 3. dakikada öne geçti.

İzlanda-Türkiye maçı ertelenmedi, planlanan saatte başlayacak

Golün ardından milliler baskısını artırdı. İyi bir futbol oynayan takımda Hakan Çalhanoğlu, Kerem Aktürkoğlu, Arda Güler gibi isimler rakip kaleye tehlikeli şutlar attılar ancak sonuç çıkmadı. Milliler iyi baskı kurduğu dakikalarda beraberlik golünü bir türlü bulamadı. 20. dakikadan itibaren oyun biraz daha dengelendi. Merih 35. dakikada sarı kart gördü. Bir dakika sonra Tomasson uzak mesafeden şansını denedi, Uğurcan önce bu şutu kurtardı ardından dönen topa da hamle yaparak tehlikeyi savuşturdu. İlk yarı 1-0 İzlanda üstünlüğüyle bitti.

Reklam panolarında tanıdık marka

İlk yarı bittiğinde sosyal medyada en fazla konuşulan konulardan biri de saha kenarındaki reklam panolarıydı. Panolarda Galatasaray’ın forma sırt sponsorluğu için anlaştığı ve daha sonra sözleşmeyi feshettiği Meritking isimli illegal bahis sitesinin haber sitesi uzantısının reklamları yer alıyordu. Konu hakkında Galatasaray’a eleştirilerde bulunan Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı’nın sahibi olduğu TV 8’de yayınlanan maçta böyle bir durumun olması gündem oldu. Ancak spiker Alp Özgen hem ilk yarıda hem ikinci yarının başında “Saha kenarındaki reklam panolarında görülen reklamların tamamında tasarruf İzlanda Futbol Federasyonu’na aittir” bilgisini geçti.

Futbolda diplomatik kriz: İşin içinde Nijerya, Libya, Fenerbahçe ve Galatasaray var

İkinci yarıya Türkiye baskılı başladı. 49. dakikada yapılan ortada top direkten döndü. Bir dakika sonra Kenan şık bir çalımla sıfıra indi, ortaya çevirdi, İrfan’ın kafa vuruşunu Valdimarsson enfes çıkardı. 51. dakikada Arda’nın ceza alanı çizgisi üstünden attığı şutta milliler, topun rakibin eline çarptığını iddia ederek penaltı bekledi. VAR incelemesi sonucu maçın hakemi pozisyonu incelemeye gitti. İnceleme sonrası Ingason’un topa elle müdahale ettiğini tespit eden hakem penaltı noktasını gösterdi. Vuruş için kaptan Hakan topun başına geçti. Hakan vuruşu yaparken kaysa da topu ağlara yolladı. Ancak İzlandalılar Hakan’ın vuruş sırasında topa iki kere dokunduğunu belirterek itiraz ettiler. Bu itirazlar sırasında kaleci Valdimarsson sarı kart gördü. İtirazlarında haklı çıktılar. VAR incelemesi sonucu gol iptal edildi. Maç 1-0 devam etti.

56. dakikada Kenan Yıldız itirazları nedeniyle sarı kart gördü ve cezalı duruma düştü. Milliler baskısını sürdürdü. İrfan Can 63. dakikada sağ kanatta topla buluştu, soluna çekti, kaleyi karşıdan gören noktaya kadar sürdü, şutunu attı mükemmel bir golle beraberliği sağladı.

Milliler 65. dakikada korner kullandı. Merih’in kafa vuruşunda A Milli Takım yine penaltı bekledi. Hakem yine izlemek için ekran başına gitti. VAR uyarısı sonucu yapılan incelemede bir kez daha penaltı kararı çıktı. Hakan yine topun başına geçti. Kaptan bu kez hata yapmadı ve milliler Hakan Çalhanoğlu’nun golüyle 2-1 öne geçti.

Milliler Hakan’ın golüyle öne geçti.

70. dakikada Abdülkerim Bardakcı sarı kart gördü. 76. dakikada Merih büyük hata yaptı. Yapılan ortayı ıskaladı. Karambolün ardından top Oskarsson’un önünde kaldı. Merih onun şutuna çizgide müdahale etti. Elle oynama beklentisiyle bu kez itiraz eden İzlanda tarafı oldu. Hakem yine VAR’dan gelen uyarıyı bekledi. VAR, orta hakemi pozisyonu izlemesi için çağırmadı ve milliler rahat bir nefes aldı. 77’de Ferdi ve İrfan kenara gelirken Yunus Akgün ve Eren Elmalı oyuna dahil oldu. İzlanda 83. dakikada tehlikeli geldi. Sağdan yapılan ortada Gudjonssen Uğurcan’dan önce yükseldi ve topu ağlara gönderen kafa vuruşunu yaptı. Durum 2-2 oldu.

Bir büyük hata da İzlanda’dan geldi. 88. dakikada Kerem çalışkanlığını gösterdi, önde baskı yaptı, kalecinin ayağındaki topa müdahaleyi yaptı, açılan meşin yuvarlağa hareketlenen Arda boş fileleri buldu ve golü buldu. Türkiye, 3-2 öne geçti. Golün ardından, Kerem’in müdahalesinde faul var mı yok mu diyerek bir VAR incelemesi yapıldı ancak gol geçerlilik kazandı. 89’da Arda ve Orkun çıktı, Okay Yokuşlu ve Samet Akaydin oyuna dahil oldu. Maçın sonuna altı dakika eklendi.

Duraklamaların beşinci dakikasında üçüncü golün yaratıcısı, son haftaların en formda isimlerinden Kerem sahneye çıktı. Olağanüstü bir şut attı ve İzlanda ağlarını bularak karşılaşmaya noktayı koydu. Kerem Aktürkoğlu’nun golüyle Türkiye maçı 4-2 kazandı. Milliler İzlanda deplasmanında tarihinin ilk galibiyetine uzandı. UEFA Uluslar B Ligi 4. Grup’ta puanını 10’a yükselten milliler liderliğini sürdürdü.

Rakamlarla İzlanda zaferi

Opta verilerine göre A Milli Takım tarihinde en az beş resmi maçta görev yapan teknik direktörler arasında en yüksek galibiyet yüzdesine sahip isim Vincenzo Montella (%67; 8/12). İzlanda’yı 4-2 mağlup eden Türkiye, tarihinde rakibini üst üste iki maçta yenmeyi ilk kez başardı. Türkiye formasıyla 20. golünü İzlanda’ya atan Hakan Çalhanoğlu, A Milli Takım tarihinde bu sayıya ulaşan altıncı oyuncu oldu. A Milli Takım kariyerindeki dört golün ikisini ceza sahası dışından kaydeden İrfan Can Kahveci, Türkiye formasıyla ilk kez üst üste iki maçta gol sevinci yaşadı. Bu sonuçla beraber Montella döneminde yaşanan ilklere bir yenisi eklendi. Hırvatistan deplasmanında tarihinde ilk kez kazanıp Avrupa Şampiyonası’na tarihinde ilk defa eleme grubu lideri olarak giden milliler böylece İzlanda’yı da tarihinde ilk kez deplasmanda yendi.

Montella: Doğru yoldayız

Teknik direktör Vincenzo Montella “Takıma geldiğimden beri aldığımız en güzel galibiyetlerden biri, çok memnunum. Neden bu kadar çok mutluyuz çünkü şartlara baktığınızda geriye atabilecek şartlar vardı. Sınırda olan bir zemin. Ayakta duran takım bizdik daha çok. 24 şutumuz, 4 golümüz var. Futbolcularımızın Türk yüreğiyle oynamaları beni gururlandırıyor. Çok gurur verici. İki maçta İzlanda’ya 7 gol atmak mutlu ediyor. Bu maç çok önemli bir maçtı. Kazanamasak bütün senaryolar farklılaşırdı. İkinciliği garantiledik ama biz birinci olmak istiyoruz. Çok önemli bir maçımız daha var. Ona en iyi şekilde hazırlanacağız. 4 tane farklı futbolcuyla, 4 tane gol attık. Bu çok ayrı bir not. Takım ruhunun öne çıkması ve organizasyonun öne çıkması durumunda bu tarz sonuçlar almak keyif veriyor. Hedefimize yaklaşıyoruz. Adım adım ilerleyeceğiz. A Ligi’ne gitmek istiyoruz. Doğru yoldayız” demecini verdi.

Millilerin ilk golünü atan İrfan Can “Zor bir yolculuk, sıkıntılı bir zemin ama bizim genlerimizde var bu, bir ilki başardık. Bu jenerasyon ilkleri başarmayı seviyor. Maçtan önce de, 1-0 olunca da inandık. Bu maçı kazanacağımızın farkındaydık. Hakan’a belki bizim nazarımız değdi ama orada kaydığında da olabilir dedim. Bizim kaptanımız, çok önemli bir oyuncu. Çok üzüldü ama önemli olmadığını söyledim. İkinci penaltıyı attı. Bugün kazandık. En önemlisi buydu. Geçen maç kolay bir gol demiştim, bugün de zoru denemek istedim. Kaleci bizi izlememiş diyebilirim. Kerem, uzağa çok iyi vurur. Ben, yakına iyi vururum. Biz maçtan önce analizini yapıyoruz. Kerem de maçtan sonra, “Hangisi daha güzel?” dedi. Benimki daha önemli, onunki daha güzel diyebilirim. Çok gurur duyuyorum takımla, inançlı bir takım vardı. Herkesle gurur duyuyorum” dedi.

Hakan ve İrfan Can maçın kilit isimlerinden oldular.

Hakan: Kaçırmayacağımı biliyordum

Penaltı golünün sahibi Hakan Çalhanoğlu “Bugün gerçekten çok iyi performans gösterdik. 90 dakika rakibi oynatmamaya çalıştık. Aklım hala penaltıda, kaydığım için üzgünüm. Büyük konuşmak istemiyorum ama kaçırma ihtimalim yok o yüzden ikinci penaltıda da sorumluluğu almak istedim. Zordu bizim için, zor şartlarda güzel bir performans sergiledik. Herkes çok iyiydi. Sonuna kadar mücadele ettik. Karakterimizi sahaya yansıttık. Bu en önemlisiydi. Kazanacağımızdan emindim. Oyunun başlangıcında belliydi, çok istedik, bir ilki yapmak istedik. Bizim için güzel oldu. Geri dönüşümüz güzel olacak. En önemlisi de bu. Penaltılarda hızımı ayarlarım. Orada kaydım. İkincide de biraz daha kaleciye bakarak vurdum, kayıyor ama dediğim gibi ikinci penaltıyı atınca çok mutlu oldum” dedi.

Üçüncü golün sahibi Arda Güler “Bugün kazandığımız için çok mutluyuz. Zor bir yolculuktan geldik, zor bir zemin vardı ama hiç pes etmeyen bir takım vardı. Kazandığımız için çok mutlu ve gururluyuz. Halkımızı mutlu etmekten daha büyük bir motivasyon yok. O dakikada o baskıyı yapmak inanılmaz değerli, ona borçluyum. Gol atıp katkıda bulunduğum için çok mutluyum. Oynamaktan dolayı çok mutluyum. Aldığım dakikalar gelişmeye yardımcı oluyor. Halkımıza teşekkür ederim, onları mutlu etmeye çalışacağız bugünkü gibi” diye konuştu.