Fenerbahçe, Süper Lig final serisi ilk maçında Anadolu Efes'i 85-74 yenip seride 1-0 öne geçti. Kanarya son çeyrekte farkı bir ara 24'e kadar çıkarmıştı. Saras maç sonunda "Seri asıl şimdi başlıyor" diyerek bir bakıma oyuncularına mesaj verdi.

Sıcak bir İstanbul akşamında Fenerbahçe, Anadolu Efes’i görünenden çok daha farklı mağlup etti. Basketbol Süper Lig final serisi ilk maçı ardından sarı-lacivertlilerin koçu Sarunas Jasikevicius “Seriler deplasman takımı maç kazanınca başlar derler, esas şimdi başlıyor seri.” dedi. Saras’ın söylemi altı boş bir mütevazılıktan ibaret değil.

Litvanya, Yunanistan ve İtalya gibi ülkelerdeki en üst düzey liglerde de final serilerinin ilk maçlarını deplasman takımları kazandı. Türkiye’de de Fenerbahçe, Anadolu Efes’i 85-74 yendi. Ancak bu 11 sayılık fark, Sarunas Jasikevicius’un öğrencilerinin rakibine kurduğu üstünlüğü açıklamaktan uzak. Öyle ki fark bir ara 75-51’le 24’e kadar yükseldi. Bu anda üst kat tribünleri için bilet satışı yapılmayan karşılaşma için salona gelen yaklaşık 4-5 bin kişilik taraftarın bir kısmı da salonu terk etti.

Fenerbahçe avantajı kaptı, Efes ‘light’ kaldı

Kalan bölümde Efes topa baskıyı artırıp rakibini top kayıplarına zorlayıp farkı azaltsa da yeterli olmadı ve Fenerbahçe 1-0 öne geçti. Saras’ın söyleminin içinin dolu olma nedenini anlamak için geçen sezona bakmak yeterli. Bu iki ekip bu kez yarı final serisinde karşı karşıya gelmişler, Fenerbahçe rakibini 42 sayı farkla mağlup edip rekabet tarihinin en farklı galibiyetini almıştı. Ancak ikinci maçı Will Clyburn’ün son saniye üçlüğüyle kazanan Anadolu Efes ev sahibi avantajını eline geçirmiş, evindeki iki maçı kazanarak finale yükselip şampiyonluk ipini göğüslemeyi başarmıştı.

Geçen sezon Ergin Ataman’ın başardığı şeyi bu sene Tomislav Mijatovic başarmaya çalışacak. Takımını toparlayıp sürklase oldukları ilk maçın ardından ikinci maçta kendi taraftarları önünde toparlanmak için uğraşacaklar. Bu yolda ilk yapmaları gereken elbette sezonun yıldızı Nigel Hayes Davis’e çare bulmak olacak. Oyuncu son dört play-off maçında sırasıyla 29, 20, 21 ve 28 sayı attı. Efes’e attığı 28 sayının 26’sı ilk üç çeyrekte geldi ve bu performans maçı kırdı. Adam değişiminden sonra arkasında kendinden fizik olarak daha zayıf kimi gördüyse üstüne giden Nigel en kötü ihtimalle takım arkadaşları için pozisyon yaratmayı başardı. Bunun dışında topsuz koşuları sonrası takım arkadaşlarının kendisini beslediği üç sayılık pozisyonlarında da 6’da 4 gibi yüksek bir yüzdeyle oynayarak Efes’in direncini kırdı.

Nigel dışında bir diğer forvet Dyshawn Pierre de Efes kanatlarına ve kısalarına karşı eşleşme avantajını son derece iyi işledi ve belirleyici unsur oldu. Bu ikiliye karşı Derek Willis ya da Rodrigue Beaubois ikilisinden birinden vazgeçip Elijah Bryant tercihi yapılabilir. Bu hamle aynı zamanda Nick Calathes’in yoğun baskısına maruz kalıp, Yunan oyuncunun savunması altında etkisiz kalan Shane Larkin’in de elini rahatlatabilir. Bu açıdan Tomislav Mijatovic’in yabancı tercihlerinde bir revizyona gitmesini bekliyorum. Öyle ki 85 sayı bulan Fenerbahçe’de Nigel ve Dyshawn dışında çift haneye çıkan tek isim Tarık Biberovic oldu ki o da bir forvet.

Fenerbahçe savunmada az önce de vurguladığım gibi Calathes’i öncü olarak kullandı. Tonu o belirledi. Larkin’e savunması, Monaco serisindeki Mike James savunmasını anımsattı. Yıldız ismi kısıtladı. Pas bağlantılarını kesti. Ercan ve Oturu gibi uzunları riske eden Kanarya bu ikiliden sırasıyla 18 ve 16 sayı yerken Larkin de 16 sayı attı. Başka hiçbir oyuncu çift hanede skor üretemedi. Will Clyburn 4 sayıda kalırken ilk beş çıkıp en az süre alan Efesli oldu. Geçen sezonki serinin kahramanı olan oyuncunun vereceği reaksiyon da merak konusu.

Sırbistan’da bir garip final: Kızılyıldız hükmen galip geldi, şampiyon oldu

Geçen sezon rehavete kapılan ve ikinci maçla beraber çözülen Fenerbahçe’nin bu kez Saras yönetiminde daha dirençli rakibine karşı ne yapacağı merak konusu. Şu kesin cumartesi akşamı 20.30’da oynanacak maçı sarı-lacivertlilerin kazanması kupanın bir kulbundan tutması demek. Çünkü 10 Haziran akşamı oynanacak üçüncü maça 2-0 çıkmak, başkanlık seçimini ve kongre stresini geride bırakmış camia için yeni döneme kupayla başlama fırsatı demek. Bu fırsatı değerlendirmek için en az 10 bin kişinin önünde rakiplerini yenmeye hazır olacaklardır. Efes de bu zorlu atmosfere 2-0 geride gitmemek için son savaşını cumartesi akşamı verecek. Efes’in reaksiyonuna Fenerbahçe’nin vereceği tepki serinin gidişatını belirleyecek. Yani Sarunas Jasikevicius’un da dediği gibi, seri şimdi başlıyor.