Nikola Jokic önderliğindeki Denver Nuggets, Miami Heat’i 5 maç sonunda geçti ve tarihindeki ilk NBA şampiyonluğuna uzandı. Jokic, final serisinin en değerli oyuncusu seçildi.

Denver Nuggets, NBA final serisi 5. maçında Miami Heat’i ağırladı. Seride 3-1 önde olan ekip şampiyonluk için sahaya çıktı. Denver, her ne kadar hücumda maça tutuk başlasa da ilk 4 dakikanın ardından savunmada vidaları sıktı, 12-0’lık seri yakaladı ve 12-5 öne geçti. Ardından Miami, ilk çeyreği 14 sayıyla tamamlayan Bam Adebayo’nun dikkat çekici performansıyla geri döndü ve periyodu 24-22 önde kapadı.

İkinci çeyreğe de iyi başlayan Heat, farkı çift hanelere kadar taşıdı. Devre sonunu yine Adebayo’yla iyi geçen Heat savunmada da sertliği düşürmedi ve 24 dakikalık kısmı 51-44 önde bitirdi. Üçüncü çeyrek belki de tüm serinin oyun anlamında en sıkıştığı ve iki takımın birbirini kilitlediği çeyrek oldu. Denver, skorda dengeyi yakalarken son kısımda açılan Heat üstünlüğünü korudu, son 12 dakikaya 71-70’le girildi.

Anadolu Efes şampiyonluk yolunda ilk adımı attı

Dördüncü çeyreğe iyi başlayan isim iki MVP Sırp pivot Nikola Jokic oldu. Jokic, üst üste iki sayılık basketlerle takımını öne taşıdı. Miami, son çeyreğin ilk 7 dakikasını 5 sayıyla geçebildi. Bu dakikadan sonra Heat adına Jimmy Butler devreye girdi ve oyunu dengede tuttu. Skor 92-89’ken kaçırdığı kritik üçlükle Butler maçı eşitleme şansını yitirdi. Denver, 94-89 kazandığı maçla beraber tarihinde ilk kez şampiyon oldu.

Denver’da Nikola Jokic, 28 sayı ve 16 ribauntla oynadı. Michael Porter Jr 16 sayı ve 13 ribauntla katkı sağladı. Jamal Murray ise maçı 14 sayı, 8 ribaunt ve 8 asistle bitirdi. Miami cephesinde Jimmy Butler 21 sayı üretirken, Bam Adebayo 20 sayı ve 12 ribauntla oynadı.

Maçın ardından Denver şehri, 47 senede gelen ilk NBA şampiyonluğunu doyasıya kutladı. Ancak kutlamalar sırasında tatsız olaylar da yaşandı. Bir saldırganın açtığı ateş sonucu 9 kişi yaralandı. Neyse ki olaylarda can kaybı yaşanmadı.

Jokic’ten tarihi seri tarihi başarı

Denver Nuggets’ın 2 kez NBA MVP’si olan Sırp uzunu Nikola Jokic, final serisinde oynadığı beş maçta 30.2 sayı, 14.0 ribaunt ve 7.2 asist ortalamaları yakaladı. Jokic’in bu olağanüstü performansı finallerin en değerli oyuncusu ödülüyle taçlandırıldı. Jokic, NBA tarihinde play-off yolculuğu boyunca hem toplam sayı hem toplam ribaunt hem de toplam asist alanında zirvede olan ilk isim oldu.

Jokic’in bu noktaya gelmesi, geçtiğimiz iki sezona bakınca şaşırtıcı değil. Zira Sırp, 2020-21 ve 2021-22 sezonlarında normal sezon MVP’si oldu. Ancak projeksiyon ilk aşamada bu günleri işaret etmiyordu. Jokic, Sırbistan’da yerel ligde oynarken ve NBA draftına katılırken sınıfının gerilerindeki bir isimdi. Öyle ki yıldız isim 2014’te 41. sıradan seçildi.

Kola bağımlısı bu çocuk artık NBA şampiyonu.

Her seçiş bir vazgeçiştir

O seçilirken draft gecesi yayını yapan yayıncı kuruluş reklam arasındaydı. Jokic, ülkesinde geçirdiği 2 yılda olağanüstü bir gelişim kaydederek NBA’e geldi. Şubat 2017’de Denver, kadrodaki iki Yugoslav uzun arasında tercih yapmak durumunda kaldı. Jusuf Nurkic ve Nikola Jokic arasındaki seçim, Jokic’ten yana yapıldı. Nurkic, Portland’a gönderilirken plan, Sırp oyuncu üzerine kurulacaktı.

Murray’nin sakatlığı sekteye uğrattı

Denver, Jamal Murray, Will Barton, Monte Morris gibi kısalara sahipti ve ilk sezonları sakatlıklarla geçen Michael Porter Jr’ın gelişiyle olağanüstü bir hücum gücüne erişmeleri bekleniyordu. Jokic, All-Star seviyesinden yavaş yavaş süper star seviyesine evrilirken aynı evrimi beraberinde Jamal Murray iyi bir oyuncudan All-Star seviyesine yaklaşan isim olarak gösteriyordu. Ancak 2020 ve 2021 play-off maceraları nihayetinde hüsranla sonuçlandı. Özellikle 2020-21 sezonunda Aaron Gordon’ın Orlando’dan takasla transfer edilmesi, işin savunma kısmında takım adına sorunları çözecek hamle olarak görünürken Jamal Murray’nin yaşadığı çapraz bağ sakatlığı tüm planları bozdu.

Jamal Murray çapraz bağ sakatlığından sonra uzun süre sahalardan uzak kaldı.

2021-22 sezonunun sonunda Denver 6. sıradan play-off yapabildi. Takımın yüzde yüz sağlıklı hale gelememiş olması bunda etkendi. İlk turda Golden State’e elenildikten sonra 2 kez MVP Jokic’in etrafına savunma açısından etkili olabilecek bir kadro kuruldu. Monte Morris ve Will Barton gibi hücum yönü güçlü savunma yönü soru işareti oyuncular Washington’a gönderildi. Karşılığında 2020 şampiyonu Lakers kadrosunda da yer alan Kentavious Caldwell-Pope alındı. Serbest oyuncu olaraksa Brooklyn’in savaşçı forveti Bruce Brown kadroya eklendi.

İstikrarsızlıklar onlara yaradı

Jeff Green, Aaron Gordon gibi savunmacı ve tecrübeli forvetlere ek olarak Michael Porter Jr’ın sağlıklı versiyonu; Jokic ve Murray’nin de düzenli olarak beraber oynamayı üst üste iki sezon boyunca devam ettirmesiyle beraber ortaya Batı Konferansı’nın en istikrarlı takımı çıktı. Batı’da ve Doğu’da çeşitli şampiyonluk adayları ve oyunu Denver’dan play-off sertliğine daha uygun görünen takımlar vardı. Ancak Phoenix Suns, Boston Celtics, Milwaukee Bucks gibi daha önde görünen bu takımlar kah istikrarsızlık kah sağlık problemleriyle uğraştılar ve yarıştan bir bir elenerek uzak kaldılar.

Finale gelindiğinde rakip Miami Heat’ti. Heat, 8. sıradan play-off yapıp finale çıkan tarihteki ikinci takımdı. Ancak final serisinin ikinci maçını kazanarak ne kadar tehlikeli olabileceklerini gösterdiler. Fakat onların pili, önceki turlardaki sertlikle beraber bitme noktasına gelmişti. Nuggets ise Lakers’ı süpürdüğü Batı finallerinde ne kadar yırtıcı olduğunu gösterdi. Jokic’in Batman performansına Murray gibi bir Robin lazımdı ve bu görev Jamal tarafından layıkıyla yerine getirildi.

47 senelik hasrete “O” son verdi

Denver, 47 senelik kulüp tarihinde bir ilke imza attı ve şampiyonluğa uzandı. Şampiyonluğun ertesi günü Jokic’in Avrupa’daki menajeri Sırp Misko Raznatovic, “Bazı yıldızlar kaderlerini kendi yazar” dediği bir notla Jokic’in bir çocukluk fotoğrafını paylaştı. Fotoğraf 2000 yılındandı. Minik Nikola’nın üstünde o dönem NBA’in hiç de önde gelmeyen takımlarından Denver’ın sweatshirtü vardı. Belki de o zamandan kaderi çizilmişti. Ancak bir dönemin kola bağımlısı bu yapılı delikanlının NBA’in ayarlarıyla oynayacak dev bir garda dönüşeceği ve bu yolla kulübüne 50 seneye yakın beklediği şampiyonluğu kazandıracağını belki de kimse beklemezdi. İşte bunu kendisinden 2 MVP ödülünden sonra dahi beklemeyenlere ise Jokic, cevabı yayıncı kuruluş aracılığıyla verdi: “Asla şişman çocuğun üstüne oynama.”

Denver sweatshirtlü o çocuk artık Denver’la beraber şampiyon.

Sahne büyüdü, Murray büyüdü

Denver’ın yolculuğunda en büyük soru işaretlerinden biri Jamal Murray’nin Nikola Jokic’in yanındaki ikinci adam rolü için yeterli olup olmadığıydı. Lakers serisinin belli başlı anlarında buna uygun oyuncu olduğunu kanıtlayan oyuncu final serisinde kendini aştı. Normal sezonda 20.0 sayı, 4.0 ribaunt ve 6.2 asist gibi ortalamalara sahip Murray, final serisinde 26.1 sayı, 5.7 ribaunt ve 7.1 asist ortalamaları yakaladı. Evet, 82 maçlık sezonla 5 maçlık seriyi kıyaslamak ne kadar doğru tartışılır ancak kariyerinin ilk final serisine çıkan oyuncunun, dolayısıyla kariyerinin en kritik 5 maçına çıktığını da unutmamak lazım.

Bu sevinci yaşamayı en çok hak eden isimlerden biri oydu…

Her zaman kazanan bir genç

Denver kadrosunun bilhassa final serisinde kritik parçalarından biri haline gelen Christian Braun, 2022 NBA draftının 21. sırasından draft edildi. Braun, kariyeri şampiyonluklarla ve galibiyetlerle dolu bir oyuncuydu. Genç isim, 3 kez üst üste lise şampiyonluğu yaşadıktan sonra Kansas Üniversitesi ile Ulusal Kolej Ligi NCAA’de de mutlu sona ulaştı. Braun, bu sezonun başında Denver’a katıldı, play-off macerasında rotasyonun parçalarından biri olmayı başardı. Çaylak oyuncu, henüz adım attığı NBA’de de zirveden inmedi.

Final serisinin belirleyici isimlerinden Braun şimdiden olağanüstü bir kazanan.

Sabredenler kazandı

Denver’da bu zaferin en büyük mimarlarından olan ve projeyi Jokic-Murray ekseninde şekillendirip çevresinin dizilmesiyle beraber yenilmez bir yapı çıkaran isim koç Mike Malone’du. Malone, 2015’ten beri başında olduğu Denver Nuggets’la beraber birçok kez şampiyonluk hedefiyle yola çıktı. Özellikle son sezonlarda her elenişin ardından adı ayrılık dedikodularına karıştı. Ancak hiçbir zaman emin olduğu yoldan geri adım atmayan Malone, uzun süreli sabrın sonunda selamete erdi.

Onunla beraber sabreden diğer isimlerse DeAndre Jordan ve Jeff Green’di. İki oyuncu da NBA kariyerlerindeki ilk şampiyonluklarını elde ettiler. Jordan 2008, Green ise 2007’den beri ligde olan tecrübeleriyle takımlarına destek veren isimlerdi. DeAndre, bir dönem All-Star seviyesine kadar çıkmış ancak son yıllarda gözden düşmüştü. Denver’ın soyunma odasındaki enerji kaynaklarından biri oldu. Green ise kariyeri boyunca şampiyonluk adayı takımlarda oymamış malum sevince bir türlü erişememişti. Hem Denver’ın dış şutlarına katkı yaptı, hem savunmada belirleyici oldu hem de takıma tecrübe kattı. Malone’la beraber böyle deneyimli isimler de hasreti sonlandırdı.

Mike Malone, şampiyonluğa liderlik etti.