Formula 1 Kanada Grand Prix'si izleyenlere heyecan dolu bir yarış sundu. Islak zeminde başlayıp zamanla kuruyan asfaltta kazalar ve geçişlere sahne olan mücadelede zafere Max Verstappen uzandı. Podyumu iki İngiliz; Norris ve Russell tamamladı.

Formula 1’de 2024 sezonunun dokuzuncu yarışı Kanada ev sahipliğinde Gilles Villeneuve pistinde koşuldu. Montreal’deki yağışlı hava koşulları altında ıslak asfaltta alınan starta iki Haas pilotu Magnussen ve Hülkenberg yağmur lastikleriyle başlarken diğer 18 pilotun tercihi yeşil logolu geçiş lastikleri oldu.

Zorlu hava koşullarına karşın startta herhangi bir olay yaşanmazken yarışa pole pozisyonundan başlayan Mercedes pilotu George Russell liderliğini korudu. Devamında yağmur lastiklerini ikinci turun başında ısıtıp hazır hale getiren Haas’ın iki pilotu da rakiplerine karşı büyük üstünlük kurup art arda geçişlerle hızla zirveye tırmanmaya başladı.

Zaman ilerledikçe yağmur durdu ve pist kurumaya başladı. Bu esnada Magnussen ve Hülkenberg de avantajlarını yitirdi. İki Haas’tan Magnussen pitte yapılan hatayla, Hülkenberg ise lastik değişimi için çok geç çağrılmasıyla gerilere düştü. Pist koşullarının biraz daha makul duruma gelmesiyle McLaren pilotları tempo artırdı. Miami’de kariyerinin ilk zaferine uzanan Lando Norris çok iyi bir tempo yakaladığı 20’nci turda önce Verstappen’i, ardından da Russell’ı geçerek liderliğe yükseldi.

Yarışın 25’inci turunda Williams’tan Logan Sargeant kaza yapıp pist üzerinde kalınca güvenlik aracı devreye girdi. Bunu fırsat bilen Verstappen, Russell ve Piastri pite daldı, pistte kalan lider Norris ise kaybettiği zamanın yanında liderliği de Hollandalı rakibine devretti. Bu esnada yarışa gerilerden başlayan, devamında da motor arızası yaşayan Monaco GP kazananı Charles Leclerc için Ferrari büyük bir kumar oynadı. Herkesin tekrar yağmur yağmasını beklediği anda İtalyan takımı Leclerc’e kuru zemin lastiği taktı. Devamında beklenen olup yağmur yeniden bastırınca Monagask pilot çok fazla vakit kaybetti, hatta liderden tur yedi. Ardından Ferrari zaten sorunlu bir otomobille mücadele eden Leclerc’i daha fazla pistte tutmadı ve garaja çekerek yarışını sona erdirdi.

Yarışta 45’inci tura gelindiğinde güneşin de yüzünü göstermesiyle pist hızla kurudu ve pilotlar birer birer pite girip kuru zemin lastiklerini takmaya başladı. Bu esnada Lando Norris’in pit çıkışı Max Verstappen’le liderlik mücadelesi için çok yakın bir pozisyonda çıkması izleyenlerin heyecanını yükseltti ancak asfaltın ıslak bölümünde kalan İngiliz pilot çekiş esnasında aracının kontrolünü tam olarak sağlayamayınca Verstappen ilk sırayı ele geçirmeyi başardı.

Yarışın 53’üncü turunda iki büyük kaza birden yaşandı. Önce Red Bull’un Meksikalı pilotu Checo Perez aracını duvara vurup arka kanadını parçaladı.

Perez aracını bu şekilde garaja kadar götürebildiği için güvenlik aracına gerek kalmadığı düşünülürken pist dışına çıkıp spin atan Ferrari pilotu Carlos Sainz aracını kontrol edemeyip Alex Albon’a vurunca iki pilot da yarış dışı kaldı ve Williams’ı pistten çıkarma çalışmaları için güvenlik aracı yeniden piste girdi.

Güvenlik aracını fırsat bilen Mercedes pilotları pite girip yeni lastikler taktı. Oluşan konvoy farkları yeniden eritince yarışın son 10 turunda liderlik savaşı tekrar başladı. Bu esnada Mercedeslerin ikisi birden çok iyi tempo yakalayıp Oscar Piastri’yi avlasa da Norris ikinci sırada direndi. George Russell, takım arkadaşı Lewis Hamilton’ı da geçerek podyuma çıkmayı başardı. Bu arada yarışın son anlarında Japon pilot Yuki Tsunoda da pist dışına taştı, ardından gelen pilotlar ise inanılmaz refleksler sergileyerek olayın zincirleme kazaya dönüşmesini önledi.

Böylelikle Kanada’da başından sonuna muhteşem bir seyir zevki sunan bu yarışı şampiyona lideri Max Verstappen kazandı. Podyumu Norris ve Russel tamamladı. Dördüncü sırayı elde eden Lewis Hamilton aynı zamanda en hızlı turu da kaydederek ekstra bir puanın sahibi oldu. İlk 10’u sırasıyla Piastri, Alonso, Stroll, Ricciardo, Gasly ve Ocon tamamladı.

Formula 1’de heyecan gelecek hafta tekrar Avrupa’ya dönecek. Dünyanın en hızlı 20 otomobili 23 Haziran günü Barcelona’da damalı bayrağı ilk sırada görebilmek için mücadele edecek.

Formula 1’in 2026’da kullanılacak araçları tanıtıldı: DRS tarih oluyor!