Türk futbolunun birçok köklü kulübü borç batağından kurtulmaya çalışıyor. Ancak Ege'nin yıkılmaz görünen çınarları Karşıyaka, Altay ve Denizlispor zorlu günler geçiriyor.

Yükselen enflasyon, artan maliyetler, gelirlerin azalması ve beceriksiz yöneticiler… Bu tip etkenler Türkiye’de köklü denebilecek birçok kulübü batma noktasına getirdi. Bir dönem Süper Lig’in gediklisi olan, Türkiye Kupası’nı hedef belleyen birçok tarihi kulüp bugün batmanın eşiğinde. Bu kulüplerin ortak noktası oyuncu ve menajerlere ödenmeyen maaşların birikmesiyle beraber faiz çığının altında ezilmeleri oldu. FIFA’nın yaptığı mali regülasyonlar da söz konusu kulüplerin işine gelmiyor. Öyle ki bir alt lige inen, profesyonel futbolculara maaş verecek gücü olmadığı için altyapısından çıkan genç oyuncularla yoluna devam eden kulüpler sarmal şeklinde alt liglerin yolunu tutmaya devam ediyor.

Bu tarz oluşumlara birçok örnek var. Eskişehirspor, Akhisarspor, Mersin İdman Yurdu, Kardemir Karabükspor gibi kulüpler çok değil birkaç sene öncesine kadar Süper Lig’de olmalarına karşın bugünlerde tarihe karıştı. Kimisi Süper Lig’e yeniden dönme yolunda adımlar atmaya çalışırken kimisinin adı değişti kimisi de kendini amatör kümede buldu.

Bu örneklere ek yapmak gerekirse dümeni Ege kıyılarına kırmak gerek. Öyle ki birçok İzmir kulübü tarihinde zorlu günler yaşadı. Son olarak Göztepe’nin Süper Lig’e yükselmesiyle en üst seviyede temsilci bulundurma imkanı yakalayan şehrin diğer çınarları zorlu günler geçiriyor. Karşıyaka ve Altay borçları yüzünden yine FIFA’yla davalık olmuş durumda. DHA’nın geçtiği bilgiye göre İzmir’in en eski spor kulübü olan, birçok rakibinin aksine şirket değil halen dernek yapısındaki Karşıyaka’nın geçen haftaki kongresinde toplam borcu 30 Nisan 2024 tarihi itibariyle 400 milyon 684 bin TL olarak açıklandı, kulübün borçları son yıllarda katlandı.

Fenerbahçe’de kongre günü: Oy verme işlemi sürüyor

Transfer yok borç var

Yeşil-kırmızılılarda 31 Aralık 2018 tarihinde kulübün borcu 67 milyon 483 bin 218 TL iken 30 Nisan 2019 tarihi itibariyle borcun 57 milyon 266 bin 436 TL’ye düşürüldüğü duyuruldu. O tarihten sonra borç her sene sürekli artarken A takım branşlarında hiçbir kupa ve şampiyonluk kazanılamadı. Borcun katlandığı yıllarda futbolda en alt profesyonel kategori olan TFF 3’üncü Lig’den bir türlü kurtulamayan Kaf-Kaf 2016-2021 arasını da transfer yasaklısı olarak geçirip takviye yapamadığı halde borcunu artırdı.

Denizli ve Altay’ın davalık dosyaları bitmiyor

Karşıyaka gibi Ege’nin köklü kulüpleri olan, FIFA’da 22 kesinleşmiş eski yabancı futbolcu borcu dosyası bulunan Altay’ın borcu 684 milyon 555 bin TL, FIFA’da 11 dosyası bekleyen Denizlispor’un borcu 429 milyon 732 bin 416 TL olarak açıklanırken bu kulüpler borçlarının arttığı süreçte Süper Lig’e çıkıp düştü.

Karşıyaka’da amatör branşlar durumu düzeltmiyor

Karşıyaka futbolda lig atlayamamasına rağmen borcunu her yıl çoğaltırken futbol ve voleybolun yanında Süper Lig ve Avrupa’da son senelerde her sezona iddialı başlayan basketbol takımının borçları tabloyu iyice artırdı. İsim sponsoru, reklam, kombine ve VIP kart gelirleri olan basketbolun kazancı, döviz kurunun da yükselmesiyle toplam borcun artıp eski yabancı basketbolcuların alacaklarının FIBA’da birikmesine yetmedi. Futbola transfer yapamadığı 5 yıl içinde en azından eski futbolcularının alacaklarını temizleyip FIFA’dan ceza alma tehlikesinin önüne geçen, kamu borçlarını da taksitlendiren Karşıyaka kendisi gibi köklü kulüpler Eskişehirspor, Bursaspor, Karabükspor’un durumuna düşmemeye çalışacak.

Fenerbahçe, Efes finalini antrenmana çevirdi