663. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde heyecan sererken Kırkıpınar’da dört kez ağalık yapan Seyfettin Selim ile başcazgır Şükrü Kayabaş’tan veda sinyali geldi. Kırkpınar’ın son günü ağalık ihalesi anonsu yapılıyor. İhaleye katılanlar arasında sembolik ağalık koçu açık artırmaya çıkarılıyor. En çok peyi veren, gelecek yılın güreş ağası olarak seçiliyor. Kırkpınar Güreş Ağası, güreşlerin ve organizasyonun sorumlusuyken, Edirne Belediyesi’nce yapılan düzenleme ile simgesel bir makam haline dönüştü. Güreşlerin düzenlenmesi, kırmızı dipli mumla güreşlere davetler yapması ve müsabakalara gelenleri ağırlaması gibi misyonu olan ağanın, bu görevlerinin büyük bölümü artık Edirne Belediyesi’nce yapılıyor. Elindeki büyük tespihi, işlemeli cepken ve şalvarıyla otantik bir görünüm sergileyen kişi, kazandığı ihalenin ardından bir yıl süresince ağalığı üstleniyor. İhaleden elde edilen gelir, Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin düzenlenmesine harcanıyor ve dereceye giren pehlivanlara ödül olarak dağıtılıyor.
Aslen Trabzonlu olan Seyfettin Selim, Sakarya’nın Kaynarca ilçesinde bir çiftçi ailesinin çocuğu olarak 1967 yılında dünyaya geldi. Selim, işçi olarak girdiği inşaat işlerinde ustabaşılık, taşeronluk ve sonrasında müteahhitlik yapmaya başladı. Pek çok spor organizasyonuna kaynak sağlayan Selim, bazı futbol takımlarına da başkanlık yaptı. İzleyici olarak merak duyduğu yağlı güreşe destek vermeye başlayan Selim, daha sonra ağalığa kadar ilerledi. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde kırılması zor bir rekorla dört altın kemere erişen güreş ağası Seyfettin Selim, iyi bir aday çıkması halinde bu kez bırakacağını belirtti. Kırkpınar’ın kuralları gereği üst üste 3 yıl ağalık yapanlara verilen altın kemer ödülünü dört kez alan Seyfettin Selim, Kırkpınar’da bu sayıya ulaşan tek isim olarak tarihe geçti.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle ağalık Edirne Belediyesi Meclis kararıyla verildi. Salgın nedeniyle yapılamayan 2020 yılı güreşlerinde hem başpehlivanlık hem de güreş ağalığı haklarının korunması gündeme geldi. Mecliste, Seyfettin Selim’in güreş ağası olması kararı verildi. Ancak altın kemer verilmesi konusunda gerekli olan ‘üst üste 3 yıl’ kuralında 2020 yılının dikkate alınmayacağının altı çizildi. Bu nedenle Selim, 15. yılında beşinci altın kemere sahip olamadı. Bugüne kadar Kırkpınar ağalığı için 31 milyon liranın üzerinde ödeme yapan Seyfettin Selim, “Yağlı güreşleri çok sevdiğim için piyasa güreşlerine de gidiyorum. Bu nedenle çocuklarıma da fazla zaman ayıramıyorum. İyi bir aday çıkarsa ağalığı bırakırım. Benim 15 yılım oldu ve artık yorulduk. Ağanın da değişmesi lazım. Hep aynı yüz. Seyirci de bıkmıştır bizden” dedi. Selim, Kırkpınar Yağlı Güreşleri için kendisinin bildiği iki güreş ağası adayının olduğunu belirtti.
Başcazgır Şükrü Kayabaş bu yıl vedada kararlı
Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin başcazgırı Şükrü Kayabaş, er meydanlarına vedaya hazırlanıyor. Son beş yıldır katıldığı organizasyonlarda veda konuşması yapan Kayabaş, çıraklarının ısrarıyla yeniden er meydanlarındaki yerini alıyor. ‘Çayırın efsanesi’ lakabıyla anılan, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin başcazgırı Kayabaş, bu yıl er meydanına veda etmekte kararlı. Kayabaş, yaşı itibarıyla seyirciyle artık vedalaşma vaktinin geldiğini söyledi. Son kez çıraklarının yoğun ısrarı üzerine er meydanına geldiğini anlatan Kayabaş, final müsabakalarında er meydanına kesin olarak veda edeceğini vurguladı. Er meydanını çok sevdiğini dile getiren Kayabaş, 60 yıla yakın cazgırlık hayatında Balıkesirli ustası Şirin Mustafa’yı örnek aldığını dile getirdi. Er meydanında birçok anısının olduğunu vurgulayan Kayabaş, “Şimdi benim yardımcım Emin Ger burada görev yapıyor. Buradaki bütün cazgırlar, başcazgırlığa aday” diye konuştu. Kayabaş, şunları söyledi: “Ben Kırkpınar’a gelince ayrı bir heyecanlanıyorum. Burası çok ayrı bir yer. Ben 60 yıla yakın bu meydandayım ama mikrofonu elime aldığımda heyecanlanıyorum. 30 ağanın ihalesini yaptım. Burada herhalde en eski benim. Allah hepimize hayırlı ömürler versin. ‘Ayrılacağım’ diyorum ama talep oldu. Bir başlangıcın sonu var. Biz de sona geldik. Cazgır kardeşlerimin de önü açılmış olsun. Taleplerden dolayı bırakmadım ama bu sene kesin bırakıyorum Allah izin verirse.”
Pehlivanlar çayıra çıktı
663. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin ikinci günü, minik boy pehlivanların müsabakalarıyla başladı. Organizasyon bu yıl, format değişikliği nedeniyle alışılagelmişin dışında dün başlamıştı. Kırkpınar’ın kültürel seremonilerinin tamamlanmasının ardından organizasyonda ikinci gün güreşleri yapıldı. Program, minik 1 boy pehlivanların müsabakalarıyla start aldı. Baş boyu hariç diğer boylardaki pehlivanlar, ilk 32’ye kalmak için rakipleriyle mücadele etti.
663. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde baş boyunda 40, baş altı boyunda 65, büyük orta boyda 65, küçük orta büyük boyda 66, küçük orta küçük boyda 65, deste büyük boyda 65, deste orta boyda 65, deste küçük boyda 66, ayak boyunda 65, tozkoparanda 64, teşvik 2 boyunda 56, teşvik 1 boyda 56, minik 2 boyda 58, minik 1 boyda ise 56 pehlivan güreş tuttu. Dünkü ön elemeyi geçen Şahali Kurt, Feyzullah Aktürk, Arif Akın, Hamza Özkaradeniz, Cengizhan Şimşek, Hasan Cengiz, Seçkin Duman ve Yunus Emre Yaman, baş boyu mücadelelerine adlarını yazdırmıştı. Bu isimler, organizasyona direkt katılım hakkı kazanan Orhan Okulu, Ali Gürbüz, Serhat Gökmen, Hüseyin Gümüşalan, Yusuf Can Zeybek, İsmail Balaban, İsmail Koç, Serdar Yıldırım, Mehmet Yeşil Yeşil, Mustafa Batu, Ertuğrul Dağdeviren, Fatih Atlı, Nedim Gürel, Mustafa Taş, Mustafa Doğan Özkaya, Ali İhsan Batmaz, Enes Doğan, Osman Kan, Osman Aynur, Mustafa Arslan, Turan Balaban, Furkan Durmuş Altın, Özkan Yılmaz, Süleyman Başar, Yıldıray Akın, Ünal Karaman, Kürşat Şevki Korkmaz, Tanju Gemici, Recep Kara, Recep Taslak, Emre Erkal ve Faruk Akkoyun’un da aralarında olduğu pehlivanlarla mücadele verecek.