Bundan 33 yıl önce 1990’da Marmaris’in önde gelen yat sahipleri, yaz sezonunu uzatmak için bir fikir geliştirdi. Ekim ayının sonunda bir yat yarışması düzenlediler. İlk yıllarda genellikle yerel yat sahiplerinin katıldığı yarışma yıllar içinde uluslararası nitelik kazandı. Marmaris, Göçek’e örnek oldu. 2002’de onlar da kasım ayının ortasında yat yarışları yapmaya başladı.
Bu yıl Marmaris Yat Kulübü tarafından 33. kez düzenlenen Uluslararası Yarış Haftası’nda 110 tekneden 92’sinde Ruslar yarışırken, Türk ekip sayısı yediydi. ABD, Almanya, Avustralya, Azerbaycan, Belarus, Belçika, Bulgaristan, Brezilya, Estonya, Fransa, İngiltere, İsrail, Kanada, Kazakistan, Letonya, Moldova, Norveç, Özbekistan, Portekiz, Romanya, Sırbistan, Ukrayna ve Yunanistan’dan sporcular yarışa katıldı.
Göcek Yat Kulübü’nce yapılan yarışta Türk takımları daha da azaldı. 98 yattan 78’i Rusya, dördü Türkiye adına yarıştı. Fethiye Körfezi’nde Ukrayna, Belarus, Azerbaycan, Romanya, Letonya, İngiltere, Kazakistan, Almanya ve Küba’dan gelenler de vardı.
Ruslar neden ağırlıkta?
Yarışma, özellikle pandemiden sonra Rusların ağırlıklı olduğu bir yapıya dönüştü. Bu yıl Türkler, talep yoğunluğu ve fiyatların artmasıyla yatlarını yabancılara kiraladı. Marmaris Yat Kulübü Komodoru Erol Algül’e göre 33 yıl önce tam da bu amaçla yarışlar başlatılmıştı. Yat sahipleri, böylece yaz sezonunu kasım ayına kadar uzatma şansı buldu.
Algül, Marmaris ve Göçek’teki yarışlara dönemsel olarak farklı bölgelerden katılım olduğunu söyledi. Yat dünyasında mesela Kuzey Avrupalılar, güneylileri sevmiyordu. Aynısı tersten de geçerliydi. Marmaris ve Gökçek’i bir dönem Kuzey Avrupalılar bir dönem Güney Avrupalılar mesken tuttu. Son yıllarda ağırlık Rusya ve Bulgaristan’dan gelenlerdeydi. Pandeminin başlamasından sonra Ruslar yakın gördükleri Türkiye’den yat kiralamaya başladı. Kaptanlarının yönlendirmesiyle yarışa katılmanın heyecanını yaşayan Ruslar her geçen yıl ilgisini arttırdı. Rusya’nın Ukrayna Savaşı’ndan sonra Avrupa’dan dışlanması Türkiye’yi ilgiyi daha da çoğalttı. Ayrıca çoğunluk olmasa bile Rusya-Ukrayna savaşından Türkiye’ye kaçanlardan bazıları da yarışlara katıldı.
Avrupalılar fiyatlardan dolayı kaçtı
Avrupalı yatçıların son yıllarda Türkiye’den uzaklaşmasıyla tamamen ‘duygusal’… Türkiye’ye talebin artması, fiyatların yükselmesine neden oldu. Avrupalılar artık Türk marinaları yerine Hırvatistan gibi nispeten daha ucuz yerleri tercih ediyor. Sonuçta 33 yıl önce yatçıların yaz sezonunu uzatmak için hayata geçirdikleri yarışma amacına ulaşmış gözüküyor.