Galatasaray, Ali Sami Yen’den çıkarak Seyrantepe’ye taşındığında Mecidiyeköy’de bir arazi kaldı. Başkan Dursun Özbek’in 14 Mayıs 2024’teki anlatımıyla arazi şöyle değerlendirildi: “Mecidiyeköy 2014 projesi, Duygun Ağabey (Yarsuvat) döneminde başladı. Biz seçilip geldiğimiz zaman bir çukur vardı, sadece bir çukur. Duygun Ağabey bana ‘Burayı ne yapalım’ dedi. ‘Bunun 500 metre ilerisinde bir otelim var. Buraya bir çalıştırma yaptıralım uzmanlara’ dedim. Bir rapor çıktı, en güzel kullanma şekli otel. Dedim otel yaptıralım. O dönem ya iş hanı ya oteldi. Otel daha verimli çıktı. Duygun Ağabey, ‘Neyle yaptıracağız Dursun, para yol pul yok’ dedi. ‘Ben hallederim’ dedim. ‘Nasıl’ dedi. ‘Ben bu işi yapıyorum, bu işin içinden geliyorum, şahsi kredimle bir fon temin ederim’ dedim. Denizbank’a gittim, Hakan Ateş’e anlattım, ‘Ben buraya otel yapacağım, bana 10 milyon dolar civarında bir limit aç’ dedim. ‘Galatasaray’ın durumu belli’ dedi. ‘Dursun Özbek olarak imza atacağım, parayı bana ver’ dedim. Bir limit açtı, o binayı limit çerçevesinde bitirdik. Beyoğlunda bombalar falan patladı bir anda İstanbul turizmi çöktü. Otelde hala ısrarlıyım ama bitirsek de turizm kötü gidiyor, oteli açıp kiraya vereceğiz, Galatasaray’ın işletmesini düşünmüyoruz, Titanic Hotellerden Mehmet Aygün arkadaşım, sana burayı kiralayayım, güzel bir yer dedim. Bitir kiralayacağım dedim. İnşaatı bir yere kadar getirdik, 2018’deki seçimi kaybettim. Gelen yönetim binaya ilgi göstermedi.”
Başkan Özbek 2022’de tekrar başkan seçilince projeyi canlandırdı. Özbek o günleri “O bina, kaba inşaat halinde bizim yönetime kadar geldi. 2022’ye gelince konjonktür değişti. Biz burada ne yaparsak Galatasaray’a fayda getiririz diye baktık. O dönemde şöyle bir şey aklıma geldi, Mecidiyeköy’ü motor projesi düşünelim. Oradan bir para kazanalım, bu projeyi başka bir projenin başlangıcı olarak kabul edelim. En kolay ne yapılıyor, rezidanslar, 1+1, 2+1, 1+0 falan. Projeyi yaparken 2014’te flexible yaptım, ister otel, ister ofis, ister rezidans. Gerekli tadilatlarla orayı rezidansa çevirdik” diyerek anlatıyordu.17 Aralık 2022’de GS LEO Residences projesinin büyük bir lansmanı yapıldı. Tanıtımda metrekare brüt fiyatı 6500 dolardan projenin yüzde 70’i satıldı. Alımları yapanların çoğu Galatasaray camiasındandı. Zemin kattaki büyük dükkanı ise Halkbank’a aldı. Geriye 27 rezidans kaldı.
Dursun Özbek ‘Silah çekildi’ dedi
O tarihten bu yana Mecidiyeköy projesi bir türlü bitmek bilmedi. Özbek, önceki gün yapılan Galatasaray Divan Kurulu’nda Mecidiyeköy’de konut projesiyle alakalı itilaf yaşandığı ve silah çekildiğini söyledi. Özbek şöyle konuştu: “Bu projeden 1,3 milyon lira gelir elde ettik. Şu zamana kadar da 126 bağımsız bölüm satıldı. 61 tane satılmasını beklediğimiz bölüm var. Burada elde ettiğimiz gelirle Florya’daki araziyi satın aldık. 1,1 milyar liralık ek hasılat da elde etmeyi planlıyoruz. Bugüne kadar bu işlerin sarkmasının sebebi, çalıştığımız şirketin anlaştığımız koşullara uymaması ve bu konuda bize zorluk çıkarması. Hatta geçenlerde bu olay silah çekmeye kadar gitti. Bu işlerin ne kadar yorucu olduğunu gördük. Bunları da çözmek durumundayız.”
Bülent Mutlu Doğru: Galatasaray’ın borcu nedeniyle tapu verilemiyor
Peki ne olmuştu da projede silah çekilmişti? Dursun Özbek açıklamalarından sonra Mecidiyeköy’deki projenin yüklenici firması Doğru Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Mutlu Doğru sosyal medyadan ‘Cevap hakkı doğdu’ diyerek açıklamalar yaptı. Doğru özetle şu iddialarda bulundu:
* Dursun Özbek başkanın söylemiş oldukları tamamen asılsızdır. Bunların tamamı elimizde belgeli ve tutanaklıdır. Şu an Galatasaray ile hukuki süreç başlamış olup tüm hakkımızı ve bu asılsız iddiaları hukuk karşısında çürüteceğiz.
* Galatasaray’ın Mecidiyeköy projesi ruhsatsız bir proje olup inşaat aşamasında belediye tarafından bir çok defa şantiye mühürlenmek istenmiş ve tarafımızca bu konu Galatasaray’a aktarılmasına rağmen bir çözüm üretilmemiştir.
* Projede 136 daire Galatasaray tarafından satışı yapılmış olup tapuları kat sahiplerine verilmemiştir. Verilmemesinin sebebi tüm daireler üzerinde Galatasaray’ın bankalara ve piyasaya olan borçlarından dolayı 23 milyar TL haciz ve ipoteğinin olmasıdır.
* Bu nedenle devam eden inşaat bitmeye yakın olup Galatasaray tarafından sözleşmemiz haksız bir şekilde fesih olup inşaat Galatasaray tarafından durdurulmuştur. İnşaatın bitmesi durumunda satın alan kişilere tapuların verilmesi gerektiğinden Galatasaray süreci manipüle etmekte ve işi bitirtmemektedir.
* Galatasaray sözleşme şartlarının hiç birini yerine getirmemiş olup tüm taşeronları mağdur ederek zarara uğratmıştır.
* Silahlı eylem hakkında da bilinmeyenleri anlatmak isterim. Projeyi bir ay önce Acıbadem Grubu yöneticilerinden Sedat Artukoğlu devir aldı. (Editörün notu: Bahsedilen Sedat Artukoğlu, hem Galatasaray yöneticisi, hem de Acıbadem Proje Yönetimi kurucu ortağı ve Sağlık Grubu İcra Kurulu üyesi)
* Galatasaray’ın güvenilir bir tarafı kalmadığı için Acıbadem Grubu projeyi yönetir oldu. Projede altı ay boyunca ödeme yapmaları gereken parayı vermemek için türlü bahaneler uydurdular. Devamlı bir oyun içerisinde olan Galatasaray bu sefer Sedat Bey üzerinden problemleri çözeceklerini dile getirdi. Bizim alt taşeronlarımızla tanışmak istediler.
* Biz de Acıbadem Maslak’ta taşeronlarımızla yeni proje yönetim ekibini tanıştırdık. Fakat Galatasaray ve Acıbadem ekibinin büyük oyununu sonradan fark ettik. Taşeronlara erişimlerini sağladıktan sonra. Ana firma olarak bizimle irtibatı keserek direk alt taşeronlarımızla görüşmeye başladılar.
* Burada yönetebilecekleri alt taşeronları kendilerine bağlayarak bizler ve diğer taşeronlarla yalan bilgi akışları ile işleri manipüle etmeye başladılar. Kendi taraflarına çektikleri taşeronlara bizlerle sözleşmelerini fesih etmeleri yönünde baskılar kurmaya başladılar.
* Bizlere ödeme yapmayan kulüp taşeronlara para vaatlerinde bulunup baskı uygulamaya başladı. Burada kendilerine çekemedikleri taşeronları ise baskı yaparak sistem dışında bırakmak istediler. Doğal olarak işçinin emeği teşekkürle ödenmez.
* 600 milyon TL’lik bir projede 27 milyon ödeme yapmış bir kulüp Galatasaray. Altı ay boyunca ödenen para 27 milyon TL. Bu ekonomik koşul ve şartlarda ödeme yapmadan herkesin mağdur ederek tüm çalışanları kışkırtma yöntemi ile işi manipüle etmeyi tercih etti.
* Acıbadem ekibi kendi yanına çekemediği taşeronlarımızdan biri artık haklı olarak hakkını aramak istedi. Fakat bu kişiler devamlı oyaladı ve muhatap almadı. Bu taşeronumuz da bizce doğru olmayan fakat sesini duyurmak için emeğinin karşılığını almak için sesini duyurmak istemiş.
* Olayı bu duruma getiren gene Acıbadem ve Galatasaray Spor Kulübü. Çünkü bu insanları bizden uzaklaştırmak ve kendi taraflarına çekmek için her bir taşeronla ‘Artık muhatabınız biziz. Ödemeleri biz yapacağız’ diyerek bu insanları kandırdılar. Bizim otoritemizi ve yönetimimizi yıktılar.
* Doğal olarak bu vaatleri bir ay dinleyip muhatap bulamayan bu taşeronumuz bu silahlı eylemi gerçekleştirdi. Ama kimseye bir zarar vermedi. Kendine zarar vermek istedi ama kolluk kuvvetlerince engellendi. İşin garip tarafı böyle bir eylem hiçbir medyada haber dahi olmadı. Bu eylem sonucunda haber olmayan bu olayda gene Galatasaray Başkanı Dursun Özbek ve yönetimi olumsuz etkilememesi için silahlı eylem yapan taşeron serbest bırakıldı. Şikâyetçi dahi olunmadı ki olay büyüyerek medyaya yansımasın. Fakat burada sanki Galatasaray mağdur gibi bir hava oluşturuluyor. Asıl mağdur biz ve bizim çalışan emekçilerimiz taşeronlarımız. Ama bu emeği yok sayan yapılan işi manipüle eden Galatasaray ve yönetimi sessiz. Bugün şantiyeye gidilse yapılan iş gözler önünde.