Avrupa'da Barcelona, Roma, Ajax, Stoke City gibi takımların formasını da terleten 32 yaşındaki İspanyol futbolcu Bojan Krkic, yaşadığı mental sorunları ve yalnızlığı anlattı.

Profesyonel spor birçok şaşaalı hikayenin yanı sıra dramatik bazı gerçeklerle de dolu. Söz konusu gerçeklik, yaşanan dramın baş aktörü bunu yansıtacak cesareti bulana kadar arka planda kalıyor. Gösterişli stadyumlar, büyük sahneye yansıyan göz alıcı ışıklar ve kazanılan kupalarla madalyaların paha biçilemez lüksü. Bu gibi etkenler profesyonel sporun ne kadar acımasız olduğu gerçeğinin önünü zaman zaman kapatıyor.

Ancak özellikle futboldaki gerçekler, en göz önünde spor olmasıyla beraber sporcuların ağzından döküldükçe adeta zifiri karanlıkta yanan bir farın etrafı aydınlatması gibi kaotik yaşam hikayelerini ortaya koyuyor.

Arda Güler’li Real Madrid’den gelir rekoru

Son olarak İspanyol futbolcu Bojan Krkic de yaşadıklarını anlattı ve kariyeriyle alakalı üzücü gerçekleri açıkladı. Barcelona’nın marka altyapısı La Masia’da yetişen Bojan, 2007’de A takıma yükseldiğinde henüz 16 yaşındaydı ve kendisinden beklenti çok büyüktü. Öyle ya henüz 16 yaşında yıldızlar topluluğu Barcelona’da forma giymek üzere A takıma alınan bir ‘wonderkid’sin.

Bojan, ilk olarak Euro 2008 sürecinde yaşadığı zorlukların ayyuka çıktığını ifade ediyor. Oyuncu, Malaga’da Fransa’yla oynanacak hazırlık maçı öncesinde yaşadığı mental problemler nedeniyle oynamak istemediğini söylediğini ancak bunun basına mide rahatsızlığından ötürü olarak yansıtıldığını ifade ediyor. Bojan’a göre Katalonya’dan çıkan 17 yaşında bir çocuğun milli takımda oynamak istemediğini söylemesi basına servis edilebilecek bir şey olarak görülmemiş. Söz konusu maç öncesi aslında midesinde herhangi bir rahatsızlık olmadığını belirten Bojan “En başından itibaren gerçek söylenmedi. 17 yaşındaki bir çocuğun sesini yükseltme ve her şeyi açıklama gücü yoktu. İnanılmaz bir medya baskısı vardı. 17 yaşında Katalan bir çocuk milli takıma hayır diyecekti. Siyasetle savaşamazsınız. Ne olduğunu anlamak adına alana ihtiyaç duyan 17 yaşında bir çocuktum. Limitlerime varmıştım” diyor.

Casemiro: 2-3 yaş genç olsam Madrid’den ayrılmazdım

Gençliğinde yeni Messi olarak adlandırılan ve hem fiziksel hem oyun tarzı olarak yıldız isme benzetilen Bojan o dönemler için “Şöhret istemiyordum, yalnızca top oynamak istiyordum. Aşırılığı hiçbir zaman sevmedim. Bir anda Bojan ünlü oldu. Bugün bunun üzerimde olağanüstü etkisi var”şeklinde konuşuyor.

Bojan aynı zamanda çocukluğundan beri psikolojik destek aldığını da ifade ederek “Duygusal açıdan çözülmesi gereken şeyler vardı. İnsanlar bazen yeter demeyi bilmiyor. Çoğunun hırsları ve istekleri var. Sınırlarınızı ve durumlarla nasıl başa çıkabileceğinizi bilmeniz lazım. Benim için futbola devam etmek adına ödemem gereken bedel Avrupa Şampiyonası kadrosunda olmamaktı” diyor.

Messi ve Bojan gol kutlamasında.

Bojan henüz sorunların A takıma çıkmadan önce başladığını anlatıyor ve Barcelona B takımı soyunma odasında yaşadıklarını “Hızlı gelişim kaydediyordum. Bu da soyunma odasında kıskançlığa neden oluyordu. Çok fazla rekabet vardı. O sene zordu. Sezon devam ederken B takıam geldim. Oyuncular eleştiriliyordu. Bir anda üst üste goller atan biri vardı. Bu durum rakiplerim kadar takım arkadaşlarımı da mutsuz etti” diyerek anlatıyor.

2019 Ağustos’ta Stoke City’den Montreal’e transfer olan Bojan, o günden sonra Avrupa’ya dönmedi. 32 yaşındaki İspanyol, Montreal’den sonra Japon ekibi Vissel Kobe’ye transfer oldu. Burada yaklaşık 2 sene geçiren Bojan Mart 2023’te henüz 32 yaşında futbolu bıraktığını açıkladı. Kariyerinin başı kadar sonunun da mental açıdan son derece zorladığını belirten yıldız kanat oyuncusu “Tüm tecrübelerimin içinde yalnızlık da vardı. Özellikle ABD ve Japonya yıllarında yanımda kimse yoktu. Yalnızdım” diyor.

Bojan, parlak spot ışıklarına uyum sağlayamayan yapıya sahip büyük yeteneklerden biriydi. Her insanın içine girdiği andan itibaren robotik bir makine muamelesi gördüğü -klişe tabirle- endüstriyel futbol yapısı içinde sürüklendi ve 32 yaşında pes etti. Evet belki çok güzel paralar kazandı ancak belli ki 15 sene boyunca çok sevdiği işi en beter ruh halleri içerisinde yapmak durumunda kaldı…

İşte Krkic’in kariyer özeti niteliğindeki duvarı.