NBA'de yeni sezon önümüzdeki gece oynanacak maçlarla başlıyor. Geçen sezonun şampiyonu Boston Celtics unvanını korumaya çalışacak. Alperen Şengün ve Houston Rockets play-off hedefliyor. LeBron James, oğlu Bronny ile sahne almaya hazırlanıyor.

Dünya basketbolunun bir numaralı organizasyonu NBA’de yeni sezon heyecanı bu akşam oynanacak iki maçla başlayacak. Sezon açılışında son şampiyon Boston Celtics, 02.30’da yaptığı Karl Anthony Towns takasıyla ligin en iddialı ekiplerinden biri konumuna geçen New York Knicks’le karşılaşacak. Bu karşılaşmanın ardından LeBron James ve Anthony Davis’li Los Angeles Lakers, Batı’nın iddialı ekiplerinden Minnesota Timberwolves’u ağırlayacak. Böylece NBA’de 78. sezon başlayacak.

Boston 19. şampiyonluk peşinde

Kadrosunda Jayson Tatum, Jaylen Brown, Jrue Holiday, Kristaps Porzingis ve Derrick White gibi önemli isimleri bulunduran Boston Celtics, 16 yıllık şampiyonluk hasretine geçen sezon Joe Mazulla koçluğunda son verdi. Takım tarihinde 18. kez şampiyon olarak ligin en fazla şampiyonluk kazanan takımı unvanını yeniden eline geçirdi. Boston’ın hedefi bu başarıyı tekrar etmek olacak. Ancak geçen sezonun aksine Doğu Konferansı biraz daha kuvvetlenmiş görünüyor. Özellikle Boston’a rakip olma hedefinde olan bazı takımlar kritik eklemeler yaptılar.

NBA’de son yılların en dominant şampiyonu: Boston Celtics

Çok uzun süredir final hasreti çeken ve son şampiyonluğunu 1973’te yaşayan New York Knicks, yazın en ses getiren hamlelerinden birini yaptı. Julius Randle ve geçen sezonun en formda isimlerinden Donte Divicenzo’yu Wolves’a yollayan ekip karşılığında ligin en iyi hücumcu uzunlarından Karl Anthony Towns’la anlaştı. New York daha önce de tam beş ilk tur hakkını yollayarak Brooklyn’den Mikal Bridges’ı kadrosuna katmıştı. Jalen Brunson, Josh Hart ve Mitchell Robinson gibi isimleri halihazırda kadrosunda bulunduran ekip böylece Doğu Konferansı’nda Boston’ın en yakın takipçilerinden biri haline geldi.

76ers George’la yola çıkıyor

Philadelphia 76ers ise ileri adım atan takımlardan biri oldu. Kadrosunda Joel Embiid ve Tyrese Maxey gibi isimleri bulunduran Atlantik ekibi, Los Angeles Clippers’tan ayrılan yıldız forvet Paul George ile sözleşme imzaladı. George hamlesiyle beraber eskisinden daha iddialı bir hale gelen ekibin kaderi Embiid’in ve George’un sağlığına bağlı gibi görünüyor. Doğu’nun bir diğer iddialı ekibi Milwaukee Bucks ise yoluna Doc Rivers önderliğinde çıkacak. Giannis Antetokounmpo ve Damian Lillard beraberliği ikinci senesine girecek. NBA’in en yaşlı takımlarından biri olan Bucks’ta neredeyse tüm yıldız oyuncular 30 yaşının üstünde. Bunlara Brook Lopez ve Khris Middleton gibi çekirdeğin ana parçalarını oluşturan isimler de dahil. Bucks çok büyük hamleler yapmadığı yaz aylarında rotasyona kritik eklemeler yapmayı seçti.

Milwaukee Bucks’ta büyük ikili ikinci sezonuna girecek.

Cleveland Cavaliers, JB Bickerstaff ile yollarını ayırdıktan sonra Kenny Atkinson ile anlaştı. Donovan Mitchell ve Darius Garland gibi kısaların yanında Jarrett Allen ve Evan Mobley gibi isimleri bulunduran ekip özellikle Mitchell takası sonrası beklediği ileri adımı atamadı. Bu adım için belki de Garland-Mobley-Allen üçlüsünden birini takaslamaları dahi gündemde. Onlardaki tamamlayıcı parçalar Isaac Okoro ve Max Strus gibi isimler. Cavaliers, Doğu’da baş altı olup üst sıraları hedefleyen takımlardan biri olacak. Yine aynı rolde olmasını beklediğimiz takımlardan biri de Orlando Magic. Onlar Cavs’in aksine son birkaç yıldır istikrarlı olarak çıkış trendinde. Franz Wagner ve Paolo Banchero gibi yıldızların gelişimini beklerken kadroya serbest oyuncu piyasasının en değerli isimlerinden Kentavious Caldwell-Pope’u dahil ettiler. Zaten savaşçı ve iyi savunma yapan kimliklerini daha da destekleyecek Pope ile birlikte yine play-off için iddialı olacaklardır. Geçen sezon Cavs’e karşı yedi maçta kaybettikleri ilk tur serisinin ardından bu sezonki hedefleri daha ileri gidebilmek olacak.

Tyrese Haliburton önderliğindeki Indiana Pacers, NBA’in en tecrübeli ve en iyi koçlarından olarak kabul edilen Rick Carlisle yönetiminde Doğu Konferansı finaline yükselme başarısı göstermişti. Kağıt üstünde sezona girerken aynı başarıyı tekrarlamaları beklenmiyor. Ancak geçen sezon ortasında yaptıkları Pascal Siakam hamlesinden olumlu dönüş aldıkları kesin. Myles Turner, Andrew Nembhard gibi isimlerin yanı sıra sağlığına kavuşan Bennedict Mathurin de takıma bu sezon katkı sağlayacaktır. Erik Spoelstra önderliğindeki Miami Heat ise yine Jimmy Butler ve Bam Adebayo eksenindeki kadroyla sezona başlıyor. Butler kontrat sezonunda olduğu için alışılmışın dışında normal sezonda gaza basabilir. Ancak Miami için tavan neresi hala tartışmalı. Öyle ki Bam ve Butler dışında Tyler Herro, Jaime Jacquez, Nikola Jovic, Terry Rozier, Duncan Robinson gibi isimler takımın tavanını ne kadar yukarı çıkarıyor tartışılır.

Jimmy Butler kontrat sezonunda takımına önderlik edecek.

Doğu’nun dibi birbirinden beter

Söz konusu sekiz takım dışında Doğu Konferansı’nda kalan takımların kaderini tahmin etmek zor. Özellikle Chicago Bulls ve Atlanta Hawks gibi elinde son derece değerli oyuncuların olduğu takımların play-in için mi savaşacağı yoksa zengin olduğu söylenen 2025 draft sınıfı için aşağı sıraları mı hedefleyecekleri belirsiz. Nikola Vucevic, Zach Lavine gibi değerli isimler sezonu Chicago’da bitirmeyebilirler. Dejounte Murray’yi New Orleans Pelicans’a takaslayan Atlanta ise 2024 draftının birinci sırasından Zacharie Risacher’i aldıktan sonra Trae Young önderliğinde yeni sezona başlayacak. Doğu’da Charlotte Hornets, Toronto Raptors, Detroit Pistons, Washington Wizards ve Brooklyn Nets gibi ekipler ise “Hangimiz daha çok kaybederiz?” yarışına girecekler.

Batı Konferansı yine cadı kazanı

Batı Konferansı çok uzun süredir olduğu gibi bu sezon da büyük çekişmeye aday. Zira birçok takım eskisinden daha güçlü bir şekilde sezona hazırlanıyor. Geçen sezon Dallas Mavericks’in kimilerine göre finale çıktığı konferansta birçok takım kadrosunu güçlendirerek yeni sezona geliyor. Bu takımlardan ilki ilk beşinin yaş ortalaması 23 civarında olan Oklahoma City Thunder. Thunder yazın en dikkat çekici hamlelerinden birine imza atıp Josh Giddey ile yollarını ayırmış ve yerine NBA’in en iyi kısa savunmacılarından Alex Caruso’yu eklemişti. Serbest oyuncu döneminde en eksik bölgelerinden pivota Isaiah Hartenstein’ı eklediler. Shai Gilgeous Alexander, Chet Holmgren ve Jalen Williams gibi genç isimlerin gelişimini bekleyecek OKC bu sezona şampiyonluk umuduyla giriyor.

Los Angeles Lakers, koçluk görevine JJ Redick’i getiriyor

Onları takip etme potansiyeli olan takımlardan Minnesota Timberwolves 10 sezon takımın formasını giyen Karl Anthony Towns’ı New York’a gönderirken karşılığında Julius Randle ve Donte Divincenzo’yu transfer etti. Chris Finch koçluğu ve Anthony Edwards önderliğindeki ekip Rudy Gobert’in pota altı savunmasına Mike Conley’nin tecrübesinin eşlik etmesini bekleyecek. Minnesota, Towns’ı göndererek uzun vadede ekonomik açıdan tasarruf yaptı ancak bu iddialı takas onların şampiyonluk hedefine nasıl yansıyacak zaman gösterecek. Yazı görece sessiz geçiren takımlardan 2023 şampiyonu Denver Nuggets, ilk beşten Kentavious Caldwell Pope’u kaybetti. Son MVP Nikola Jokic’in takımı Mike Malone liderliğinde yeni sezona giriyor. Yazın en dikkat çekici hamlesi Russell Westbrook eklemesi oldu. Pope’un gidişini kadroda yer alan genç isim Christian Braun ve Julian Strawther’la kapatmaya çalışacaklar. Jamal Murray ve Michael Porter Jr gibi isimlerin sağlığı onların hedefleri için belirleyici olacak.

Frank Vogel’la yollarını ayırdıktan sonra koçluk pozisyonu için Mike Budenholzer ile anlaşan Phoenix Suns yeni sezona bir türlü ulaşamadığı şampiyonluk hedefiyle giriyor. Tyus Jones eklemesi yapan takım Kevin Durant-Devin Booker-Bradley Beal üçlüsünün daha sağlıklı kalarak yeni sezonda hedefe ulaşmayı bekleyecek. Kadrosuna Golden State Warriors’ın vazgeçilmez parçalarından Klay Thompson’ı ekleyerek yazı geçiren Dallas Mavericks de Sloven yıldız Luka Doncic önderliğinde şampiyonluk hedefleyecek. Geçen sezonun finalisti, Kyrie Irving haricinde PJ Washington, Daniel Gafford, Quentin Grimes, Dereck Lively gibi değerli oyuncularıyla Batı’da başarı kovalayacak.

Tek lejyoner Alperen

Direkt play-off yapmak için ilk altıda olmak gerekiyor. Yeni sezonda söz konusu sırayı hedefleyecek birçok takım var. Bu takımlardan biri de uzun bir süredir yeniden yapılanma sürecinde olan, bu süreçte en büyük yıldızlarından biri olarak Alperen Şengün’ü yetiştiren Houston Rockets. Milli yıldız şu an tam zamanlı kontrat olarak bakıldığında NBA’de kalan tek Türk. Ime Udoka koçluğundaki takımda Jalen Green, Tari Eason, Amen Thompson, Cam Whitmore, Jabari Smith gibi gençler var. Bu gençlere Alperen’le beraber liderlik etmesi beklenen deneyimli isimlerse gard Fred VanVleet ve uzun Steven Adams. Houston geçtiğimiz beş sezonun aksine bu sezon play-off’ta yer almak isteyecektir.

Alperen Şengün, play-off için mücadele edecek.

Baba-oğul Lakers’ın başarısı için…

Yazın kadrosuna DeMar DeRozan’ı katan Sacramento Kings, istatistiksel olarak son dakikaları en iyi oynayan iki oyuncuyu kadrosunda bulunduruyor. Onların maçlarını izlemek ayrıca heyecanlı olacaktır zira De’Aaron Fox ve DeRozan gibi son dakikaları ayrı iyi oynayan oyunculara sahipler. Bu oyuncular dışında Litvanyalı uzun Domantas Sabonis de takıma güç katıyor. Uzun yıllardır tartışılan takımlardan New Orleans Pelicans da yeni sezona ilk altı hedefiyle giriyor. Takım geçen sezon play-in’de Los Angeles Lakers’a yenilip sezonu noktalamıştı. Bu maçta sakatlanan Zion Williamson’ın kilo vererek daha iyi bir fiziksel kondisyonla yeni sezona geldiği konuşuluyor. CJ McCollum dışında Atlanta’dan takasla kadroya katılan Dejounte Murray takımın tavanını belirleyecek bir diğer isim. Trey Murphy ve Herb Jones takımın değerli parçaları. Uzun bölgesinde ciddi eksiği olan takım, Brandon Ingram’ı takasta kullanarak burayı güçlendirme yoluna gidebilir.

NBA’in son 10 yılına damga vuran ekiplerden Golden State Warriors, damga vuran nüvedeki önemli isimlerden Klay Thompson’ı Dallas’a kaptırdı. Stephen Curry ve Draymond Green önderliğindeki takıma Buddy Hield eklendi. Jonathan Kuminga, Brandin Podziemski ve Moses Moody gibi gençlerin kariyerlerinde bir aşamayı daha atlamaları bekleniyor. Onların da beklentisi ilk altı sıradan play-off yapabilmek. Pasifik grubunun bir başka iddialı ekibi Los Angeles Lakers LeBron James ve Anthony Davis etrafında şekillenen kadrosunda çok oynama yapmadı. Neredeyse tamamen aynı oyuncu grubuyla yeni sezona hazırlanan Lakers’ta koç değişikliği yaşandı ve JJ Reddick başa geldi. Öte yandan LeBron James’in oğlu Bronny James de kadroda yer alıyor. Lakers, sezonun belli bir dönemine kadar şampiyonluk iddiasından çok magazinel gelişmelerle öne çıkacak gibi duruyor. Konferansın öne çıkan bir diğer takımı da Memphis Grizzlies. Sakatlık sorunlarıyla boğuşan ve geçen sezon tam 51 farklı ilk beşle maçlara başlayıp bu alanda açık ara rekor kıran Memphis’te Ja Morant tamamen sağlığına kavuştu. Jaren Jackson, Marcus Smart ve Desmond Bane gibi isimlerle beraber onlar da çıkış hedefliyorlar.

Fenerbahçe tek yönlü düşünmedi: Birçok derde deva olabilecek oyuncu Skylar Mays

Spurs’te gözler Wembanyama’nın üstünde

Batı Konferansı’nın arka sıralarına gittikçe en dikkat çeken takım şüphesiz San Antonio Spurs. Gregg Popovich koçluğundaki ekip bu sezon da play-off hedefinden uzak görünüyor. Ancak gözler yine de onların üstünde. Öyle ki Victor Wembanyama ikinci sezonuna giriyor ve kimilerine göre şimdiden yılın savunmacısı ödülü için en büyük aday konumunda. Kadrolarına Harrison Barnes ve Chris Paul gibi isimleri ekleyen San Antonio’da sezonun seyri Wembanyama üzerinden şekillenecek. Batı’da alt tarafın en ciddi üç adayı ise Los Angeles Clippers, Utah Jazz ve Portland Trail Blazers. Açıkçası Clippers’ı birçok kişi Spurs’ün önüne ve hatta play-in savaşına yazıyor. Yeni sezona yeni evi Intuit Dome’da başlayacak takım için sağlıklı kalmak temel kriter. Paul George gittikten sonra James Harden-Kawhi Leonard etrafında şekillenen takımda Kawhi’ın şimdiden diz sakatlığı ortaya çıktı ve ne zaman sahalara döneceği belirsiz.

Utah Jazz ve Portland Trail Blazers da şampiyonluk iddiası olan takımların yıldız oyuncularını draft hakkı karşılığında kapısını çalacağı takımlar. İki ekip uzun vadede iddialı olabilmek için Batı’nın yeniden yapılanma sürecinde olan takımları.