Şevval İlayda Tarhan'la Türkiye'ye 10 metre havalı tabanca karışık takım mücadelesinde gümüş madalya kazandıran Yusuf Dikeç atıcılık sporu yapmak isteyenlere ilham kaynağı oldu.

Yusuf Dikeç 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nda ikonlardan biri oldu. Atıcılık branşında takım arkadaşı Şevval İlayda Tarhan’la beraber mücadele eden Dikeç gümüş madalyanın sahibi oldu. Sırbistan’a karşı final mücadelesinde atış tarzıyla gündem olan Dikeç rakipleri kadar ekipman kullanmamasıyla da öne çıktı.

Spora geç başladıktan sonra 51 yaşında olimpiyat madalyası kazanması ve tarzı spora ilgiyi artırmış görünüyor. Kayseri’de 10 yaşından 70 yaşına kadar vatandaşlar Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne ulaşıp bu sporu yapmak istediklerini iletti. Kayseri’de atıcılık sporunun Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde beş yıldır yapıldığını ve milli sporcular yetiştirdiklerini belirten Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü havalı silahlar antrenörü Mehmet Avcı “Aslında bu spor yıllardır var. Kayseri’de müdürlüğümüz bünyesinde beş yıldır yapıyoruz. Yusuf ağabey ve İlayda Tarhan’ın başarmış olduğu olimpiyat derecesinden sonra aşırı istek oluştu. Herkes bu sporun varlığını öğrendi” dedi.

Yusuf Dikeç’in atış tekniği ve yaşının bu spora olan merakı iki kat artırdığını belirten Avcı şunları kaydetti: “Yusuf ağabeyin başarısından dolayı vatandaşlar bu sporu araştırıyor, telefonla arıyorlar, müdürlüğümüze başvuruyorlar. ‘Biz de bu sporu yapmak istiyoruz’ diyorlar. Bu zamana kadar aktif 30 sporcumuz vardı, çok fazla talep var. Geleceği olan bir spor, sadece çok bilinmiyordu, Yusuf ağabey ve İlayda Tarhan’ın başarısı önümüzü açtı. Artık daha fazla kişi biliyor, inanıyorum ki daha da fazla kişi destek verecek. Yusuf ağabey 51 yaşında bu spora çok geç başlayıp olimpiyatta derece alan bir sporcumuz. Bu sporun yaş grubu yok. Minimum yaş grubu var, maksimum yaş yok. Bir sporcu büyükler kategorisine geçtiği an 60-70 yaş fark etmez, atabildiği sürece bu sporda varlığını gösterebilir. Ben 41 yaşındayım, arkadaşlarımdan, hatta daha büyük yaş gruplarından ‘Yusuf yapmış, biz neden yapmayalım’ diye gelen var. Olimpiyattaki başarıdan sonra 10 yaşından başlayıp 70 yaşına kadar birçok kişi arıyor. Bu sporu yapmak istiyorlar, biz de elimizden geldiğince destek veriyoruz.”

Taha Akgül jübileyi olimpiyat üçüncülüğüyle yaptı, Nafia Kuş Aydın bronzu kaptı

Olimpiyat Oyunları’nda dahi başarıya imza atan sporcular Dikeç’in atıcılık sporunu icra ederken verdiği pozu vermeye başladı. Armand Duplantis olimpiyat rekorunu kırdıktan sonra Yusuf Dikeç pozu verirken olimpiyat dışında Fenerbahçeli futbolcu İrfan Can Kahveci de Lille’e karşı attığı golün ardından Dikeç pozu verdi.