2024 Olimpiyat Oyunları yaklaşık iki hafta boyunca izleyenleri spora doyurdu. Paris'te birbirinden farklı branşlarda verilen mücadelelerde hatıralara kazınan sekanslar oluştu. İşte Olimpiyattan akılda kalan 10 an.

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları 26 Temmuz-11 Ağustos arasında gün boyu süren müsabakalara sahne oldu. Birbirinden farklı branşlarda alanının en elit sporcuları madalya kürsüsünde yer almak ve ülke bayraklarını tüm dünyanın huzurunda dalgalandırmak için mücadelelerini sergiledi. Yaklaşık iki hafta süren oyunlarda unutulmaz sekanslar ortaya çıktı. İşte Paris 2024’ten akılda kalan 10 an.

Açılış töreni ve beraberinde getirdiği tartışmalar

Yunan şarap tanrısının İsa göndermeli tasviri büyük tartışmalara sebep oldu.

Paris 2024 ile ilgili tartışmalar henüz açılış töreniyle birlikte başladı. Tarihte ilk kez stadyum yerine şehirde yapılan açılış töreninde sporcular geçişlerini Seine Nehri üzerinde teknelerle yaptı. Paris’in mimarisine ve sanatsal tarihine değinen birçok anı barındıran sekanslarda en çok dikkat çeken kısım “İsa’nın Son Akşam Yemeği” tablosunun canlandırıldığı an oldu. Yunan şarap tanrısı Dionysos’un yarı çıplak bir halde sahne almasının yanı sıra drag queenlerin sergiledikleri performanslar dünya çapında oldukça yoğun eleştiri aldı. Yaşananların ardından açıklamalarda bulunan Paris 2024 İletişim Direktörü Anne Descamps “Alınanlar olduysa tabii ki çok üzgünüz” demekle yetindi.

Olimpiyatların viral pozu Yusuf Dikeç’ten geldi

Yusuf Dikeç pozu tüm dünyayı etkisi altına aldı.

Türkiye, Olimpiyat Oyunları tarihinde atıcılık branşındaki ilk madalyasını Yusuf Dikeç ve Şevval İlayda Tarhan’la kazandı. Ay-yıldızlı sporcular finalde Sırbistan’a kaybedip gümüşte kalsa da Yusuf Dikeç’in atışı esnasında kameralara yansıyan pozu altın madalyayı gölgede bıraktı. Ekipmansız ve doğal haliyle karizmatik bir görünüm veren Yusuf Dikeç sosyal medyada en çok paylaşılan olimpik sporcu haline geldi. Dikeç’in pozu ilerleyen günlerde rekorla altına uzanan sırıkla atlamacı Duplantis, Avustralyalı sırıkla atlamacı Kennedy ve Jamaikalı disk atıcı Stona tarafından Stade de France’da tekrar edildi.

Olimpik havuzda çiçekli mayo

Pan Zhenle, Leon Marchand, Bobby Finke ve Katie Ledecky gibi isimlerin ikonik performanslar sergilediği Paris 2024’ün olimpik havuzunda en unutulmaz anın başrolü çiçekli mayo giyen görevli oldu. Başlayacak yarıştan önce bir önceki seride kulaç atan bir yüzücünün kaybettiği boneyi havuzun dibinden almak için suya atlayan Fransız yetkili yarışları izlemek için tribünleri dolduran seyircilere eğlenceli ve ilginç bir an sundu.

Madalya ısıran Çinli Yaqin Zhou

Artistik jimnastik kadınlar denge aletinin madalya kürsüsünde belki de Paris 2024’ün en sevimli anı yaşandı. Altın ve bronz madalya kazanan İtalyan sporcuların madalyalarını ısırarak kameralara gülümsediğini gören Çinli Yaqin Zhou yaşadığı kısa süreli şaşkınlığın ardından aynı şekilde gümüş madalyasını ısırarak kameralara poz verdi ve bu tatlı görüntü kısa süre içinde sosyal medyada en çok izlenen an haline geldi.

Uçan sörfçü Gabriel Medina

Kimileri Medina’nın bu fotoğrafının gerçek olduğuna inanamadı.

Paris 2024’te birbirinden farklı branşlarda sporcular performanslarını sergilerken Avrupa’dan çok uzaklarda, Tahiti’de sörf karşılaşmaları gerçekleştirildi. Sörf branşına damga vuran an ise bronz madalya kazanan Brezilyalı Gabriel Medina’nın performansını sergiledikten sonra sevinirken kameralara yansıyan pozu oldu.

Sırıkla atla’yama’ma

Armand Duplantis’in dünya rekoru kırarak altın madalyaya uzandığı, Ersu Şaşma’nın beşinci olarak Türkiye tarihinin en başarılı derecesini elde ettiği sırıkla atlamada eğlenceli anlar da yaşandı. Sırığın azizliğine uğrayan iki sporcunun düşüşleri izleyenleri güldürdü.

Boksta X kromozomu tartışması

Milli boksör Esra Yıldız Kahraman, Lin Yu-ting’e kaybettiği maçın ardından elleriyle ‘X’ işareti yapmıştı.

Boks branşında Imane Khalif’e rakip olan İtalyan sporcunun ringden çekilmesi üzerine cinsiyet tartışmaları yaşandı. Benzer bir durum Tayvanlı Lin Yu-ting için de geçerli olunca ringlerde bu iki ismi protesto eden diğer boksörler kromozom üzerinden cinsiyet eleştirileri yaparak elleriyle ‘X’ işareti yapmaya başladı. Farklı sıkletlerde mücadele gösteren ve tartışmaların odağında olan iki isim, Imane Khalif ve Lin Yu-ting Paris’i altın madalyayla kapattı.

Hamile haliyle mücadele eden sporcular

Paris’te iki kişilik yarışanlar da vardı.

Paris 2024’te mücadele eden iki kadın sporcu performanslarını sergilerken karınları burnundaydı. Zorlu mücadelede iki kişilik mücadele veren Azerbaycanlı okçu Yaylagül Ramazanova ve Mısırlı eskrimci Nada Hafez’in yedi aylık hamile oldukları açıklandı.

Seine Nehri’ndeki kirlilik sporcuları zorladı

Seine’in kiri işleyişi de bozdu.

Olimpiyat Oyunları’nın açılış töreninin de yapıldığı Seine Nehri uzun süredir devam eden temizleme çalışmalarına karşın kirli görüntüsüyle dikkat çekti. Triatlon branşında antrenmanların yapılmaması ve yarışın ertelenmesiyle başlayan tartışmaların ardından yüzme maratonunda performanslarını sergileyen sporcuların bakterilerden dolayı hastanelik olmaları dikkat çekti. Müsabakalar esnasında nehrin kameralara yansıyan rengi ve Fransız rejisinin kadrajlardan kaçırmakta zorlandığı çöpler ise oldukça tepki topladı.

Üç siyahili jimnastik podyumu

Jimnastik podyumunda ‘Black Power’ esintileri.

Jimnastik yer hareketleri finalinde Brezilyalı Rebeca Andrade altın, ABD’nin efsanevi ismi Simone Biles ise gümüş madalyayı kazandı. İlk açıklanan sonuçlara göre Rumen sporcu Ana Barbosu podyumu tamamlayan isim olacaktı, ancak Biles’ın takım arkadaşı Jordan Chiles’ın koçu puanlamada bir hata fark edip hakemlere resmi itiraz yaptı. İtiraz sonucu zorluk puanının düşük girildiği fark edilen Chiles beşincilikten üçüncülüğe yükseldi ve bronz madalya kazanarak kürsüye çıktı. Üç siyahi sporcudan oluşan bu podyum ise Olimpiyat Oyunları tarihinde herhangi bir jimnastik branşında tamamı siyahi sporculardan oluşan ilk madalya podyumu olarak tarihe geçti.

İşte Paris 2024’e damga vuran 10 sporcu