Paris Olimpiyat Oyunlarında, boksta kadınlar 57 kiloda Esra Yıldız Kahraman, XY kromozomuna sahip Lin Yu Ting'e mağlup oldu ve bronz madalya kazandı. Geceye milli boksörün protestosu damga vurdu.

Paris Olimpiyat Oyunları heyecanı tüm hızıyla devam ederken Türk sporcuların madalya arayışı da sürüyor. Çarşamba gününe bir gümüş iki bronzla giren Türkiye’nin üçüncü bronz madalyasını ve toplamda dördüncü madalyasını boks branşında Esra Yıldız Kahraman elde etti. Ancak geceye milli boksörün yenildiği Tayvanlı Lin Yu-Ting için yaptığı protesto damga vurdu.

Lin Yu-Ting, Cezayirli Imane Khelif’le birlikte erkek (XY) kromozomlarına sahip olduğu için Dünya Boks Birliği (IBA) tarafından 2023 Dünya Şampiyonası’ndan men edilmişti. Lin-Yu Ting, milli boksör Esra Yıldız Kahraman’ı üstün bir oyunla yendi. Sonucun ilan edilmesinin ardından Esra Yıldız Kahraman, eliyle X işareti yaptı. Genetik olarak kadınlarda iki X, erkeklerde bir X ve bir Y kromozomu bulunuyor. Milli boksörün hareketi bir anda sosyal medyada yayılırken dünyada da gündem oldu.

Türkiye’nin üçüncü bronz madalyası Esra’dan.

Esra Yıldız Kahraman karşılaşmanın ardından “Tabii ki hedefim şampiyonluktu. Benim için büyük hayal kırıklığı oldu. Talihsizlikler beni buldu. Dün biraz rahatsızlandım. Tabii ki daha iyi performans gösterebilirdim. Hayırlısı böyleymiş. Nasibimizde bronz madalya varmış. Önümüzde Los Angeles var. Umarım orada da altın madalya kazanırım. Beni seven, sevmeyen, tanımayan, dua eden herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Olimpiyat Komitesi IBA’yı tanımıyor

Imane Khelif ve Lin Yu-Ting kadın doğdu, hayatı boyunca cinsel kimlik üzerine hiçbir tedavi ya da ameliyat olmadı. IBA, geçen yıl yaptığı testlerde iki boksörde XY kromozomuna rastlandığını açıkladı. Ancak bu testlerin ne olduğu ve sonuçları açıklanmadı. İki boksör için ‘Biyolojik olarak erkektir” ibaresi de yer almadı. IBA, bu testin testosteron testi olmadığını, sadece bu iki boksörün XX kromozomuna sahip sporculara karşı avantajlı olduğunu duyurdu.

Imane Khelif’te işler terse döndü: Şiddet görmüş, kadın hakları savunucusu, idol

Olimpiyat Komitesi, Rusya’nın kontrolünde olduğu belirtilen IBA’yı 2023 Haziran’dan bu yana tanımıyor. Komite, oyunlarında yarışan boksörlerden testosteron testi de alıyor. Kadınlarda bu seviye kanın litresinde 3 nanomol altı olurken, erkeklerde 35’in üstünde. Menajeri, Imane Khelif’in cinsiyet gelişim bozuklukları olan bir kadın olduğunu yani interseks doğduğunu söyledi. İnterseks sporcularla ilgili ortak alınmış bir karar yok. Sadece bu sporcuların ilaçla hormon seviyesinin düşürülmesi kuralı bulunuyor.

İki boksör final maçı yapacak

Boks branşında Türkiye adına iki isim final mücadelesi verecek. Hatice Akbaş bugün saat 23.51’de Çinli Yuan Chang’le 54 kiloda final maçı yapacak. Buse Naz Çavuşoğlu ise 9 Ağustos’ta 22.47’de 50 kiloda Çinli Yu Wu ile altın madalya mücadelesi verecek.

Olimpiyat Komitesi’nden Imane Khelif açıklaması: Oyun oynanırken kural değişmez