Başarılarıyla Premier Lig'in son yıllarına damga vuran Guardiola'nın etkisi ada futbolunda sürüyor. Arteta'nın Arsenal'a gidişiyle başlayan süreçte Pep'in oyuncusu Kompany de Burnley'e hoca olmuştu. Son hamle Chelsea'den Maresca'yla geldi.

İngiltere Premier Lig’de son yıllara damga vurup kazanmadık kupa bırakmayan Manchester City’nin teknik direktörü Pep Guardiola’nın etkisi tüm ada futbolunu etkisi altına almış durumda. Yardımcı antrenör heyetinden birçok teknik direktör çıkaran Pep’in başarısına öykünen İngiliz kulüpleri aynı mantaliteyi sürdürüp zaferlere ulaşmak için Katalan teknik adamın tedrisatından geçen isimleri göreve getirme trendini sürdürüyor. Arsene Wenger sonrası dönem için yeni teknik adam seçimini Pep’in yardımcısı Mikel Arteta’dan yana kullanan Arsenal bu sezon şampiyonluğa çok yaklaştı. Uzun süredir kupalara hasret kalan Chelsea de benzer bir yol izledi. Londra’nın mavi yakası takımın başına Leicester’da Championship’i lider bitiren ve geçmişte Guardiola’nın yardımcılığını yapan Enzo Maresca’yı getirdi.

Pep’in takımında oyuncu olarak hizmet veren Vincent Kompany de benzer bir oyun anlayışını sahaya yansıttığı Anderlecht ve Burnley günlerinin ardından kendisini Bayern Münih’e götüren kontrata imza attı. Yıllar sonra Bundesliga’da şampiyonluğu kaçıran Bayern’in bu hamlesi kulüpte Pep Guardiola’nın çalıştığı döneme geri dönüş çabası olarak yorumlandı.

Chelsea’yle anlaşan Enzo Maresca Leicester’ın başında geçirdiği tek sezonda 2.11 puan ortalaması yakalayıp takımının Premier Lig’e çıkardıktan sonra Chelsea’de kontrat buldu. Benzer bir durum Domenec Torrent üzerinden Galatasaray’da da yaşanmıştı. Barcelona, Bayern ve Manchester City’de Pep’in yardımcılığını yapan Torrent Amerika kıtasındaki iki farklı takımda yürüttüğü teknik adamlık deneyimlerinin ardından Avrupa’daki ilk kontratını Galatasaray’dan bulmuş, ancak birliktelik oldukça başarısız sonuçlanmıştı.

Guardiola’nın Barcelona’da çalıştığı dört sezonda yardımcılığını yürüten Tito Vilanova Pep’in Bayern’e gidişi sonrası Katalan ekibinde birinci adam olmuştu. Bu süreçte sağlık sorunları yaşayan genç teknik adam 44 maç sürdürebildiği görevinden ayrılmak zorunda kalmış, ayrılığın yaklaşık bir sene sonrasında tüm futbol kamuoyunu üzen şekilde hayata gözlerini yummuştu. Pep’in Barcelona başında başarıdan başarıya koştuğu dönemde La Masia’nın başında bulunan Luis Henrique de Barcelona’da aldığı görev sonrası İspanya Milli Takımı ve PSG’de çalışarak kendisine başarılı bir kariyer inşa etti.

Son olarak tıpkı Kompany gibi Pep’in teknik adamlığı döneminde oyuncusu olan Xavi de benzer oyun anlayışını benimseyen tarzıyla Katar’da başladığı teknik direktörlük kariyerinde Barça’nın başına geçti. Efsanesi olduğu kulüpte üç sezon görev alan Xavi bu yaz görevi Hansi Flick’e devretti. Böylelikle güncel durumda Premier Lig’in ‘Big Six’ diye adlandırılan altı takımının üçünde Guardiola ve yardımcıları, ikisinde iki Hollandalı, Tottenham’da ise Ange Postecoglou görev alacak.

Yılan hikayesi bitti, Mbappe beyaz formayı giydi