19 Mayıs'ta oynanan derbide 21'de Djiku'nun gördüğü kırmız kartla 10 kişi kalan Fenerbahçe, Galatasaray'ı Çağlar Söyüncü'nün golüyle 1-0 yendi. Kanarya umudunu son haftaya taşırken Cim Bom'un şampiyonluk için bir puana ihtiyacı var.

Galatasaray ve Fenerbahçe. Bütün sezon şampiyonluk için çekişen rekorları kıran iki takım. Bu iki takımdan Galatasaray, 37. haftadaki derbiye 99 puanla lider çıktı. Fenerbahçe 93 puanla bir hayli ümitsiz biçimde takipteydi. Galatasaray Şampiyonluk kupasının bir kulbunu eliyle tutuyordu, sahasında, üstelik ezeli rakibine karşı alacağı 1 puan bile şampiyon olmasına yetecek, üst üste ikinci kez ipi önde göğüslemiş olacaktı. Fenerbahçe’nin ise hiç değilse yarışın devamı için kazanmaktan başka şansı yoktu. Onbinlerce Galatasaray taraftarı stada şampiyonluk kutlaması yapma beklentisiyle gelmişti.

Ama maçın zor olmaktan öte gergin geçeceği belliydi. Bu gerginlikle Rams Park’ta maçtan önce ısınmaya çıkan oyuncular arasında daha karşılaşma başlamadan bir buçuk saat kadar önce tartışma ve kavga çıktı. Futbolcuları ayırmak için polis sahaya girdi.

Son derece gergin geçmesi beklenen karşılaşma tam da öyle, gergin başladı. Isınmalar tamamlandı. Galatasaray son haftalardaki kadrosunu değiştirmeden Fenerbahçe ise eksiklerin etkisiyle sağ kanatta Szymanski 10 numarada Mert Hakan ile başlıyordu. Sağ beke Osayi dönmüş, Ferdi sol beke kaymış, Djiku 6 numaradan ayrılmamıştı.

Gerginlik daha maç başlamadan had safhaya çıktı.

Arda Kardeşler’in yöneteceği ve Fabio Maresca’nın VAR’da olacağı karşılaşma öncesi Galatasaray tribünleri yaptıkları koreografilerle oyuncuları karşıladı. Maç sert başladı, ilk kart beşinci dakikada Dries Mertens’e çıktı. 12. dakikada Alexander Djiku sarı kart gördü. Sahada ortam bu dakikada gerildi. Barış Alper Yılmaz ve Osayi Samuel ikilisi de sarı kart gördü. 17 ve 19. dakikalarda Sebastian Szymanski rakip kaleyi yokladı ancak iki şutta da sonuç alamadı. 21. dakikada Alexander Djiku ikinci sarıdan kırmızı kartla oyun dışında kaldı ve Fenerbahçe’yi sahada 10 kişi bıraktı. 35. dakikada duran topta Hakim Ziyech ortayı yaptı, kale önünde Barış Alper kafa vuruşunu yaptı ancak top auta gitti. 41. dakikada Fenerbahçe çok oyuncuyla etkili geldi. Mert Hakan’ın pasında yakın mesafede Fred’in vuruşu auta çıktı. İlk yarı 0-0 berabere bitti.

İlk yarıda top 24 dakika oyunda kaldıktan sonra ikinci yarı da hareketsiz başladı. Galatasaray taraftarının sahaya attığı maddeler nedeniyle oyun dururken Fenerbahçe tribünlerinden bir meşale de Galatasaray taraftarının olduğu bölüme geldi. 64. dakikada Szymanski Fred’in koşusuna pası attı, Muslera çıkıp kritik müdahaleyi yaptı. Aynı dakikada Joshua King oyuna dahil olurken Mert Hakan Yandaş kenara geldi. 71. dakikada Fenerbahçe korner kazandı. Szymanski kullandı. Kale alanına gelen topta karambol oldu. Muslera topu uzaklaştıramadı, Çağlar Söyüncü tamamladı ve Fenerbahçe 1-0 öne geçti.

Golün ardından Galatasaray’da Derrick Köhn ve Kerem Demirbay kenara gelirken Kerem Aktürkoğlu ve Berkan Kutlu oyuna dahil olan isimler oldu. Okan Buruk 80. dakikada iyice risk aldı ve Victor Nelsson’u kenara alıp Wilfried Zaha’yı sahaya sürdü. 82. dakikada bu kez İsmail Kartal Edin Dzeko kozunu oynadı ve Michy Batshuayi kenara geldi. 84’te Mertens çıkarken Carlos Vinicius oyuna girdi, aynı dakikada Hakim Ziyech-Tete değişikliği yapıldı. 88. dakikada kontratağa çıkan Osayi Samuel’i düşüren Berkan Kutlu sarı kart gördü. Oyun durunca Dusan Tadic kenara geldi ve Leonardo Bonucci oyuna girdi. Maçın sonuna yedi dakika ilave edildi. Kalan sürede gol olmadı, Fenerbahçe Galatasaray’ı 1-0 mağlup ederek yarışı son haftaya taşıdı. Galatasaray bu sezon evinde ilk kez puan kaybederken Fenerbahçe sezonu deplasmanda namağlup tamamladı. Maç bitimiyle Fenerbahçe 96 puana gelirken Galatasaray 99 puanda kaldı.

Rakamlarla derbi

Opta verilerine göre Süper Lig tarihinde bir sezonda en fazla deplasman galibiyeti alan (16G 3B) ve dış saha puanı toplayan (51) takım olan Fenerbahçe, tarihinde ilk kez bir sezonu deplasman mağlubiyeti almadan tamamlayacak. Galatasaray’ın Süper Lig’deki 21 maçlık iç saha galibiyet serisi Fenerbahçe’den aldığı 1-0’lık mağubiyetle sona erdi. İsmail Kartal, Süper Lig tarihinde Ignace Molnar’ın (Haziran 1959-Mart 1968) ardından Galatasaray’a karşı üst üste dört gole kapama yapan ikinci teknik direktör oldu. Galatasaray’ın Süper Lig tarihinde en fazla mağlup olduğu (53) ve gol yediği (163) rakibi Fenerbahçe. Çağlar Söyüncü, Süper Lig’de Kasım 2008’den (Diego Lugano) bu yana Galatasaray’a gol atan ilk Fenerbahçe stoperi oldu. Fenerbahçe, Süper Lig’de Galatasaray’a konuk olduğu son üç maçta da kırmızı kart gördü.

‘Beni düşürmeye çalıştılar, düşmedim’

İsmail Kartal maç sonu değerlendirmesinde 10 kişiyle gösterdikleri performansa değindi ve “11 kişiyken ilk 22 dakikada oyun üstünlüğü bizdeydi. 10 kişi kaldıktan sonra mahkum oynamadık, oyun ortada geçti. Devrede şunu söyledim, arkadaşınız için oynayacaksınız, 10 kişi olsak bile kendi futbolumuzu oynayacağız dedim. Biz karakterli, kaliteli oyunculardan kurulu bir takımız. Bize karşı yaratılan olumsuzluklara rağmen bunu herkese göstermeliyiz, bu takımı 10 kişi de yeneceksiniz dedim. Rakibin 1 tane isabetli şutu yok. Attığımız gol, tamamen organizasyon golüdür. Oyuncularım 10 kişiyle Türkiye’nin en iyi takımı kim herkese gösterdi. Oyuncularımı yürekten tebrik ediyorum. Camiamıza uzun yıllar unutulmayacak bir gece, bir tarih yazıldı. 21 maçtan sonra Galatasaray’ı mağlup eden takım biz olduk. Baştan sona herkes elinden geleni yaptı. Karakter koyduk” dedi.

Kartal hafta içi Jose Mourinho açıklaması yapan Aziz Yıldırım’a mesaj vererek “Sezon başından beri maalesef sosyal medya trollerinin saldırılarıyla bizi dağıtmaya çalışanlara karşı dik durduk, sessiz kaldık. Buraya gelene kadar kendi işimizi yaptık. Herkesin gözü önünde olanlara herkes şahit oldu. Oyuncularımla cevap verdik. Tüm Türkiye bunu gördü. Oyuncularımı alınlarından öpüyorum. Hafta sonu İstanbulspor maçına tüm Fenerbahçeliler’i davet ediyorum. Şampiyonluk maçına gelsinler. Şampiyon olacağımıza inandığım için konuştum. Başından sonuna kadar inanıyorum. Şampiyon olacağız. Ben düşmedim. Oyuncularım bana bakıyor. Beni düşürmeye çok çalıştılar. Seçimlerle ilgili hocalar konuşuldu, oyuncularımın morali bozuldu. Oyuncularımın moralini düzeltmek için antrenmanı iptal edip farklı organizasyon yaptık. Bunu yapanları Allah’a havale ediyorum. Derbi öncesi bir hocayla ilgili açıklamalar Fenerbahçe’ye yakışmaz. Bir tarih yazıldı. Bu tarih Fenerbahçeliler’e armağan olsun. Başka diyecek bir şeyim yok. Soru da istemiyorum!” diye konuştu.

Kartal basın toplantısında hakem kararları hakkında “2. sarı karttan nasıl atıldığımızı herkes gördü. Bu ilk defa olmuyor, herkes gördü. Buna rağmen dağılmadık. Oyuncularım çok akıllı oyuncular. Bizim aramızdaki diyalog çok yüksek. Bu kadar yalan haber yapanlara yazıklar olsun. Hak etmediğimiz bir saldırı. Kaybettiğimiz maçlarda neler olmuş bir oraya bakın. Samsun maçı nasıl bitti 1-1, Sivas maçı nasıl 2-2 bitti bir bakın. Rakibin sezon başından beri ittirilmesini ben anlatmayayım. Normal gitse bugün şampiyonduk, daha ne söyleyeyim. En az kart gören Galatasaray, en çok kart görenlerden biri biziz. Bu kadar çifte standart olur mu. Jesus doğru söylemiş. (Bu ligin sportif gerçekliği yok) Canı yandı geçen sene ben de izledim haklıydı. Bu sene daha fazla oldu.” dedi.

Dusan Tadic “Açıkçası içeride ambiyans harikaydı. Her zaman olduğu gibi biz derbiye yüksek konsantrasyonla hazırlandık. Duygular da bu işin içinde. Bu maçtan önce aramızda konuştuk; kalbimiz sıcak olmalı ama kafamız soğuk olmalıydı, bu çok önemliydi. Hem Galatasaray hem Fenerbahçe taraftarları için bu maç çok önem taşıyordu. Ben bir Sırp’ım ama bu maç adeta bir hayat meselesi, bunu biliyorum. Sakin kalmamız çok önemliydi. Her zaman her şeyinizi vermelisiniz. Negatif his, şikayet olmamalı ama biz futbolcular, takımımız için doğru kararlar vermeliyiz. Her zaman duygu yüklü hareket ederseniz doğru kararlar veremezsiniz. Topsuzken hayvan gibi, vahşi gibi olacağız topu almak için. Toplayken sakin kalmalıydık. 3 puanı hak ettik. Harika bir galibiyet oldu” dedi.

Fred maç sonu değerlendirmesinde “Hakem zaman zaman sertliğe izin verdi. Ancak bazı kararları yanlış. Djiku’nun atılması doğru değil. Ancak şimdi bunları konuşmak istemiyorum. Haftada bir maç oynuyoruz, iyi hazırlanma şansı buluyoruz. Bu bir onur mücadelesiydi. 11’e 11 olsa, daha farklı olurdu. Teknik ekip, oyuncular her şeyini verdi. Başkanımız devrede aradı. Taraftarlarımızı maç boyu duydum. Bunu kutlayacağız ama bir maçımız daha var” sözlerine yer verdi.

’11’e 10’da daha çok üretmeliydik’

Galatasaray teknik direktörü Okan Buruk “11’e 11’de çok iyi oynamadık. 11’e 10’da daha çok üretmeliydik. Rakibimiz orada iyi kapandı. İkinci yarının başında daha iyiydik. Biraz daha sakin olmamız gerekirdi. Genel olarak iyi işler yapmadık. Çok üretemedik, bireysel yetenekleri doğru kullanamadık. Maçtan önce de oyuncu ‘Bu iş bitti’ gibi düşünebiliyor. Bazen bu baskı, bazen rahatlık oluyor. Hiçbirimizin performansı iyi değildi. Daha iyisini yapmalıydık. Şampiyonluğu son haftaya bıraktık. Konya deplasmanında inşallah şampiyonluğumuzu ilan etmek için bekleyeceğiz. Konya’nın da durumu belli. Ben oyuncularıma güveniyorum. Bu bir kaza, 2000 yılında da Fenerbahçe’ye iç sahada kaybettik. Bu bize ders oldu. Kaybettiğimiz için üzüntülüyüz, özür dileriz. Haftaya inşallah buraya şampiyon döneceğiz. Bunun için elimizden gelenin fazlasını yapacağız” dedi.

‘Bu hafta onlar haftaya biz’

Fenerbahçe maçı sonrası konuşan Davinson Sanchez “Zor bir mücadeleydi. Maçı kendimiz zora soktuk. Fenerbahçe ilk başta bekliyordu, kontraya odaklandılar. Duran toptan gol buldular. Bizim daha çok kaliteli oyuncumuz var, rakip kaleye daha çok gidebilmeliydik. Bugün onlar kutluyor, haftaya da biz kutlayacağız” dedi. 

Adnan Polat: Oyum Özbek’e

Galatasaray’ın eski başkanlarından Adnan Polat ise “Fenerbahçe, 10 kişiyle galibiyeti bizden daha çok hak etti. Benim üzüldüğüm 50 binden fazla taraftarın, 30 milyon Galatasaray taraftarının beklentisi gerçekleşmedi. Onun için üzücü ama Fenerbahçe’yi tebrik ediyorum. Galibiyeti bizden daha çok hak ettiler. Milyonlarca insanın psikolojik olarak hazır olduğu bir ortamda işi ciddiye almaları lazım. Futbol laubaliliği, hafife almayı kabul etmeyen bir spor. Son dakika son saniyeye kadar matematiksel olarak şampiyonluk bitti denene kadar bitmiyor. Bugün üzücü bir gün bizim açımızdan. Ben Galatasaray’ı taraftarı, bu stadyuma gelen taraftarın dışında milyonlarca Galatasaraylı için üzüldüm. Bir maç daha var, Konyaspor maçı var deplasmanda. Konyaspor küme düşmemek için mücadele edecek bir takım” değerlendirmesini yaptı.

Eski başkan Polat, gelecek cumartesi yapılacak seçim öncesi “Son 2 senede, şu ekonomik kriz ortamında, tüm kulüpler öyle, Dursun Başkan son derece iyi götürdü bu işi. Hem ekonomik olarak hem sportif olarak iyi götürdü. Geçen sene çok çok önemli bir şampiyonluktu. Cumhuriyetin 100. yılının şampiyonluğuydu. Tarihe geçti. Galatasaray, Fenerbahçe’ye kaybetmemize rağmen 3 puan öndeyiz. Yine şampiyon olacağız. Şüphem yok. Futbolda bunlar olabiliyor. Dursun Başkan’ı destekliyorum. Dereyi geçerken değişiklik yapılmaz. Dursun Başkan’ın yanındayım. Florya ile ilgili bir sürü rakam söyleniyor. Ben inşaat işindeyim, aile şirketim 70 senedir bu işte. Bir arazinin imar durumu belli olduktan sonra onunla ilgili fizibilite 3 dakika sürer. Konuşulan rakamlara bakıyorum, bazı arkadaşlar başka dünyalarda yaşıyor. Dursun Başkan’a Florya için birebir yardım ediyor. Bir oyum var, Dursun Başkan’a vereceğim. Çok uğraştı Florya için, ben de uğraştım” diye konuştu.