Formula 1'in dört motor üreticisinden biri olan ve Alpine markasıyla fabrika takımı olarak sporda varlığını sürdüren Renault yeni regülasyonların devreye gireceği 2026 sezonunda motor tedarikçisi olmama kararı aldı.

Bir süredir spor çehrelerinde konuşulan Renault’nun Formula 1’den çekilme haberleri resmiyete kavuştu. Uzun yıllardır motor sporlarının zirve organizasyonunda güç ünitesi tedarikçisi olarak bulunan Fransız üreticisinin 2025 sezonu sonunda F1’den ayrılacağı açıklandı.

Gridde fabrika takımı olarak Alpine’e motor sağlayan Renault’nun halihazırda kullanılan tesisi bu sezonun bitiminin ardından Hypertech Alpine adlı teknoloji merkezine dönüştürülecek. Yenilenen tesis Renault’nun spor araç üreten premium markası olan Alpine’in yol otomobillerinin yanı sıra elektrikli batarya ve motor üretimi için de kullanılacak. Fransız markasının güncel olarak F1 projesinde mesai yapan personellerinin tecrübelerinden yeni dönemde yararlanmak için ise yeni bir birim hayata geçirilecek. Şimdiki çalışanlara da yeni dönemde iş imkanları sunulacak.

Alpine Formula 1 takımı Renault’nun motor tedariğini bırakmasına karşın sporda yer almayı sürdürecek. Şimdiye kadar yeni güç ünitesi tedarikçisiyle ilgili herhangi resmi bir adım atılmasa da takımın Mercedes motoruna geçmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Fransa’nın öncü motor üreticisi Renault geçmişte fabrika takımı olduğu dönemde 2005 ve 2006 yıllarında Fernando Alonso’yla şampiyonluklar yaşamış, müşterisi olan Williams, Benetton ve Red Bull gibi takımların da zirveye ulaşmasında pay sahibi olmuştu.

Hamilton küçük yaşından beri depresyonla mücadele etmiş: Terapist arıyor