EURO 2024 son 16 turu maçında Portekiz, Ronaldo'nun uzatma dakikalarında penaltı kaçırdığı maçta Slovenya'yı seri penaltılar sonucu eledi. Çeyrek finalde EURO 2016 finalinin rövanşı yaşanacak.

EURO 2024 son 16 turu maçında Türkiye’nin de bulunduğu F Grubu’nu lider tamamlayan Portekiz, C Grubu’ndan en iyi üçüncüler arasına girerek çıkan Slovenya’yla karşılaştı. Frankfurt’ta oynanan maç İtalyan hakem Daniele Orsato’nun ilk düdüğüyle başladı.

İlk yarım saatlik diliminde iki takımın da net fırsat üretemediği mücadelenin 38’inci dakikasında ilginç bir an yaşandı. Portekiz duran topunda Cristiano Ronaldo vuruş için hazırlığını yapıp işareti beklediği esnada hakem Daniele Orsato gelip topu biraz daha geriye aldı. Bu olayın ardından Ronaldo’nun reaksiyonu sonrası eğlenceli görüntüler ortaya çıktı.

Bu duran topun ardından Slovenya hızlı hücuma çıktı. Savunma arkasına sarkan Stojanovic son çizgiye indikten sonra topu penaltı noktasına çevirdi ancak son anda savunma hamlesinde bulunan Nuno Mendes net bir fırsat oluşmasını engelledi. İlk yarının son saniyelerinde Portekiz tehlikeli geldi. Soldan topla hareketlenen Leao kale sahasına girip ceza alanı yayındaki Palinha’ya yerden pas çıkardı. Palinha’nın gelişine şutunda meşin yuvarlak direğin dışına da çarpıp auta çıktı. Frankfurt’ta ilk yarı golsüz sonuçlandı.

İkinci devrede ilk büyük tehlike maçtaki bir saatlik dilim geride kalırken yaşandı. Kontratakta orta alanda topla buluşan Sesko, Avrupa Futbol Şampiyonaları tarihinin en yaşlı futbolcusu Pepe’ye attığı çalım sonrası ceza sahasına girip soluyla kaleyi yokladı fakat top çerçeveyi bulmadı.

Maçta dakikalar 71’i gösterirken Ronaldo karşılaşmanın başından beri yaptığı gibi yine duran toptan kaleyi yokladı. Bu kez vuruş diğer denemelere göre daha isabetli gitse de meşin yuvarlak yine çerçeveyi tutmadı.

Karşılaşmanın son anlarına golsüz eşitlikle girildi. Dakikalar 89’u gösterirken savunma arkasına sarkan Cristiano Ronaldo kaleciyle karşı karşıya kaldı ancak yıldız oyuncunun şutunda Oblak gole izin vermedi. Mücadelenin 90 dakikalık diliminden gol sesi çıkmayınca uzatmalara gidildi.

İlk uzatma periyodunun son anlarında Portekiz, Jota’ya ceza sahası içinde yapılan faul sonrası penaltı kazandı. Vuruş için topun başına geçen Ronaldo normal sürenin sonunda olduğu gibi yine Oblak’a takıldı. Cristiano Ronaldo’nun kaçan penaltı sonrası gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

İkinci uzatmada dakikalar 115’i gösterirken Pepe savunmada büyük bir hata yaptı. Topu kazanan Sesko bir anda kaleciyle karşı karşıya kalsa da vuruşunda kaleci Diogo Costa gole izin vermedi. Costa bu kurtarışıyla takımını turnuvada tuttu ve maç seri penaltı atışlarına gitti.

Tur atlayanı belirleyecek penaltı atışlarında ilk vuruşu depresyondan dönüp yeniden milli takıma seçilen Ilicic yapsa da kaleci Costa bir kez daha filelerini korumayı başardı. Portekiz’in ilk vuruşu için ise normal sürede hata yapıp gözyaşlarına hakim olamayan Ronaldo geldi. Ronaldo’nun vuruşunda Oblak yine köşeyi bildi ancak yıldız oyuncunun yan ağlara nişanladığı topla Portekiz öne geçti. Atışların devamında Portekiz kalecisi Costa diğer iki vuruşu da kurtarmayı başardı. Üçüncü penaltı için Portekiz’den topun başına gelen Bernardo Silva ise Oblak’ı mağlup ederek skoru 3-0’a getirdi ve takımını çeyrek finale yükseltti.

Seri penaltılara damga vuran Portekiz kalecisi Diogo Costa, Avrupa Şampiyonaları tarihinde penaltı atışlarında üç penaltı kurtaran ilk kaleci olarak geceye damgasını vurdu. Tur atlayan Portekiz, çeyrek finalde Fransa’nın rakibi oldu. Ronaldo ve arkadaşları EURO 2016 finalinde Fransa’yı Stade de France’da mağlup ederek kupanın sahibi olmuştu. 2016’nın rövanşı niteliğindeki maç 5 Temmuz Cuma günü saat 22:00’de başlayacak.

Fransa ‘Devam’ Belçika ‘Tamam’ dedi