Formula 1'de Singapur GP koşuldu. Gece yarışında zafer pole'den başlayan Lando Norris'e gitti. İngiliz pilotu şampiyona lideri Max Verstappen takip ederken podyumu bir diğer McLaren sürücüsü Oscar Piastri tamamladı.

Formula 1’de kıyasıya bir mücadeleye sahne olan 2024 sezonunun 18’inci yarışı Singapur caddelerinde koşuldu. Gece karanlığındaki yarışa pole pozisyonundan başlayan Lando Norris sonunda şanssızlığını kırarak ilk turu lider geçmeyi başardı. Marina Bay’in dar sokaklarında oldukça temiz bir start alınırken ilk turda herhangi bir kaza yaşanmadı.

Hamilton ve Ricciardo’nun yumuşak, diğer 18 pilotun ise orta hamurlarla aldığı startın ardından Sainz başlangıcın kaybedeni olarak sıra kaybetti. Colapinto ise kendisini Sergio Perez’in önüne atmayı başardı. İkinci turun ardından lider Norris, arkasındaki Verstappen’le arasındaki farkı bir saniyenin üzerine yükselterek DRS aralığından kaçtı. Lando ilerleyen turlarda takımdan da gelen direktifle üst üste hızlı turlar atarak mesafeyi beş saniyenin üzerine kadar çekti ve erken pit hamlesinin önüne geçti. 11’inci turda ilk pitstoplar geldi. Ricciardo orta, Albon ise sert hamura geçti. Lastik değişiminin ardından yavaşlayan Albon aracını garaja çekmek zorunda kaldı. Williams pilotunun hararet sorunu sebebiyle mücadeleye veda ettiği açıklandı.

18’inci tura gelindiğinde yarışa üçüncü sırada devam eden Hamilton pite gelerek yumuşak lastiklerini sert hamurla değiştirdi. Yedi kez dünya şampiyonu İngiliz pilot piste 13’üncü sırada döndü ve kendisini trafiğin içinde buldu. 20’li turlara gelindiğinde Norris, Verstappen’le arasındaki farkı 15 saniyenin üzerine kadar yükseltti. Devamında 30’lu turlar yaklaştığında Russell da pite geldi ve geç pitin de avantajıyla takım arkadaşı Hamilton’ı geride bıraktı.

Ön grupta her pilotun birbirinden farklı stratejilerle ilerlediği yarışta Oscar Piastri ilk stintini uzatarak 39’uncu turda pite geldi, Hamilton’ın ardından beşinci sırada piste dahil oldu. Lastik avantajıyla hızlı yükselen genç Avustralyalı önce Hamilton’ı, ardından da Russell’ı pist üstünde temiz ataklarla geçerek podyumun son basamağına yükseldi.

Yarışın son bölümünde viraj çıkışı esnasında duvara süren Magnussen’in sol arka lastiği patladı. Haas sürücüsü pite gelip lastik değiştirmesinin ardından son sıradan yarışa dönse de devamında garaja çekilerek damalı bayrak göremedi. Singapur’da alışılagelmişin aksine güvenlik aracının çıkmadığı ve kaotik olayların yaşanmadığı yarışı en yakın rakibinin 21 saniye önünde çizgiyi geçen Norris kazandı. Verstappen ikinci olurken üçüncü sıra Piastri’ye gitti. Leclerc son anlarda dördüncü sıradaki Russell’a oldukça yaklaşmasına karşın geçmeyi başaramayınca beşinci oldu. Puan baremini sırasıyla Hamilton, Sainz, Alonso, Hülkenberg ve Perez tamamladı.

Yarıştaki en hızlı tur Ricciardo’ya gitti. RB pilotu hem Norris’ten bir puanı çaldı hem de bu performansıyla günün sürücüsü seçildi. Kariyerinde sekiz yarış galibiyeti olan Avustralyalı, Formula 1’e belki de böyle veda etti çünkü RB kokpitine ABD GP öncesi Liam Lawson’ın geçirilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Singapur Grand Prix’sinin ardından pilotlar ve takımlar klasmanının ilk beş sırası şöyle oluştu:
Pilotlar
1. Max Verstappen (Hollanda): 331
2. Lando Norris (Büyük Britanya): 279
3. Charles Leclerc (Monako): 245
4. Oscar Piastri (Avustralya): 237
5. Carlos Sainz (İspanya): 190

Takımlar
1. McLaren: 516
2. Red Bull: 475
3. Ferrari: 441
4. Mercedes: 329
5. Aston Martin: 86

F1’de heyecan sezonun 19’uncu yarışı olan ABD Grand Prix’siyle sürecek. COTA’da koşulacak yarış 20 Ekim günü başlayacak.

Emilia Romagna’da Bastianini kazandı: Ducati markalar şampiyonu!