Formula 1'in ikonik pisti Silverstone'da Britanya GP'nin sıralama turları yapıldı. Perez'in Q1, Leclerc'in ise Q2'de havlu attığı seansta Russell pole pozisyonunu elde etti. Takım arkadaşı Hamilton ise ikinci olup Mercedes adına ilk çizgiyi kapattı.

Formula 1’de 2024 sezonunun 12’nci ayağını oluşturan Britanya Grand Prix’inin sıralama turları koşuldu. Efsanevi pist Silverstone’da antrenman turları yağış altında geçse de sıralama seansına doğru hava koşulları normale dönmeye başladı.

Q1’de tüm pilotlar ıslak asfaltı da göz ederek geçiş lastikleriyle garajlardan çıktı. Güneşin yüzünü göstermesine ek olarak pistte turlayan araçların da kuru bir çizgi oluşmasına yardımcı olmasıyla birlikte seansın orta bölümünde pilotlar kuru zemin lastiklerine geçiş yaptı. Tam bu esnada Red Bull’un tartışmalı pilotu Sergio Perez pist dışına taşıp çakıl havuzuna oturdu. Aracı çakıllar arasında sıkışan Perez seansa devam edemeyince kırmızı bayrak çıktı ve heyecana ara verildi.

Perez’in otomobilinin bölgeden kaldırılması sonrası yeşil ışık tekrar yandı ve iyice kuruyan pistte tüm araçlar kırmızı logolu yumuşak lastiklerle turlamaya başladı. Bu esnada pistin arka bölümünde anlık bir yoğun yağış geçişi olunca Verstappen başta olmak üzere birçok pilot zor anlar yaşadı. Tüm bu hareketli olayların sonucunda Hamilton ve Russell ilk iki sırayı elde edip Mercedes’in Silverstone’da ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha kanıtladı. Q1’de havlu atan isimler Bottas, Magnussen, Ocon, Perez ve Gasly oldu.

Q2’ye geçildiğinde havadaki yağmur bulutları yerini yavaş yavaş güneşe bırakmaya başladı ancak pistteki ıslak bölümler yer yer de olsa pilotlara zorluklar yaşatmayı sürdürdü. İlk sıranın sürekli el değiştirdiği bu inişli çıkışlı seansta ilk sırayı Lando Norris elde etti. Norris’i son yarışın kazananı Russell ve yaşlı kurt Alonso takip etti. Seansın en büyük hayal kırıklığını Ferrari pilotu Charles Leclerc yaşadı. Monaco’daki zaferinin ardından bir türlü yüzü gülmeyen Leclerc 11’inci oldu ve Q3’e kalamadı. Sargeant, Tsunoda, Zhou ve Ricciardo’da son bölümü göremeden garaja dönen isimler oldu.

Q3’te 10 pilot pole pozisyonu için piste çıktı. İlk denemelerin ardından Russell ilk sırayı elde ederken Norris çok ufak bir farkla vatandaşının gerisinde kaldı. Devamında tüm pilotlar ikinci ve son denemeler için taze lastikleriyle piste hareketlendi. İlk olarak çizgiyi geçen Verstappen sadece dördüncü sırayı elde edebildi. Devamında iyi bir turla gelen Hamilton bir anlık ilk sıraya otursa da George Russell 1.25.819’luk derecesiyle pole pozisyonunun sahibi oldu. İlk denemesinde güçlü görünen Lando Norris ise ikinci denemesinde yaptığı hatalar sonucu turunu tamamlamadan garaja döndü ve seansı üçüncü sırada noktaladı. Piastri beş, Hulkenberg altı, Sainz yedi, Stroll sekiz, Albon dokuz ve Alonso onuncu oldu.

George Russell’ın kariyerinin üçüncü pole pozisyonunu elde ettiği sıralama turlarında ilk çizgiyi Mercedes pilotları kapatırken ilk üç sırayı da ev sahibi İngiliz pilotlar elde etti. Formula 1 Britanya Grand Prix, pazar günü saat 17:00’de sönen beş kırmızı ışığın ardından başlayacak.

Formula 1’i yine isimsiz posta salladı!