Euro 2024'te A Grubu'nda son dakikada atılan goller sıralamayı belirledi. İsviçre ile 1-1 berabere kalan Almanya lider oldu. İskoçya'yı 1-0 yenen Macaristan'ın en iyi üçüncüler arasına kalıp kalmayacağı diğer gruplara bağlı.

Avrupa Futbol Şampiyonası’nda A Grubu son maçları sahne aldı. Şampiyonada üçüncü maçların perdesi Almanya-İsviçre ve İskoçya-Macaristan maçlarıyla açıldı. Altı puanlı Almanya’ya liderlik için bir puan yetiyordu. İsviçre liderlik için rakibini yenmek zorundaydı, zira dört puandaydı. Diğer yanda bir puanlı İskoçya gruptan çıkma şansı için Macaristan’ı yenmek istiyordu. Almanya’da Manuel Neuer 18. kez Alman Milli Takım formasını sırtına geçirdi ve şampiyona tarihinde en fazla forma giyen kaleci oldu. Macarlar ilk iki maçı kaybettikten sonra bu maça tek amaçları kazanmak olarak çıktı. İki takıma da beraberliğin yetmemesi nedeniyle o maçta daha bol aksiyon olması muhtemeldi.

Ancak ilk ciddi hareket Almanya-İsviçre maçında yaşandı. 17. dakikada Andrich ceza alanı dışından yaptığı vuruşla Sommer’i avladı. Ne var ki bu şut öncesinde ceza alanı içindeki ikili mücadelede Jamal Musiala’nın rakibine faul yaptığı tespit edildi. Daniele Orsato golü iptal etti. İki maçta da ilk 20 dakika 0-0’la geçildi. 28. dakikada Frankfurt’ta oynanan karşılaşmada İsviçre soldan geldi, Freuler’in pasında Ndoye topu ağlara gönderdi ve İsviçre, Almanya karşısında 1-0 öne geçti. Bu skorla İsviçreliler grupta lider pozisyona geçti.

31. dakikanın ilk saniyelerinde Ndoye bir kez daha gole yaklaştı ancak sol çaprazdan şutu direğin dibinden dışarı gitti. Diğer karşılaşmada ilk yarım saatte iki takım da risk almak istemedi. Macarlar daha sonra ceza alanı dışından rakip kaleyi denemeye başladı. 41. dakikada kullanılan serbest vuruşta Dominik Szoboszlai ortaladı, Orban’ın yakın mesafeden kafa vuruşu direkten auta gitti. İlk yarılar bittiğinde İsviçre Almanya önünde 1-0 öndeydi, İskoçya-Macaristan maçında sessizlik bozulmadı.

İki karşılaşmada da ikinci yarı hareketli başladı. İlk yarıyı istediği gibi geçirmeyen Almanya ve İskoçya gole daha yakın başladı. Macarlar 65’te Dardai’nin kafa vuruşuyla gole yaklaştı, ancak sonuç çıkmadı. 68. dakikada kullanılan Macar serbest vuruşunda İskoç kaleci Gunn ve Macar oyuncu Barbanas Varga havada tehlikeli şekilde çarpıştı. Varga’nın dili boğazına kaçmasın diye hızla müdahale yapıldı, sahaya sedye geldi, oyuncunun başına takım arkadaşları toplandı ve tıpkı EURO2020’de Christian Eriksen’e yapıldığı gibi sağlık ekipleri tedaviye başladı. Oyuncunun çevresine perde görevi görecek iki örtü gerildi.

Üç dört dakika süren tedavinin ardından oyuncu sedyeyle oyun alanından çıkarıldı. Bu sırada tüm taraftarlar ayakta alkışladı. Bazı Macar futbolcular gözyaşlarına hakim olamadı. Daha sonra BBC’den gelen bilgiye göre oyuncunun hastanede durumunun stabil ve bilincinin açık olduğu belirtildi.

Korku dolu anlar Macar futbolcu Varga için yaşandı.

Almanya-İsviçre mücadelesinin 83. dakikasında İsviçre Vargas’la ikinci golü buldu ancak gol ofsayt gerekçesiyle geçerlilik kazanmadı. 88. dakikada Granit Xhaka’nın şutunda Neuer çok iyi uzandı. İskoçya-Macaristan maçının sonuna 10 dakika eklendi. İlk dakika içinde Szoboszlai çaprazda karşı karşıya kaldı ancak şutu kaleci Gunn’dan döndü. Bir dakika sonra Csoboth direğe takıldı ve Macarlar golü bulamadı. Bu sırada Almanya-İsviçre maçında tehlike gelişti. 90+2’de Raum sol kanattan ortaladı sonradan giren Füllkrug enfes bir kafa vuruşuyla beraberliği yakaladı. Bu golle beraber Almanya yeniden lider duruma geçerken İsviçre ikinci sıraya indi. Maç bu şekilde sona erdi ve Almanlar yedi puanla lider çıkarken İsviçre de beş puanla grubu ikinci bitirdi. Böylelikle Almanya, son 16 turunda İngiltere, Danimarka, Slovenya ve Sırbistan’ın yer aldığı C Grubu’nun ikincisiyle eşleşecek. İsviçre ise İspanya, İtalya, Arnavutluk ve Hırvatistan’ın yer aldığı B Grubu’nun ikincisiyle mücadele edecek.

Grubun diğer mücadelesinin son dakikalarına İskoçya atakları damga vurdu. İskoç ekibi son dakikalarda rakip yarı alanda tüm maç boyunca bulamadığı fırsatları buldu ancak bunları değerlendiremedi. Macarlar 90+10. dakikada kontratağa çıktı. Sallai son çizgiye inip ortaya çevirdi, Csoboth arka direkte şutunu attı ve topu ağlara gönderdi. Macarlar büyük sevinç yaşadıklarıı bu golle turnuvada bir üst tur umudunu ilk puanlarını alarak sürdürdü. Macaristan üç puanla grup aşamasını bitirdi, İskoçya ise bir puanla elendi. Macaristan eksi üç averaj ve üç puanla diğer gruplarda alınacak sonuçları bekleyip en iyi dört üçüncü arasında yer almayı umacak. Macaristan Avrupa Şampiyonlarında çıktığı 14. maçta 2. galibiyetini aldı. Öte yandan Macaristan forması giyen Kevin Csoboth’un İskoçya filelerine gönderdiği gol Opta’nın detaylı veriye sahip olduğu 1980’den bu yana Avrupa Şampiyonası’nda atılan en geç gol oldu.