Beşiktaş, Süper Kupa maçında son Süper Lig şampiyonu Galatasaray'ı Immobile'nin iki, Svensson, Rafa Silva ve Mustafa Hekimoğlu'nun golleriyle 5-0 yendi. Kartal, Süper Kupa'da en farklı galibiyeti alan takım olurken kupayı üçüncü kez müzesine götürdü.

Geçen yılın Süper Lig şampiyonu Galatasaray ve Türkiye Kupası’nı kaldıran Beşiktaş İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı’nda yeni sezonun ilk maçına çıktı. Uzun zaman sonra tribünler eşit olarak bölüşülmüştü. Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, Beşiktaş Başkanı Hasan Arat, A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Vincenzo Montella ve yardımcısı Selçuk Şahin Süper Kupa müsabakasını Atatürk Olimpiyat Stadı tribünlerinden izleyenler arasındaydı.

Galatasaray’da teknik direktör Okan Buruk, ilk 11 tercihini geçen yıl şampiyonluğu getiren futbolculardan kurdu. Geçen sezonu Fenerbahçe’de tamamlayan ve serbest oyuncu statüsüyle sarı-kırmızılılarla üç yıllık sözleşme imzalayan Belçikalı santrfor Batshuayi, sezonun ilk resmi müsabakasına yedek kulübesinde başladı. Galatasaray’ın bir diğer yeni transferi Elias Jelert, ağrısı olduğu için riske edilmeyerek kadroya alınmadı. Sarı kırmızılar sahaya Fernando Muslera, Kaan Ayhan, Victor Nelsson, Abdülkerim Bardakcı, Derrick Köhn, Lucas Torreira, Berkan Kutlu, Hakim Ziyech, Dries Mertens, Kerem Aktürkoğlu ve Mauro Icardi 11’i ile çıktı.

Galatasaray taraftarı Atatürk Olimpiyat Stadı’nı doldurdu.

Galatasaray’da Portekizli orta saha oyuncusu Sergio Oliveira ile santrfor Halil Dervişoğlu, Süper Kupa maçının kadrosuna yoktu. Teknik direktör Okan Buruk, bu isimlerin yanı sıra yeni sezon kadrosunda düşünülmeyen Alexandru Cicaldau ile Taylan Antalyalı, genç futbolcular Eyüp Aydın, Ali Yeşilyurt, Efe Akman, Gökdeniz Gürpüz’ü de kadroya dahil etmedi.

Sezonu 26 Mayıs’ta Konya’da kapatan Galatasaray, 69 gün sonra İstanbul’da Süper Kupa maçında taraftarıyla buluştu.Sarı-kırmızılı taraftarlar, İsrail saldırısı altındaki Filistin’e dikkati çekti. Sarı-kırmızılı taraftarlar, kale arkasındaki tribüne ‘Filistin’de insanlık ölüyor’ ve ‘Dünya soykırımı canlı canlı izliyor’ yazılı pankartlar astı.

Beşiktaş’ta teknik direktör Giovanni van Bronckhorst, siyah-beyazlı takımın başında ilk resmi maç heyecanını Galatasaray karşısında yaşadı. Hollandalı hoca geçen sezondan farklı olarak üç yeni transfere Gabriel Paulista, Rafa Silva ve Immobile’ye ilk 11’de görev verdi. Yeni transferlerden Can Keleş ile Emirhan Topçu ise müsabaka kadrosunda yer almadı. Kartal mücadeleye şu 11 ile başladı: Mert Günok, Jonas Svensson, Gabriel Paulista, Omar Colley, Arthur Masuaku, Gedson Fernandes, Al Musrati, Milot Rashica, Rafa Silva, Semih Kılıçsoy ve Ciro Immobile.

Siyah-beyazlı kulübün yönetim kurulu, Süper Kupa maçı öncesinde taraftarlara bayrak dağıttı. Taraftarlar, kendileri için ayrılan tribünde siyah ve beyaz bayraklarla görsel şölen oluşturdu. Beşiktaş taraftarı, ayrıca üzerinde Kartal figürünün yer aldığı ‘Boğazın efendisi, İstanbul’un sahibi’ yazılı pankart açtı.

Ciro Immobile, Süper Kupa’da Mauro Icardi’nin rekorunu ele geçirdi

Hakem Atilla Karaoğlan’ın ilk düdüğü çalmasından 23 saniye sonra Beşiktaş öne geçti. Sevensson’un uzun topunu Galatasaray’ın savunma oyuncusu Victor Nelsson ıskaladı. Kaleci Muslera ile karşı karşıya kalan Kartal’ın yeni golcüsü Ciro Immobile yerden bir vuruşla fileleri havalandırdı. Beşiktaş’taki kariyerine golle başlayan İtalyan futbolcu, Süper Kupa tarihinin en erken golüne imza atarak tarihe geçti. 2006’dan bu yana Süper Kupa adıyla düzenlenen organizasyondaki en erken golü, 7 Nisan 2024’te Şanlıurfa’da oynanan ve tamamlanamayan Galatasaray-Fenerbahçe derbisinin 50. saniyesinde Galatasaraylı Mauro Icardi tarafından atılmıştı.

Beşiktaş’ın golünden sonra karşılıklı ataklar vardı. 13’te Galatasaraylı taraftarların gol sevinci kalkan ofsayt bayrağı ile kesildi. Defansın arkasına sarkan Mauro Icardi’nin vuruşu ağlara gitti ancak geçerlilik kazanmadı.

Bir dakika sonra sarı kırmızılı tribünler adeta dejavu yaşadı.Defansın arkasına bu kez Kerem Aktürkoğlu sarktı. Onun vuruşunda top ağlarla buluştu. Yardımcı hakemin kalkan bayrağıyla gol ofsayt nedeniyle geçerlilik kazanmadı.

20’de Lucas Torreira, Beşiktaşlı Semih Kılıçsoy’un yaptığı harekete itaraz etti. Hakem Atilla Karaoğlan, yaptığı hareketten dolayı Semih’e; itiraz ettiği için Toreira’ya sarı kart gösterdi.

23’te Rafa Silva’nın sağ taraftan kullandığı kornerde penaltı noktasında Al Musrati’nin vuruşu üstten auta çıktı. 34’te Köhn’ün pasında ceza sahası dışı sol çaprazında topla buluşan Kerem Aktürkoğlu, meşin yuvarlağı ceza yayında bulunan Mertens’e aktardı. Belçikalı oyuncunun pasında ceza sahası içi sağ çaprazında topla buluşan Ziyech, şutunu çekti ancak meşin yuvarlak Colley’den sekerek taca gitti.

41’de Galatasaray’ın kaptırdığı tople atağa kalkan Beşiktaşlı futbolcuyu Kerem Aktürkoğlu arkadan yaptığı faulle durdurdu. Hakem Atilla Karaoğlan bu pozisyonda sarı kartını kullandı.

45+1’de Beşiktaş ikinci gole çok yaklaştı. Rafa Silva’nın sağdan ortasında topla buluşan Immobile, ceza sahası içi sol çaprazından bekletmeden şutunu çekti. Top üstten dışarı gitti. Karşılaşmanın ilk yarısı Beşiktaş’ın 1-0 üstünlüğüyle tamamlandı.

İkinci yarıda Beşiktaş’tan şov

İkinci yarı karşılıklı ataklarla başladı. 46’da Beşiktaş’ın kullandığı kornerde Colley’in kafayla kale önüne indirdiği topa Paulista vurdu. Savunmada Abdülkerim Bardakcı’ya çarpan top kornere gitti. 49’da bu kez Galatasaray tehlikeli geldi. Barış Alper Yılmaz’ın çevirdiği topa ikinci yarıda oyuna giren Batshuayi vurdu. Kaleci Mert Günok topu ayaklarıyla çıkardı.

53’te Beşiktaş ikinci golü buldu. Rashica’nın ceza sahasında ortaladı. Rafa Silva’nın dokunduğu top altıpasa düştü. Topu önünden bulan Svensson sert vuruşu ağlara gitti.

79’da Beşiktaş penaltı kazandı. Immobile, savunma arkasına koşu yapan Gedson Fernandes’i buldu. Portekizli futbolcu attığı çalımdan sonra, Abdülkerim Bardakcı’nın müdahalesiyle yerde kaldı. Hakem Atilla Karaoğlan beyaz noktayı gösterdi. Topun başına geçen Ciro Immobile’nin sert şutu ağlarla buluştu.

87’de Galatasaray 10 kişi kaldı. Victor Nelsson’un kaleci Muslera’ya vermek istediği top kısa düştü. Araya giren Mustafa Erhan Hekimoğlu’nu düşüren Nelsson, direkt kırmızı kartla oyun dışında kaldı.

90+1’de Beşiktaş farkı dörde çıkardı. Beşiktaş’ta sol kanattan ceza sahasına giren Rafa Silva, şutunu çekti. Savunmadan seken top Onur Bulut’un önünde kaldı. O, topu geriden gelen Salih Uçan’a çıkardı. Salih’in şutunda top kaleye doğru giderken ayak koyan Rafa Silva Galatasaray kalecisi Muslera’yı bir kez daha mağlup etti.

90+2’nci dakikada Beşiktaş bir gol daha buldu. Rafa Silva’nın savunmayı sunduğu topa hareketlenen Mustafa Erhan Hekimoğlu yerden vurdu ve maçın skorunu ilan etti. Beşiktaş, karşılaşmayı 5-0 kazanarak Süper Kupa maçlarındaki en farklı skora imza attı.

İtalyan forvet Immobile maçın en değerli oyuncusu seçildi.

Immobile tarihe geçti, maçın oyuncusu seçildi

Beşiktaş’ın bu sezon kadrosuna kattığı Ciro Immobile, ilk resmi maçında attığı iki golle Beşiktaş ile Galatasaray arasında oynanan derbilerin tarihine de adını yazdırdı. Immobile’nin filelere gönderdiği ilk top iki takım arasındaki maçların en erken golü olarak kayıtlara geçti. İki ekip arasındaki en erken gol, geçen sezon Al Musrati’nin kendi kalesine attığı ve Galatasaray’ın 1-0 kazandığı maçın 89. saniyesinde yaşanmıştı. Maçın oyuncusu seçilen Immobile siyah-beyazlı forma altındaki ikinci golünü de penaltıdan attı.

Kupayı Necip Uysal, Mert Günok ve Giovanni van Bronckhorst kaldırdı

Atatürk Olimpiyat Stadı’nda oynanan karşılaşmanın ardından saha ortasına kurulan platformda kupa töreni gerçekleştirildi. Seremonide ilk olarak Galatasaray’ın teknik ekibi ve oyuncularına ikincilik madalyaları verildi. Ardından organizasyonda 3. kez şampiyonluğa ulaşan Beşiktaş’ın teknik heyeti ve futbolcularına şampiyonluk madalyaları takdim edildi. Kaptanlar Necip Uysal ile Mert Günok, şampiyonluk kupasını teknik direktör Giovanni van Bronckhorst ile havaya kaldırdı. Büyük bir sevinç yaşayan siyah-beyazlı oyuncular, şampiyonluk sevincini taraftarlarıyla kutladı. Beşiktaş Başkanı Hasan Arat, Süper Kupa şampiyonluğu sevincini siyah-beyazlı taraftarlarla yaşadı. Karşılaşmanın ardından yönetim kurulu üyeleriyle sahaya inerek tribünlere giden Arat, kupa sevincini tezahüratlar eşliğinde taraftarlarıyla kutladı.

Beşiktaş’tan ‘Süper’ açılış!

Beşiktaş ilk defa Türkiye’de Süper Kupa kazandı

2006’daki ilk Süper Kupa organizasyonunda Galatasaray’ı yenerek şampiyon olan Beşiktaş, 2021 Süper Kupa’da ise Antalyaspor’u penaltılarla geçerek zafere ulaştı. Beşiktaş, son organizasyondaki Galatasaray galibiyetiyle üçüncü kez kupanın sahibi oldu. Siyah-beyazlı takım, organizasyonda 2007, 2009, 2016 ve 2017’de ise rakiplerine mağlup olarak kupaya uzanamadı. Kartal, ilk kez Türkiye’de düzenlenen bir Süper Kupa organizasyonunda kupanın sahibi oldu. Daha önce kazandığı kupaları yurt dışında gerçekleştirilen finallerde kazanan Beşiktaş, 2006 yılındaki ilk Süper Kupa zaferini Almanya’da yaşarken, 2022 yılındaki kupa şampiyonluğunu da Katar’da elde etmişti.

Direktörü Giovanni van Bronckhorst: Kariyerimde çok özel bir gün

Beşiktaş Teknik Direktörü Giovanni van Bronckhorst, Galatasaray’a karşı 5-0 kazanılan Süper Kupa maçının ardından açıklamalarda bulundu. Kupayı kazanmaktan ötürü çok mutlu olduğunu söyleyen Hollandalı teknik direktör, “Maçtan önce de iyi hissediyordum. Gurur duyuyorum takımımla. Final maçı oynadık, herkes finalleri kazanmak ister. Bugün kazanan biz olduk. Güzel hatıralar bıraktık Beşiktaş için. Birkaç gün bunu keyfini çıkartacağız. Lige de çok iyi başlamak istiyoruz. Birkaç gün bunun keyfini çıkardıktan sonra lig maçına hazırlanacağız” dedi. Galibiyetin formülünü açıklayan Bronckhorst şunları söyledi: “Çok çalışmakla başlıyor her şey. Tüm oyuncularımız çok çalıştı. Herkes sistemin bir parçası oldu. Çok çalıştık. İlk yarıda her iki takım da elinden geleni yaptı. Biz her şeyimizi verdik. Oyunun sonlarına doğru daha fazla gol bulduk. Bunlar da galibiyeti pekiştiren goller oldu.”

Kariyeri boyunca unutamayacağı bir başlangıç yaptığını söyleyen Hollandalı hoca, “Çok özel bir gün olacak kariyerimde. 5-0’lık sonuç her zaman olmaz. Çok özel bir akşam benim için. Daha fazla gurur duyamazdım. Keyfini çıkartacağız ama salı gününden itibaren Samsunspor maçına hazırlanacağız” diye konuştu.

Okan Buruk ve Giovanni van Bronckhorst’un ilk mücadelesinden galip çıkan Hollandalı teknik direktör oldu.

Okan Buruk döneminin en farklı yenilgisi

Galatasaray, Süper Lig’de 9 Ağustos’ta başlayacak yeni sezon öncesinde yaptığı 6 maçın dördünden mağlubiyetle ayrıldı. Sarı kırmızılılar, teknik direktör Okan Buruk idaresinde en farklı mağlubiyetini yaşadı. Cim Bom, Buruk yönetiminde geride kalan 2 sezonda çıktığı 97 resmi müsabakada 75 galibiyet, 10 beraberlik ve 12 yenilgi yaşadı. Galatasaray, Süper Kupa maçıyla bu sürede çıktığı 98. resmi müsabakada 13. kez mağlup oldu. Galatasaray, bu süreçte en farklı mağlubiyetini geçen sezon UEFA Avrupa Ligi’nde Çekya temsilcisi Sparta Prag karşısında 4-1’lik skorla görmüştü. Beşiktaş mağlubiyeti, Buruk döneminin en farklı yenilgisi olarak kayıtlara geçti. Ayrıca Galatasaray, 1697 gün sonra 5-0’lık mağlubiyetle sahadan ayrıldı. UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 11 Aralık 2019’da Fransa temsilcisi Paris Saint-Germain’e 5-0 yenilen sarı-kırmızılı ekip, o tarihten sonra en büyük hezimetini Beşiktaş karşısında yaşadı..

Galatasaray orta saha transferini bitirdi: Gabriel Sara

Okan Buruk: Zaha farklı bir şey söyledi oyunculara

Galatasaray’da teknik direktör Okan Buruk açıklamalarda bulundu.Böyle bir mağlubiyet beklemediklerini söyleyen Buruk, “Kazanmak için çıktık. Rakibimizi tebrik ediyorum, hak ettikleri bir galibiyet oldu. Takımla birlikte çıkıp onları alkışladık. Örnek olduğumuzu düşünüyorum. Centilmenlik anlamında da önemli bir şey. Çok hatalar yaptık, iyi oynamadık. Giren çıkanı arattı mı aratmadı mı tam söylemiyorum. Birinci sorumlusu benim. Bu kadroyu seçen benim. Önce bu mağlubiyeti kendi üstüme alıyorum. Sezon başında böyle bir mağlubiyet ders verdi. İlk resmi maçımıza daha konsantre çıkmalıydık. Bunu maç öncesi hissetmedim ama oyun içinde daha iyisini yapabilirdik” dedi.

Olimpiyat Stadı’ndan şikayet eden Buruk konuşmasını şöyle sürdürdü: Burası kötü bir stat. Bu hiçbir zaman bizim için bahane değil. Bugün bize bir ders oldu. Haftaya lig başlıyor. Uyanmak için bir fırsat oldu. Bazen çok yükseklere çıkıp oranın havasına alıştığınızda bundan etkilenebiliyorsunuz. Hiçbir zaman Galatasaray için böyle ağır bir mağlubiyetin bahanesini üretemem. İyi oyunculara sahibiz. Lig maçında ayağa kalkıp tekrar kazanma serisine başlayacağız. Şampiyonluk yolunda en güçlü aday biziz. Taraftarımız umutsuzluğa kapılmasın. Zaha girdikten sonra o da reaksiyonu veremedi. Hazırlık maçlarının birinde çok iyi oynadı, diğerlerinde normal oynadı. Beklentimiz yüksek. Ama oyun içinde onu tam alamadım. İlk yarıdaki düşüncemiz savunma arkasına Kerem’in yapacağı koşulardı. Sayılmayan golde yaptı. Biraz koşu istedim. Sonra Barış’la bunu istedim. Zaha’nın en büyük özelliği bire bir oynadı. Ziyech’le beraber olduğu zaman bire bire kalıyoruz sadece. Bugünkü performans benim de yetersizdi, oyuncularımın da yetersizdi.”

Okan Buruk, yenilgiyi hak ettiklerini söyledi.

10 kişi kalınca Zaha’yı yanıma çağırdığını belirten Galatasaray hocası, “Yeni dizilişi söyledim. Ama o gittikten sonra farklı bir şey söyledi oyunculara. Barış sağ beke geçemedi, Kerem stopere geçti. Oradaki karışıklığa dahil olmaya çalıştım. Bazen görev verdiğiniz oyuncular yanlış anlayabiliyor. Çok hızlı karar veriyoruz orada. Diziliş olarak zaten çok hücumcu bir takımdık. Stoper eksilince yeni dizilişi tam olarak iletemediler. Bu arada tabii ki yediğimiz goller oldu” diye konuştu.