Süper Lig'de 2023-24 sezonunu gol kralı olarak tamamlayan Mauro Icardi'yle birlikte listede iki ile üçüncü sırada gelen Edin Dzeko ve Rey Manaj'ın ortak bir özellikleri var, geçmişte Inter forması giymek...

Süper Lig’de 2023-24 sezonu tamamlandı. Oynanan 38 maçın ardından şampiyonluk ipini göğüsleyen taraf Galatasaray oldu. Sarı-kırmızılılar şubat ayının ortalarında liderlik koltuğuna oturana kadar ligde zirveyi Fenerbahçe çekiyordu. O dönem sakat sakat forma giyen Mauro Icardi parçalı forma altında istediği kadar gol katkısı veremezken lider konumda bulunan Fenerbahçe’nin gol yükünü Edin Dzeko çekiyordu. Fakat son düzlükte işler değişti. Ligin son 10 maçında Icardi 11 gol atarken Dzeko sadece 3 defa fileleri sarsabildi. Geriden gelen Galatasaray şampiyon olurken Arjantinli Icardi de yine geriden gelerek gol kralı olmayı başardı.

İki ezeli rakibin rakiplerinden kopup gittiği ligde diğer takımlar arasından ise bir futbolcu ön plana çıktı. Sezona Servet Çetin yönetiminde başlayan Sivasspor’da takıma serbest oyuncu statüsünde yeni katılan Rey Manaj 14 maçta altı gol attı. 2022’de Barcelona’dan Watford’a gönderilen, İngiliz ekibinde altı ay geçirdikten sonra ise Şubat 2023’te serbest bırakılan Arnavut futbolcu yarım sezonu boşta geçirdikten sonra katıldığı Sivasspor’da Bülent Uygun’un gelişi sonrası açıldı. Uygun yönetiminde çıktığı 19 maçta 12 kez rakip fileleri sarsan Rey Manaj Sivas’ta geçirdiği ilk sezonda 18 gole ulaşarak gol krallığı yarışını Icardi ve Dzeko’nun ardından üçüncü sırada bitirdi. Ligimizin en fazla gol atan isimlerinin ise ortak bir noktaları var: Inter

Geçmişte Inter forması giyen bu üç oyuncu İtalyan ekibinin başarısı için mücadele etmişti. Inter’de kaptanlık yapan Mauro Icardi Milano temsilcisinde hiç kupa kazanamasa da 2015’de Serie A gol kralı, 2018’de ise İtalya’da yılın futbolcusu ve gol kralı olmuştu. Mauro Icardi mavi-siyahlı formayla geçen kariyerinde 219 maça çıkıp 124 gol attı. Arjantinlinin ayrılışı sonrası Inter’de onun boşluğunu doldurmaya çalışan Dzeko ise takımıyla iki İtalya Kupası, iki de İtalya Süper Kupası zaferi yaşadı. Bosna Hersekli golcü Inter’de oynadığı dönem 101 maça çıktı ve 31 kez fileleri sarstı.

Rey Manaj’ın ise Milano günleri diğer iki isim kadar parlak değil. Cremonense formasıyla genç yaşta gösterdiği etkili performans sonrası Milano’da dikkat çeken Manaj Inter’in yolunu tutmuş, A takımla 6 maçta yalnızca 130 dakika süre bulup hiç gol sevinci yaşayamazken Inter’in U19 takımıyla İtalya Gençler Kupası’nda zafere ulaşırken attığı gollerle o turnuvanın gol kralı olmuştu. Devamında her sezon başka takımlara kiralanan Manaj’ın Milano temsilcisiyle yolları 2019’da tamamen kesildi. İtalya macerası sonrası İspanya’ya açılan Arnavut futbolcu La Liga B’de gösterdiği performansla Barcelona’nın yolunu tuttu ancak Inter’dekine benzer bir durumla karşılaşıp A takımda hiç şans bulamadı, Barcelona B’de 31 maça çıkıp 16 defa gol sevinci yaşadı. Barcelona’nın da kiralama denemeleri sonrası gelişiminden vazgeçip Watford’a bonservisiyle yolladığı Manaj, İngiltere Championship’te geçen altı aylık döneminde sakatlıklarla boğuşup hiç gol atamayınca şubat ayında serbest bırakıldı. 26 yaşındayken futboldan yarım sezon uzak kalan Arnavut golcü Sivasspor formasıyla yeniden doğup Süper Lig’de gol krallığı yarışını üçüncü sırada tamamladı.

Inter ve Barça formalarıyla Manaj.

Icardi ve Manaj’ın 2026, Edin Dzeko’nun da 2025’e kadar mevcut takımlarıyla sözleşmeleri bulunuyor. Eski Interliler takımlarının gol yükünü çekmeye gelecek sezonda da devam edecek gibi duruyor.

Konferans Ligi’nde zaferi getiren gol eski bir Hataysporludan: Şampiyon Olympiakos