Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu (MHK), 2024-2025 futbol sezonunda görev alacak Üst Klasman ve Klasman hakem listelerini duyurdu. Yayınlanan listede kendisine yer bulamayan FIFA kokartlı hakem Bahattin Şimşek’in mevcut sezonda maç yönetmesi imkan dışına çıktı. MHK geçtiğimiz haftalarda yayınladığı bir başka listede Abdulkadir Bitigen’i klasman dışı bırakmıştı. Böylelikle göreve yeni gelen Ferhat Gündoğdu yönetimi iki FIFA kokartlı hakemin üstünü çizmiş oldu. Listede ayrıca Süper Lig hakemlerinden Tugay Kaan Numanoğlu’na da yer verilmedi.
TFF’den yapılan açıklamada üst klasman hakemeleri olarak şu isimlere yer verildi:
“Zorbay Küçük, Alper Akarsu, Burak Olcar, Burak Pakkan, Gürcan Hasova, Kadir Sağlam, Yaşar Kemal Uğurlu, Batuhan Kolak, Ömer Faruk Turtay, Sarper Barış Saka, Adnan Deniz Kayatepe, Oğuzhan Çakır, Arda Kardeşler, Cihan Aydın, Ali Şansalan, Erkan Özdamar, Feridun Daldaş, Ümit Öztürk, Süleyman Bahadır, Turgut Doman, Ali Yılmaz, Abdullah Buğra Taşkınsoy, Çağdaş Altay, İlker Yasin Avcı, Mehmet Türkmen, Mustafa Kürşad Filiz, Oğuzhan Uğurlu, Ozan Ergün, Volkan Bayarslan, Ayberk Demirbaş, Davut Dakul Çelik, Direnç Tonusluoğlu, Emre Kargın, Fatih Tokail, Halil Umut Meler, Yiğit Arslan, Ömer Tolga Güldibi, Raşit Yorgancılar, Oğuzhan Aksu, Muhammet Ali Metoğlu, Atilla Karaoğlan, Erdem Mertoğlu, Ömer Faruk Gültekin, Mehmet Ali Özer, Alpaslan Şen, Furkan Aksuoğlu, Yasin Kol.”
Öte yandan VAR hakemleri ise “Emre Malok, Neslihan Muratdağı, Onur Özütoprak, Özgür Yankaya, Alper Çetin, Erkan Engin, Mustafa İlker Coşkun, Bülent Birincioğlu” olarak açıklandı.
Ferhat Gündoğdu’ya üç yıllık hizmet sözleşmesi
İbrahim Hacıosmanoğlu’nun TFF Başkanı seçilmesinin ardından MHK’nin başına gelen Ferhat Gündoğdu’yla federasyon arasında üç yıllık hizmet sözleşmesi imzalandı. TFF’nin sitesinden yapılan açıklamayla duyurulan imzanın ardından röportaj veren Gündoğdu şunları söyledi:
“Hizmet sözleşmesinin sebebi, sürdürülebilirlik. Sözleşme, makamı korumak ve MHK’ye süreklilik kazandırmak amacıyla yapılmıştır. Yapılan klasman değişikliği diğer hakemlerimizin önünü açıyor. Amacımız alttan hakem yetiştirmek. 25 yaşından küçük hakemlerle ilgili alınan karar çok önemli. Talimat değişikliğiyle klasmanların sadeleşmesi de çok önemli. Bunun takibinin kamuoyu tarafından, ‘Doğru gidiyorlar mı, neyi eksik, neyi fazla yapıyorlar’ şeklinde yapılmasını önemsiyoruz.”
Hakem Akademisi uygulaması yürürlükten kaldırıldı
Futbol hakemliği dünyasında hareketli bir gün yaşanırken MHK’den bir de talimat değişikliği geldi. TFF’nin sitesinden yapılan açıklamaya göre Hakem Akademisi adı verilen uygulama yürürlükten kaldırıldı. Bu eyleme gerekçe olarak uygulamanın işleyişi sınırlaması ve yetki karmaşası yaratması gösterildi.
TFF’den yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Merkez Hakem Kurulu olarak 2024-2025 futbol sezonu ile birlikte, yenilikçi, sürdürülebilir ve gençleştirme odaklı projelerimizi hayata geçirmeye başlamış bulunmaktayız.
Bu kapsamda; yayınlanan Merkez Hakem Kurulu (MHK) talimatı ile Merkez Hakem Kurulu’nun (MHK) işleyişini sınırlayan ve yetki karmaşasına neden olan Hakem Akademisi uygulaması yürürlükten kaldırılmıştır.
Yetenekli ve hızlı gelişim sağlayabilecek hakemlere büyük bir engel teşkil eden klasman kademeleri sadeleştirilmiş, oluşturulan havuz sistemi ile bu hakemlerin hızlıca üst liglere kazandırılmasının yolu açılmıştır.
Hakemlerimizin; bilişsel eğitimleri, fiziksel performansları ile VAR eğitim ve uygulama süreçlerinde UEFA ve FIFA standartlarına ulaşmak için, yabancı MHK Danışmanı, Fiziksel Aktivite ve Fitness Danışmanı ve VAR Danışmanı kadrolarımız yenilenerek yabancı danışmanların iş süreçlerinde yoğun eğitim ve uygulama temelli bazı değişikliklere gidilmiştir.
Tüm bunlara ek olarak Hakem Gelişim Programı ile 25 yaşından küçük olan ve ilan edilen kıstasları taşıyan bölgesel hakemler öncelikli olmak kaydıyla amatör hakemlerin de doğrudan başvuru yapabilmesi planlanmıştır. Ön elemeden sonra programa dâhil edilecek hakemler için uygulanacak özel eğitimler sayesinde hakemlerin gelişimleri hızlandırılacaktır. Programın temel amacı geleceğin FIFA hakemlerini oluşturacak aday havuzunu genişletmek, FIFA hakemi yaş seviyesini dünya standartlarına çekmek ve rekabet ortamı oluşturmaktır.
Üst Klasman ve Klasman hakemlerimiz için hazırlanan kariyer planı yakın zamanda kendileri ile paylaşılacak olup, hakemlerimizin kısa ve orta vadede ulaşmaları istenen seviyeler kendilerine hedef olarak verilecek ve süreç takip edilecektir.
Yayınlanan talimat kapsamında yeni yüzler kazanmayı hedefleyen projelerimizi hayata geçirerek birlikte çalışacağımız hakem ve gözlemcilerimizi içeren klasman listelerini açıklıyoruz. Yakın zamanda paylaşacağımız eğitim ve performans odaklı yeni projeler yoluyla da Türk hakemliğinin içinde bulunduğu güven sorununun en kısa sürede ortadan kaldırılmasını hedeflenmekteyiz.
Yenilikçi yaklaşımlarımızın Türk hakemliğinin geleceğine kalıcı katkılar sunacağına inancımız tamdır.”