Türkiye Futbol Federasyonu’nun yeni başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu oldu. Hani, Trabzonspor başkanıyken Fenerbahçe maçından önce müsabakanın hakemi Bülent Yıldırım’ı telefonla aradığı için altı ay ceza alan, Konyaspor maçının hakemi Çağatay Şahan’ı saatlerce soyunma odasına rehin tutan Hacıosmanoğlu… Yeni TFF Başkanı, seçim sonrası temiz bir sayfa açmak istediğini söylemişti. Biz de temiz bir sayfa açalım ve seçimin röntgenini çekelim…
Seçimde 321 delegeden 281’i oy kullanırken 40’ı sandığa gitmedi. 18 delegenin oyu geçerlilik kazanmadı. Mehmet Büyükekşi, 160 ıslak imza toplayarak aday olmuştu. Sandıkta ise 129 oy alabildi. 72 ıslak imza toplayan İbrahim Hacıosmanoğlu’na ise 134 delege destek verdi.
Trabzon’un zaferi
Her şeyden önce İbrahim Hacıosmanoğlu’nun seçimi kazanması Anadolun futbolunun zaferi. Gerek Trabzonspor Başkanı Ertuğrul Doğan, gerekse Trabzon kökenli İstanbulspor Başkanı Ecmel Sarıalioğlu, seçim boyunca etkin rol oynadı. Kasımpaşa Başkanı Fatih Saraç ile Karagümrük Başkanı Süleyman Hurma’nın verdiği destek de önemliydi. Anadolu kulüpleri ve alt lig takımlarıyla çok iyi ilişkisi olan Sivasspor Başkanı Mecnun Otyakmaz’ın listeye girmesi zaferde önemli etken oldu. Yeni Başkan’ın listesinde iki Galatasaray Lisesi mezunu dikkat çekiyor. Beşiktaş’ta sportif direktörlüğü görevinde bulunan Ceyhun Kazancı ve eski Galatasaray yöneticisi Ural Aküzüm yeni TFF’nin üyelerinden.
Seçimin sonucunda Ali Koç etkisi
Seçim başladığında Mehmet Büyükekşi’nin koltuğunu kaybedeceğini kimse düşünmüyordu. Büyükekşi’nin adayı AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Baykan’ın muhalefetin adayı Murat Sancak’a karşı büyük farkla Divan Kurulu Başkanlığı’nı kazanması bu düşünceyi pekiştirdi.
Genel kurulda havayı Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’un konuşması değiştirdi. Seçimin kendileri için yok hükmünde olduğunu belirten Koç, Mehmet Büyükekşi döneminde yaşanan skandallarına değindi. Onun Fenerbahçe ve Beşiktaş statlarına gelemediğini vurguladı. Ama Fenerbahçe Başkanı’nın kongrenin kaderini değiştiren cümleleri şunlardı: “Aday olma sürecinde ve muhtemel başkanların önünü kesme hamlelerinde klasik FETÖ modellemesi ve yöntemlerine tanık olduk. Bu salondaki futbolun değerli paydaşlarına sesleniyorum. Yaşananları hepiniz biliyorsunuz. Özelde konuşuyorsunuz ‘ama ne yapalım’ diyorsunuz. Pek çoğunuza, ‘verin imzanızı zaten bir yarış yok, size pahalıya mal olmasın’ dedim mi, demedim mi soruyorum. Ancak şunu sormak istiyorum, özgür irademize bu şekilde yön verilmesinden hiç mi rahatsız olmuyoruz? Sayın Büyükekşi, seçildiğiniz takdirde, bu şekilde seçilmeniz içinizi hiç rahatsız etmiyor mu? Onurlu, haysiyetli, şerefli olan kimse bu şekilde aday olmaz.”
İbrahim Hacıosmanoğlu için büyük çaba gösteren 1461 Trabzon Futbol Kulübü Başkanı Celil Hekimoğlu, sosyal medyadan yaptığı açıklamada ‘Ali Koç’un liderliği‘ ifadesini kullanarak Fenerbahçe Başkanı’nın hakkını teslim etti.
Ali Koç seçimi kazandı mı?
Ali Koç, Aziz Yıldırım ile yaptığı başkanlık yarışını kazandıktan sonraki konuşmasında “Büyükekşi bir daha seçilemez garanti veriyorum. Türkiye’de bir şeyler değişiyor görmüyor musunuz?” demişti. Servet Yardımcı’nın TFF Başkanlığı adaylığından çekilmesinden sonra Fenerbahçe Başkanı’nın bu sözlerinin havada kalacağı düşünülüyordu. Öyle ya da böyle Ali Koç’un yüzüne karşı çok sert şeyler söylediği Mehmet Büyükekşi günün sonunda başkanlık koltuğundan gitti.
2010-11 defteri açılır mı?
Seçimsen sonra en çok merak edilen konu Fenerbahçe’nin yeni TFF yönetimiyle ilişkisinin nasıl olacağı. Bu konuda İbrahim Hacıosmanoğlu’nun 2010-11 sezonu için yaptığı açıklamalar konuşuluyor. Yeni TFF Başkanı, kupanın Trabzonspor’un hakkı olduğunu söylüyor. Ancak burada onun ikinci adamına bakmak gerekiyor. 3 Temmuz döneminde Sivasspor Başkanı olarak cezaevine giren Mecnun Otyakmaz’ın yönetimde bulunması o defterin açılmayacağını gösteriyor.
Recep Tayyip Erdoğan TFF seçimini kaybetti mi?
TFF seçiminde en önemli konulardan biri de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tutumuydu. Mehmet Büyükekşi, seçimden önceki gece kaldığı otelde yönetim kurulu listesinin onay aldığını toplum içinde bağırarak dile getirdi. Başta Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak olmak üzere siyasilerin kulüplere baskı yaptığı iddiası birçok yerde söylendi. Mehmet Büyükekşi her yerde Cumhurbaşkanı’nın desteğini aldığını ima etti.
Onun seçimi kaybetmesiyle Erdoğan da yenilmiş sayılır mı? Bu sorunun cevabı hem evet hem hayır. Erdoğan’ın Büyükekşi’yi işaret ettiği, onun seçilmesini istediği haftalardır konuşulan ve bir satırla olsun yalanlanmayan bir şey.
Ama öte yandan Büyükekşi’ni genel kurulda mağlup eden İsmail Hacıosmanoğlu da Erdoğan’ın yabancı olduğu bir isim değil. Nitekim Hacıosmanoğlu, başkan seçildikten sonra ilk teşekkürü Erdoğan’a yaptı, “Ben Cumhurbaşkanı ile dost olmanın şerefini, gururunu taşıyorum. Onu kullananların, onu zor durumda bırakanların bugün futbolun dışına, futbol ailesiyle beraber attığımız için bu konuda bize destek veren sağduyulu delegelerimize şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Hacıosmanoğlu Trabzonspor başkanıyken de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sevgisini sık sık dile getirmişti. O dönem Erdoğan’ı 2010-11 sezonundaki tutumu nedeniyle protesto etmek isteyen bir taraftar grubunun ‘şiddet’ gösterilerek engellediği kentte anlatılıyor. Hatta o taraftar grubunun o tarihten sonra stada alınmadığı belirtiliyor. Buradan konuyu bağlayalım… Hacıosmanoğlu’nun 2010-11 konusunu açıp Erdoğan’ı zor duruma düşürmesi şu an için ütopik geliyor.
Seçimin kaybedenleri
Ama şu da bir gerçek. Mehmet Büyükekşi, Erdoğan’ın adını açıkça dile getirmesine rağmen seçimi kaybetti. En büyük rakip olarak görülen Servet Yardımcı’nın son anda adaylıktan geri çektirilmesine rağmen istenilen sonuca ulaşılamadı. Burada Erdoğan’a bilgi veren kaynakların yanıldığını söyleyebiliriz. Skandallarla büyük irtifa kaybeden Büyükekşi’ye yükselen tepki anlaşılmak istenmedi. TFF Başkanlığı seçiminin sonucu Erdoğan’a eksi yazdı. Aynı İstanbul’daki belediye başkanlığı seçimi gibi…
Gençlik ve Spor Bakanı Bak, sürece direkt müdahale ederek dahil oldu. Euro 2024’te Türkiye galibiyetlerinden sonra Büyükekşi’yle TRT’ye beraber demeç verdi. Soyunma odasında futbolcuları gölgede bırakacak fotoğraflar çektirildi. Bakan’ın bizzat kulüpleri aradığı iddia edildi. Seçim sonucu Bak’ın kabinedeki durumunu bile etkileyebilir.
Günün bir başka kaybedeni de Göksel Gümüşdağ oldu. Mehmet Büyükekşi’ye destek veren Başakşehir Başkanı sonuçtan emin görünüyordu. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. Divan Başkanı seçilen Mehmet Baykan da eskiden beri etkin olduğu futbol dünyasında ilk kez yenilgiye uğradı. Burada şu notu düşmek gerekiyor. 2006’daki Haluk Ulusoy-Ayhan Bermek yarışından sonra ilk kez iki adayın katıldığı bir seçim yapıldı. Yani ilk kez gerçek anlamda bir sandık kuruldu. Bilal Erdoğan’ın Büyükekşi’nin listesinde bulunan Kartal İmam Hatip’ten arkadaşı Mustafa Eröğüt’e destek verdiği biliniyordu. Günün kaybedenlerinden biri de o oldu.
Gaziantepli olan Mehmet Büyükekşi’nin arkasında bulunan en önemli güç Sabah gazetesi, Atv ve Aspor gibi kurumları bünyesinde bulunduran Turkuvaz Medya Grubu’nun sahibi Kalyon ailesiydi. Hatta Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’un konuşması A Spor’da yayınlanmadı ve tavır net olarak gösterildi. Büyükekşi’nin kaybetmesiyle kurumun desteği de boşa düştü.
Futbol dünyasından Büyükekşi’ye tekme
Tabii ki kaybedenler kulübünün başkanı Mehmet Büyükekşi’ydi. Yarattığı skandallar nedeniyle defalarca istifa gitmesi gereken eski TFF Başkanı ısrarla koltukta kalmak istedi. Bunun için yüzlerce kişiyi Euro 2024’e götürerek günlerce Almanya’da ağırladı. Her şeyi maddiyatla çözeceğini sandı.
Alt liglerdeki takımlara daha çok para vererek oylarını satın alabileceğini düşündü. Servet Yardımcı’yı ekarte etmek için birçok karanlık yola başvurdu. TFF’nin Onursal Başkanı Şenez Erzik’in konuşması istemi dışında Anadolu Ajansı’na servis edildi. Valiler, kulüpleri aradı, birçok şey yapıldı.
İstenmediğini bir türlü anlamadı. Euro 2024’teki çeyrek finalin kendisini kurtaracağını, koltuğunu koruyabileceğini sandı. Günün sonunda kesin olan şu ki Büyükekşi futbol dünyasından büyük bir tekme yedi. Onun başkanlık yıllarıysa en karanlık dönemlerden biri olarak tarihe geçti.