Türkiye Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nın heyecanını yaşadı. 100’den fazla sporcu olimpiyatlarda Türkiye’yi temsil etti. 1984 Los Angeles’tan sonra altın madalya alınamadan kapatılan ilk olimpiyat olarak tarihe geçen Paris belli açılardan hayal kırıklığı yarattı. Atıcılık branşında elde edilen gümüş madalya güzel bir anı olarak geleceğe kalırken voleybolda çıkılan yarı final de tarihi bir adım olarak kayıtlara geçti.
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi de fair play kurulunun yaptığı Şeref Bayrağı organizasyonu kapsamında söz konusu bayrağa 2028’deki Los Angeles Olimpiyatları’na kadar sahip olacak kulüpleri duyurdu. Yurt çapında 1364 spor kulübü değerlendirildi. Tokyo Olimpiyatlarından bu yana süren değerlendirme sonucunda 54 kulüp yarışmaya aday gösterildi.
TMOK Fair Play Komisyonunun bu adayların faaliyetlerini değerlendirerek verdiği karar sonucunda 16 kulüp finallere kaldı. Süreç sonunda Fenerbahçe Kulübü birinci olarak altın yıldızlı bayrağın sahibi oldu. Ayrıca sarı-lacivertli kulüp önceki “Şeref Bayrağı”nı da aldığı için bayrağında iki yıldız taşımaya hak kazandı. İkinci olan İBB Spor Kulübü gümüş yıldızlı bayrağı, ENKA Spor Kulübü de bronz yıldızlı bayrağı aldı.
TMOK Fair Play Komisyonu Başkanı Erdoğan Arıpınar olimpik branşların öneminde dikkati çekerek “Futbol, voleybol ve basketbolda tek başına şampiyon olmak işe yaramıyor. Kulüpleri tam spor kulübü haline getirmek lazım. Kulüpler, bu ödülü kazanmak için fair play kurallarına uymak zorunda. Aynı zamanda da olimpiyatlara fazla sporcu göndermeliler. Bu sene statüde değişiklik yaptık. Geçen sene sadece Fenerbahçe ödül aldı. Bu sene üç kulübe ödül vereceğiz. Bu ödül törenlerini de kulüplerin kendi yerlerinde yapacağız” ifadelerini kullandı.
Bu gurur Fenerbahçe’nin
Fenerbahçe geçen olimpiyat oyunlarına Türkiye kafilesinde yer alan 102 sporcudan 27’sini yolladı. Atletizm, boks, kürek, masa tenisi, voleybol, yüzme ve yelken gibi branşlarda birbirinden başarılı sporcuları Paris’e gönderdiler. Bu sporculardan Buse Naz Çakıroğlu ve Hatice Akbaş gümüş madalya alarak ülkeye dönerken Ersu Şaşma sırıkla yüksek atlamada, Kuzey Tunçelli ise 1500 metrede olimpiyat beşincisi olarak büyük başarı elde ettiler. Melissa Vargas, Eda Erdem, Gizem Örge ve Meliha Diken yarı finale çıkarak bir ilke imza atan Filenin Sultanları’nın birer parçasıydılar.
İşte Fenerbahçe’nin Paris’e giden 27 sporcusu:
Ersu Şaşma, Alperen Acet, Kayhan Özer, Özkan Baltacı, Eda Tuğsuz (Atletizm), Buse Naz Çakıroğlu, Busenaz Sürmeneli, Hatice Akbaş, Samet Gümüş (Boks), Elis Özbay (Kürek), Sibel Altınkaya (Masa tenisi), Eda Erdem Dündar, Aslı Kalaç, Melissa Vargas, Meliha Diken, Gizem Örge (Voleybol), Kuzey Tunçelli, Ecem Dönmez, Gizem Güvenç, Zehra Duru Bilgin (Yüzme), Yiğit Yalçın Çitak, Merve Vatan, Derin Atakan, Beste Kaynakçı, Alican Kaynar, Deniz Çınar, Lara Nalbantoğlu (Yelken).