Türkiye'yi olimpiyatlarda temsil eden ilk kadın milli atlet Ayşe Üner Ulupınar hayatını kaybetti. Galatasaray Divan Kurulu üyesi de olan sporcu için başsağlığı açıklaması yaptı.

Türkiye’yi 1948 Olimpiyatları’nda temsil eden ilk kadın milli atlet Ayşe Üner Ulupınar’ın vefat haberi, yazar ve seslendirme sanatçısı Yekta Kopan tarafından duyuruldu. Kopan X platformunda yaptığı paylaşımda “1948 Olimpiyatlarında Türkiye’yi temsil eden ilk kadın milli atlet Ayşe Üner Ulupınar vefat etti. Canım arkadaşım Zeynep’in annesi. Ali’nin anneannesi. Mehmet Teoman’ın ablası, Selim Atakan’ın kayınvalidesi. Bütün aileye sabır diliyorum. Başınız sağ olsun” dedi.

Ayşe Üner Ulupınar kimdir?

Asıl adı Ayşe Üner Teoman olan Ayşe Üner Ulupınar 10 Ekim 1932’de Ankara’da doğdu. Galatasaraylı futbolcu Ali Teoman’ın kızı olan sporcu atletizme 1947 ‘e 16 yaşında Ankara Kız Lisesi’nde okurken başladı. Ankara 19 Mayıs Stadyumu’nda koşular yaparak kendini geliştirdi. Öğretmeninin yönlendirmesiyle Gül Kupası’na katıldı ve Türkiye rekoru kırdı. 1948 Londra Olimpiyatları’na Türkiye’den giden 58 sporcu arasındaki tek kadın oldu ve 100 metrede 13.6 saniyelik derecesiyle kendi serisinde dördüncülüğü elde etti ve elendi. Olimpiyatlarda yarışan ilk Türk kadın atlet unvanını kazandı. Galatasaray forması ile yarışmalara katılan Üner 1951 yılında çalışma zorlukları ve antrenör yokluğu nedeniyle atletizmi bıraktı.

Galatasaray’dan açıklama: Üzüntüyle öğrendik

Galatasaray’dan Ayşe Üner Ulupınar’ la ilgili yaptığı açıklamada şöyle dendi: “Kulübümüz 8166 sicil numaralı Divan üyesi, 1948 Olimpiyatları’nda Türkiye’yi temsil eden ilk kadın atlet Ayşe Üner Ulupınar’ın vefat haberini üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız. Merhumenin cenazesi 7 Ekim 2024 Pazartesi günü Zincirlikuyu Camii’nde kılınacak ikindi namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda defnedilecektir. Merhumeye Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve camiamıza başsağlığı dileriz.”

İstanbul’u rengarenk adımlarla koştular