Paris'te boy göstermeye hazırlanan Türkiye bugüne kadar Yaz Olimpiyat Oyunları tarihinde 41 altın, 27 gümüş ve 36 bronz madalya kazandı.

Fransa’nın başkenti Paris’te yapılacak 33. Yaz Olimpiyat Oyunları’nda Türkiye’den 102 sporcu 18 farklı branşta madalya kovalayacak. Paris Olimpiyat Oyunları Türkiye’nin temsil edildiği 24’üncü organizasyon olacak. Türkiye katıldığı organizasyonlarda bugüne kadar 41 altın, 27 gümüş, 36 bronz elde etti.

Siftah ata sporundan geldi

Türkiye olimpiyat tarihinde ilk madalyasını güreşte kazandı. Yer aldığı ilk dört olimpiyatta madalya göremeyen Türk sporcular ilk madalya sevincini 1936 Berlin Olimpiyatları’nda yaşadı. Milli güreşçi Ahmet Kireççi Berlin Olimpiyat Oyunları’nda kazandığı bronz madalyayla Türkiye adına kürsüye çıkan ilk sporcu oldu. Türkiye olimpiyat oyunları tarihinde ilk altın madalyayı da yine güreşte kazandı. Güreşçi Yaşar Erkan, Ahmet Kireççi’nin tarih yazdığı 1936 Berlin Olimpiyat Oyunları’nda 61 kilo serbest stilde birincilik kürsüsüne çıkarak bir başka başarıya imza attı.

Paris Olimpiyatları’na doğru… IŞİD endişesi büyüyor

Kadınlarda ilk madalya 1992’de

Türkiye kadınlarda ilk madalyayı 1992 Barcelona’da kazandı. Judoda Hülya Şenyurt elde ettiği bronz madalyayla kadınlarda Türkiye’ye ilk madalya getiren sporcu oldu. Türkiye olimpiyat oyunlarında kadınlarda altın madalyayı ise 2004 yılında alabildi. Atina’daki oyunlarda halterde Nurcan Taylan birinci olurken bu Türkiye’nin kadınlarda ilk altın madalyası oldu.

Türkiye, Yaz Olimpiyat Oyunları tarihinde 84 farklı sporcuyla toplamda 104 madalya kazandı.

Türkiye’yi en çok sevindiren branş güreş

Türkiye’nin olimpiyatlardaki en başarılı spor dalı güreş oldu. Türk sporcuların kazandığı 104 madalyanın 66’sını güreşçiler elde etti. Güreşçiler 29 altın, 18 gümüş ve 19 bronz madalyayı Türkiye’ye getirme başarısı gösterdi. Olimpiyatlarda Türk sporcular halterde 11, tekvandoda 9, boksta 7, karatede 4, atletizmde 3, judoda 2, okçuluk ve cimnastikte birer kez kürsüye çıktı.

Naim ve Halil altın serisi yakalamıştı

Türk sporcular içinde üçer altın madalya kazanan halterciler Naim Süleymanoğlu ve Halil Mutlu en fazla birincilik kürsüsüne çıkan sporcular olarak tarihe geçti. Naim Süleymanoğlu 1988 Seul, 1992 Barcelona ve 1996 Atlanta’da üç kez üst üste zirvede yer alarak hem Türk hem de dünya spor tarihine adını altın harflerle yazdırdı. Halil Mutlu ise 1996 Atlanta, 2000 Sidney ve 2004 Atina’da altın madalyaya ulaşarak Naim Süleymanoğlu’nun başarısını tekrarladı.

Türkiye, Paris’te dört okçusuyla madalya arayacak