Türk futbolunda yeni sezonun ilk resmi müsabakası Galatasaray ile Beşiktaş arasında oynanacak. 20.45'te Atatürk Olimpiyat Stadyumu'nda oynanacak mücadeleyi kazanan takım Süper Kupa'yı müzesine götürecek.

2023-24 sezonu Süper Lig şampiyonu Galatasaray ile Türkiye Kupası şampiyonu Beşiktaş, 20.45’te Atatürk Olimpiyat Stadı’nda kozlarını paylaşacaklar. Atilla Karaoğlan’ın yöneteceği karşılaşmayı kazanan ekip Süper Kupa’yı müzesine götürecek.

1965-1966 sezonundan bu yana Cumhurbaşkanlığı Kupası ve Süper Kupa adlarıyla düzenlenen organizasyon, Galatasaray ve Beşiktaş’ı 8 kez karşı karşıya getirdi. Altısı Cumhurbaşkanlığı Kupası’nda yapılan karşılaşmalarda Galatasaray 4, Beşiktaş ise 2 kez şampiyonluk sevinci yaşadı. İki takım arasındaki iki Süper Kupa mücadelesinde ise takımlar birer kez kupayı kaldırdı.

Süper Kupa 2006 yılında ilk kez oynanırken, Beşiktaş kupayı müzesine götüren takım olmuştu. Siyah-beyazlı takım, 30 Temmuz 2006’da Almanya’da oynanan maçta Galatasaray’a 1-0 üstünlük kurarak kupayı aldı.

Süper Kupa’yı şimdiye dek en çok Galatasaray kazandı. Sarı-kırmızılı takım, ilk organizasyonda Beşiktaş’a boyun eğmesine rağmen, sonraki süreçte 7 kez mutlu sona ulaştı. Galatasaray; 2008, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019 ve 2024’te Süper Kupa’yı müzesine götürdü. Beşiktaş ise 2006 ve 2022’de şampiyonluk sevinci yaşadı. Fenerbahçe ve Trabzonspor’un 3’er kez kazandığı kupayı, Konyaspor ve Akhisarspor ise 1’er kez havaya kaldırdı.

Beşiktaş Slovenya’dan şen dönüyor

Son kupa 1 dakika oynandı

Galatasaray ile Fenerbahçe arasında yapılan son Süper Kupa müsabakası bir dakika sürdü. İki ekip arasında 30 Aralık 2023’te Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da yapılması gereken Süper Kupa maçı, yaşanan krizin ardından oynanamadı. TFF, karşılaşmayı 7 Nisan’da Şanlıurfa’da oynatma kararı aldı. Fenerbahçe Kulübünün müsabaka öncesi bazı taleplerinin kabul edilmemesi üzerine sarı-lacivertliler maça 19 Yaş Altı Takımı ile çıktı. Galatasaray, maçın ilk dakikasında Mauro Icardi’nin golüyle 1-0 öne geçti. Fenerbahçe, yönetim kararıyla sahadan çekildi. TFF Yönetim Kurulu, kupayı 3-0 hükmen galip saydığı sarı-kırmızılı takıma verdi.

Bahiste Süper Kupa’nın favorisi Galatasaray

Beşiktaş kupayla başlama peşinde

Beşiktaş, birinci transfer ve tescil döneminde şu ana kadar 4 futbolcuyu kadrosuna kattı. Geçen sezon transfer ettiği oyunculardan istediği verimi alamayan ve kadro istikrarı yakalamakta zorlanan siyah-beyazlılar, bu kez ince eleyip sık dokuyor. Savunmayı Brezilyalı futbolcu Gabriel Paulista ile kuvvetlendiren “Kara Kartal”, 10 numara bölgesindeki boşluğu ise Portekizli oyuncu Rafa Silva ile doldurdu. Geçen sezon gol yollarında beklentileri karşılayamayan Beşiktaş, altın ayakkabı sahibi İtalyan santrfor Ciro Immobile’yi kadrosuna katarak hücum hattını güçlendirdi. Siyah-beyazlı ekip, tek yerli transferini ise sağ kanat oyuncusu Can Keleş’i renklerine bağlayarak gerçekleştirdi.

Galatasaray kaldığı yerden devam etmek istiyor

Galatasaray, Süper Lig’de üst üste şampiyonluğa ulaşan kadrodaki önemli futbolcularını ekipte tuttu. Geçen sezon kadroda yer alan Tete, Tanguy Ndombele, Carlos Vinicius ve Serge Aurier ile yollarını ayıran sarı-kırmızılılar, 2 önemli oyuncuyu ise ekibe dahil etti. Fenerbahçe’de 41 resmi müsabakada 24 gol atan Belçikalı santrfor Michy Batshuayi transfer eden sarı-kırmızılı kulüp, 21 yaşında olmasına rağmen Danimarka’nın Kopenhag takımında altyapı karşılaşmaları dahil 138 maça çıkan sağ bek Elias Jelert’i de kadrosuna kattı. Cimbom’un amacı geçen sezon olduğu gibi bu sezon da Süper Kupa’yı müzesine taşımak.

Galatasaray ile Beşiktaş, bugün yapacakları Süper Kupa mücadelesiyle tarihlerinde 356. kez karşı karşıya gelecek. Taksim Stadı’nda 22 Ağustos 1924’te Beşiktaş’ın 2-0’lık galibiyetiyle başlayan rekabette, geride kalan 355 maçın 127’sini Galatasaray, 114’ünü ise Beşiktaş kazandı. Rakiplerin 114 karşılaşması ise beraberlikle sonuçlandı. Taraflar arasındaki tarihi rekabette sarı-kırmızılıların attığı 496 gole, siyah-beyazlılar 464 golle karşılık verdi.

Galatasaray Elias Jelert’in maliyetini açıkladı: Beş yıllık sözleşme, 9 milyon euro bonservis

‘Dörtlü Final Süper Lig için daha iyi’

Beşiktaş Teknik Direktörü Givoanni van Bronckhorst, karşılaşma öncesi düzenlenen basın toplantısında “Bu ülkede ve kulüpte çok iyi karşılandım. Yarın büyük bir maça çıkacağız. İki takım da hak ederek buraya geldi. Futbolcu ve antrenör olarak böyle maçları oynamayı her zaman istersiniz. İyi hazırlandık. Taraftarımızın desteğiyle iyi oynayarak kupayı kazanmak için elimizden geleni yapacağız.” ifadelerini kullandı. Futbolculuk ve teknik direktörlük kariyeri boyunca birçok derbi heyecanı yaşadığını vurgulayan Van Bronckhorst, “Bu bir kupa kazanma fırsatı. Derbilerin hepsi özel maçlar. Kazanmak da kaybetmek de tabii ki duygusal sonuçları getirecektir. Ancak sonuç ne olursa olsun bir sonraki maça hazır olmamız gerekecek.” şeklinde görüş belirtti.

Siyah-beyazlı kulübün başkanı Hasan Arat ile yönetim kurulu üyelerinin ziyaretiyle ilgili de görüşlerini paylaşan Hollandalı teknik adam, “Bu ziyaret bizi çok mutlu etti. Yeni sezon için başarı ve şans dilediler. Birliktelik adına önemli bir ziyaret oldu. Yeni sezonu sabırsızlıkla bekliyoruz. Bize öz güven veren bir ziyaret oldu. Sahada en iyi performansımızı gösterebilmek için elimizden geleni yapacağız.” değerlendirmesinde bulundu. Gelecek sezondan itibaren 4 takımın katılımıyla oynanacak Süper Kupa’nın yeni formatıyla ilgili bir soruyu Giovanni van Bronckhorst, “Bu fikre katılıyorum. Dörtlü Final, yabancı ülkelerde olursa Süper Lig için daha iyi olabilir. Bu format İtalya’da ve İspanya’da uygulanıyor. Sezon içinde uygulanmasının da daha iyi olacağını düşünüyorum.” şeklinde yanıtladı.

Beşiktaş Futbol Takımı Kaptanı Necip Uysal, Süper Kupa’yı kazanarak 2024-2025 sezonuna iyi bir başlangıç yapmak istediklerini kaydetti. Galatasaray ile çok önemli bir maça çıkacaklarını aktaran Necip, “Hepimiz bunun bilincindeyiz. İyi bir kamp dönemi geçirdik. Rakibin tüm maçlarını izledik. Hocamız iyi analiz etti. Elimizden gelen her şeyi vereceğiz. Tüm arkadaşlarım hazır. Taraftarlarımızdan Trabzonspor maçındaki gibi bir atmosfer bekliyoruz. İnşallah kazanan taraf biz oluruz.” dedi.

Olimpiyatların yedinci gününde Türkiye: Buse Savaşkan finalde

‘Bugün penaltı çalışabiliriz’

Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, her iki takımın da buraya gelmeyi hak ettiğini belirterek, “İki takımdan biri Türkiye Kupası’nı kazandı, diğeri Süper Lig şampiyonu oldu. Şimdi iki takım da Süper Kupa’yı kazanmak istiyor. Taraftarlar maçtan dolayı heyecanlı. En çok kupa kazanan iki takım karşılaşacak. Maçın daha kaliteli geçmesi için biz de elimizden geleni yapacağız. Rakibimiz, yeni oyuncuları kadrosuna kattı. Yaptıkları transferler çok iyi. Hocaya (Giovanni van Bornckhorst) da hoş geldin demek istiyorum. Türk futbolu için hepimizin üstüne düşen görevler var. Geçen seneki gibi bu sene de Süper Kupa’yı kazanmak istiyoruz.” diye konuştu.

Daha sezonun başında olduklarını belirten sarı-kırmızılı teknik direktör, “İki takım da yüzde yüz hazır değil. Çok yüksek performans beklemek doğru olmaz. İki takım da kalitesini ortaya koyacaktır. Kaybeden bu seneyi kaybetmeyecek veya kazanan da bu seneyi kazanmayacak. Oyuncularımızdan en hazır olanları sahaya çıkartacağız. İnşallah güzel bir maç olur. Futbol olarak güzel şeyler izlettirebileceğimizi göstermek istiyoruz.” ifadelerini kullandı. Geçirdikleri hazırlık dönemini değerlendiren Buruk, “Yazın oynadığımız hazırlık maçlarına sonuç odaklı bakmıyoruz. Bu maçları oyuncuların performansını yükseltmek için yapıyoruz. Önceki senelere göre daha iyi başlayacağız. Oyuncularımız daha hazır, çünkü daha fazla birlikte çalışma fırsatı bulduk.” değerlendirmesinde bulundu.

Müsabakanın normal süresi ve uzatmalarının eşitlikle sonuçlanması ihtimali hatırlatılarak, penaltılar için özel bir çalışma yapıp yapmadıkları şeklinde yöneltilen soru üzerine Buruk, “İki takım da maçın uzatmalara gitmesini istemez. Böyle bir şey gerçekleşirse de buna adapte olacağız. İki takım da 90 dakikada maçı bitirmek ister. Son antrenmanı daha gerçekleştirmedik. İdmanda penaltılar için bugün çalışma yapabiliriz.” yanıtını verdi. VAR hakeminin yabancı veya Türk olmasıyla ilgilenmediklerini belirten Buruk, “Biz sadece saha içine bakıyoruz. Yeni bir federasyon başkanı seçildi. Bu seçimle de polemiklerin bitmesi gerekiyor. Umarım sadece futbolun konuşulduğu bir sezon olur.” şeklinde konuştu. Süper Kupa’nın yeni modeliyle ilgili konuşan Buruk, “İspanya modeli gibi olacak. Oyuncuların daha hazır olduğu bir dönemde bu maçlar yapılır. O yüzden sorun olacağını düşünmüyorum.” dedi.

Transferlerle ilgili konuşan Muslera, “Her kulübün en iyi oyuncuyu getirmek için araştırma yapması gerekiyor. Her gelen oyuncu da yüksek kalitede olacaktır. Hızlı adapte olabilen oyuncular olacaktır. Bazı futbolcular da Türkiye’deki futbolu tam bilmediğinden adapte olmakta zorlanabilir. Biz, yeni transfer yaparken hangi oyuncu neyi çok iyi yapıyor biliyoruz. Sonrasında adaptasyon daha kolay hale geliyor.” diye konuştu. Muslera, Beşiktaş Teknik Direktörü Giovanni van Bronckhorst’un kendisine 2010 Dünya Kupası’nda Hollanda formasıyla attığı golle ilgili ise “Yılın en iyi golüydü. Söylenecek bir şey yok. Çok iyi bir goldü.” açıklamasında bulundu.

Olimpiyatların altıncı gününde Türkiye: Boksta üçte üç geldi, Hatice madalyayı garantiledi