A Milli Takım'ın Hollanda'ya yenilerek EURO 2024'e veda ettiği maçta Kaptan Hakan Çalhanoğlu, Arda Güler, Barış Alper Yılmaz ve Ferdi Kadıoğlu hücumda iyi performanslar sergilese de 'Portakallar'ı devirmek için yeterli olmadı.

EURO 2024’te oynadığı futbolla taraflı tarafsız herkesin övgüsüne mazhar olan ve seyircilerden büyük takdir toplayan A Milli Takım futbolcuları Hollanda karşısında oynadıkları futbol ve sergiledikleri özverili oyunla bir kez daha taraftarı gururlandırdı. Rakip karşısında 1-0 öne geçmelerine karşın skor üstünlüğünü koruyamayan milliler hem öndeyken hem de yenik duruma düşmelerinin ardından birçok net fırsat yakaladı, ancak şans yaver gitmeyince daha fazla gol üretmeyi başaramayarak şampiyonaya veda etti.

Hakan Çalhanoğlu; Kaptan!

Ay-yıldızlıların ‘Portakallar’ karşısında dört oyuncusu turnuva boyunca olduğu gibi bir kez daha öne çıktı. Uzun yıllardır Serie A’da sergilediği futbolla dünyanın en iyi derin oyun kurucuları arasında gösterilmesine karşın milli takımdaki performansıyla bir türlü taraftarın gözüne giremeyen Hakan Çalhanoğlu Hollanda karşısında oynadığı kusursuza yakın oyunla dikkat çekti. Şampiyonanın başından beri genç oyunculardan kurulu bir iskelete yaptığı kaptanlık ve liderlikle öne çıkan Hakan orta saha mücadelesi içinde hem ilk yarıda bol bol pres yaparak top kazandı, hem de istasyonun merkezinde çokça sorumluluk alarak takımının oyun kurulumunda başrol görevini üstlendi. Kariyerinin başından beri duran toplardaki maharetleriyle bilinen Hakan, ay-yıldızlıların kazandığı serbest vuruşlarda çok tehlikeli kenar ortaları yaparak takımının sürekli gol pozisyonları bulmasını sağladı. Bununla birlikte Hakan yeri geldiğinde bu vuruşlarda genç takım arkadaşı Arda Güler’e de şans vermekten ve fırsat bırakmaktan geri durmadı. Karşılaşmanın 56’ncı dakikasında kaleyi cepheden gören pozisyonda kazanılan serbest vuruş sonrası herkes Hakan’ın şut çekmesini beklerken kaptan topu Arda Güler’e teslim etmesini bilerek ne kadar iyi bir lider olduğunu yeniden kanıtladı. Arda’nın vuruşu ise maçın kalanında da sürecek şanssızlıkların bir habercisi gibi direğe çarpıp oyun alanını terk etti.

Hakan turnuva öncesi verdiği bir röportajda 2017’den beri en üst seviyesinde top koşturduğu İtalya’yı kast ederek “Burada bana herkes sahip çıkıyor, bir evlatları gibi görüyorlar. Ülkeme geldiğim zaman dışlanmış gibi hissediyorum kendimi. Bazen okuduğum yorumlarda içim acıyor” demişti. EURO 2024’ün başından sonuna sergilediği performans ve takım arkadaşlarına yaptığı liderlikle taraftarından övgüler alan Hakan, Hollanda yenilgisi sonrası Berlin Olimpiyat Stadı’nı gözyaşları içerisinde terk etti. Maç sabahı A Milli Takım kafilesi Berlin’deki otelinden ayrılırken de kapı önünde toplanan taraftarlar Hakan’a büyük ilgi gösterdi. Yıldız oyuncuyu otel önünde taraftarın bağına basması sonrası bir kez daha duygulandığı gözlemlendi.

Arda Güler: Gelecek!

Türkiye’nin EURO 2024’te en çok dikkat çeken futbolcularından biri de kuşkusuz Arda Güler. Henüz 19’unda bir Real Madridli olan Arda şimdiden tüm dünya tarafından tanınan bir yıldız, ancak şampiyona öncesi adını duymayan azınlık kesime de Gürcistan karşısında kaydettiği muhteşem golle ismini öğretmeyi başardı. Turnuvanın ilk maçında uzaktan kaydettiği golle takımının şampiyonaya üç puanla başlamasını sağlayarak çok kritik bir dokunuşa imza atan Arda grup aşamasının bitmesinin ardından da katkı vermeyi sürdürdü. Millilerin Avusturya maçında iki etkili korner kullanıp Merih Demiral’ın attığı gollerin hazırlayıcısı olan genç yıldız Hollanda karşısında da Samet Akaydin’in kafasına topu kondurarak, hem de bunu zayıf olan sağ ayağıyla yaparak bir kez daha A Milli Takım’ın gol üretmesine ön ayak oldu.

Arda Güler Hollanda karşısında 44 pas girişiminden 40’ında isabet sağladı. Dört defa isabetli orta yapıp iki kez gol pası vermeyi başardı. Duran topta direğe takılıp gole de çok yaklaşan Arda hücumda yaptıklarının yanında işin savunma tarafında da canını dişine taktı. Beş defa ikili mücadele, yedi kez ise sahipsiz top kazanan genç futbolcu iki defa da pas arası yaparak topu takımına kazandırdı.

Yazımızı güzelleştirdiniz, her şey için teşekkürler…

Barış Alper Yılmaz: Baş belası!

Millilerin Hollanda karşısında öne çıkan bir diğer ismi de şampiyonanın ilk maçından beri oynadığı oyunla dikkatleri üzerine çeken Barış Alper Yılmaz oldu. Sarı saçları, kan içindeki dizleri, çiziklerle dolu yüzü ve bitmek bilmeyen enerjisiyle millilerin en azimli oyuncusu olarak öne çıkan Barış Hollanda karşısında kariyerinin en zorlu sınavlarından birini verdi. Dünya futbol tarihinin en özel stoperlerinden birine, Virgil Van Dijk’a karşı mücadele eden Barış karşılaşma boyunca başarılı stopere zor anlar yaşattı. Patlayıcı gücü ve attığı deparlarla dikkat çeken, bunları yapabilecek enerjiyi 90’ıncı dakikada bile içinde saklayarak herkesi şaşırtan Barış, Van Dijk’ı da şaşırtmış olsa gerek ki Mbappe’ye bile açık alanda attığı deparla yetişebilen rakibi ondan maç sonu “baş belası” diye bahsetti. Karşılaşma içinde Van Dijk’la açık alanda karşılaşan Barış’ı Hollandalı savunmacı sadece faul yaparak durdurabildi.

Millilerin EURO 2024’te sahaya çıktığı beş maçın tamamında 90 dakika sahada kalan Barış Galatasaray’da geçirdiği kulüp sezonu da hesaba katılırsa 2023-24 sezonunda 70 maç barajını yakaladı. Milli futbolcuyla ilgili en güzel yorumu ise ‘Samplo Corvodina’ adlı Büyük Britanyalı bir X kullanıcısı yaptı:

“Barış Yılmaz şüphesiz EURO 2024’te izlemekten en keyif aldığım futbolcu. Sürekli ileri koşular, mücadele, siberpunk saç stili… Onu tribünden izlemeyi çok isterdiniz.”

Ferdi Kadıoğlu: Rockstar!

Barış’ın mücadelesi ve beş maçın tamamında 90 dakika sahada kalmasından bahsedince lafı Ferdi’ye getirmeden olmaz. Hollanda’nın alt yaş kategorilerinde ofansif orta saha olarak parlayıp 2018’de Fenerbahçe’ye transfer olan Ferdi zaman içerisinde sol beke dönüştü. Milli futbolcu sadece mevki değiştirmekle kalmadı, adapte olduğu yeni mevkiinde modern futbol tüm gerekliliklerini yerine getiren yenilikçi bir sol bek olarak Avrupa futbol izleyicisinin huzuruna çıktı. EURO 2024’te Türkiye formasıyla en fazla ikili mücadele kazanan (35), top kapan (12), sahipsiz top kazanan (25) ve şut pası veren (12) oyuncu olma özelliği taşıyan Ferdi oyunun hem savunma hem de hücum tarafında verdiği katkıyla ay-yıldızlıların en çok öne çıkan isimlerinden biri olarak Avrupa Futbol Şampiyonası’nı noktaladı. Turnuvanın henüz grup aşaması oynanırken Borussia Dortmund’un Ferdi’ye ilgi gösterdiği, ancak Alman ekibinin Fenerbahçe’nin talep ettiği 30 milyon euroluk bonservis talebini yüksek bulup masadan kalktığı yazılmıştı. Dortmund şimdi Ferdi için Fenerbahçe’nin masasına 30 milyonu koysa muhtemelen sarı-lacivertliler görüşme bile yapmadan teklifi reddeder…

Yazımızı güzelleştirdiniz, her şey için teşekkürler…