Galatasaray'ın Young Boys'a elenmesiyle Türk futbolunun Şampiyonlar Ligi'nde temsilcisi kalmadı. Avrupa Ligi ve Konferans Ligi'nde mücadele edecek Türk takımları maçlarını perşembe günü oynayacak. Dolayısıyla ligde cuma-cumartesi maç yapmayacaklar.

Türk futbolunda fikstür ayarlaması en büyük sıkıntılardan biri. Hem maçlardan birkaç gün önce açıklanıyor olması, hem de sadece iki-üç haftalık bir zaman diliminin açıklanması insanlar için plan yapmayı ve sosyal aktiviteyi buna göre planlamayı zorlaştırıyor. Söz konusu ayarlamalar yeni sezonda daha zorlu bir hal alacak. Zira Galatasaray’ın Young Boys’a elenmesiyle büyüklerden hiçbiri cuma-cumartesi maç oynayamayacak.

Bunun nedeni Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray’ın Avrupa maçlarını perşembe günü oynayacak olması. Bu üç takımdan ikisi Avrupa Ligi biletini garantiledi. Beşiktaş da 3-3’ün rövanşında evinde Lugano’yu elerse Avrupa Ligi’nde yer alacak. Kara Kartal istediği sonucu alamasa dahi yine de Konferans Ligi’nde mücadele edecek. Söz konusu turnuvada da maçlar perşembe günü oynandığı için Beşiktaş da cuma-cumartesi maçlarında sahne alamayacak. Hal böyle olunca üç büyüğün Avrupa maçı oynadığı haftalardan sonraki karşılaşmaları pazar ya da pazartesi günleri oynanacak. Bilindiği üzere futbol takımlarının maç yapma sıklıkları asgari üç gün dinlenme üstünden hesaplanıyor ve fikstür ayarlamaları buna göre yapılıyor.

‘Buruk’ Galatasaray! Devler Ligi’ne yenilgiyle veda

UEFA Konferans Ligi için play-off aşamasında yer alan Trabzonspor ve Başakşehir de Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş’a katılması muhtemel takımlar. Şayet Trabzonspor St Gallen’e, Başakşehir de St Patricks’e karşı favori olarak çıkacakları maçlarda istedikleri sonuçları alabilirlerse onlar da Avrupa müsabakalarına perşembe günü çıkacak.

Bu sezon grup aşamasından lig aşamasına geçilen Avrupa kupalarında her takım en az sekizer maç yapacak. Hal böyle olunca ligdeki en az sekiz hafta boyunca beş takımın maçının pazar ya da pazartesi olması kesinleşecek. Bu takımların hiçbiri cuma ya da cumartesi maç yapmayacak. Bu takımların maçları haricindeki dört takımın müsabakaları cuma ve cumartesine alınacak.

Türk futbolu ülke puanında da darbe aldı

16.00 sorunsalı

Perşembe akşamı oynanacak bir Avrupa deplasmanı Türkiye saati ile 23.00’te başlayacak ve gece yarısı 01.00’de bitecek. O Türk takımının ülkeye gelmesi sabahı bulacak. Sabah saatlerinde ülkeye gelen takımın pazar öğleden sonra 16.00’da lig maçı oynayacak olması sorun yaratabilir. Bu noktada fikstür yoğunluğuna itiraz eden takımlar ve bu takımların taraftarları federasyon ve yayıncı kuruluş için zorlayıcı olabilir. Türkiye’de bilindiği gibi BeIn Sports özellikle izleyici sayısı açısından bol olan takımların maçlarını ayrı saatlerde oynatılmasına özen gösteriyor. Örneğin sezon başında dahi bir büyük takım maçını 19.15’te oynarken diğeri 21.45’te oynuyor. Dolayısıyla Avrupa maçları başladığında iki takım aynı anda pazar akşamı 19.00’da sahaya çıkmayacaktır. Dolayısıyla 16.00 hatta belki 13.00 maçları bile devreye girebilir. Bu senaryoda perşembe gecesi 01.00’de maçı biten herhangi bir takımın 16.00’da maçının olmamasına özen gösterilmesi de fikstür ayarlamasında zorluk çıkaracak bir detay olarak dikkat çekiyor.

Galatasaray’ın yenilgisi dünya basınında: Türk futbolu Şampiyonlar Ligi dışında