662. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin başpehlivanı olmayı başaran Yusuf Can Zeybek, bu başarıyı 3 sene üst üste tekrarlayıp altın kemerin ebedi sahibi olmak istediğini vurguladı.

662. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri final mücadelesinde İsmail Balaban’ı mağlup eden 29 yaşındaki Yusuf Can Zeybek, ilk kez başpehlivan unvanını kazandı. Açıklamalarda bulunan Zeybek, bu unvanı 3 sene üst üste kazanmak ve altın kemerin ebedi sahibi olmak istediğini belirtti.

Rıza Yıldırım, Mustafa Taş, Fatih Atlı, Mehmet Yeşil Yeşil gibi güçlü rakiplerini geride bırakarak finale ulaşan Zeybek, finalde de daha önce Kırkpınar’da iki kez başpehlivan olma başarısı göstermiş hemşehrisi İsmail Balaban’la karşı karşıya geldi. Zeybek, Antalyalı rakibini de saf dışı bıraktı ve başpehlivan oldu. İlk olarak 2021 senesinde Kırkpınar’da güreşen ve 3. katılımında mutlu sona ulaşmayı başaran sporcu “Bu duracağım anlamına gelmiyor. Hedeflerim devam edecek. Çalışacağız sürekli. Durmayacağız” şeklinde konuştu.

Kırkpınar’da zaferin adı Yusuf Can Zeybek

Kırkpınar’da 3 sene üst üste başpehlivan unvanını alan sporcu altın kemeri ebedi olarak elde ediyor. 1997 senesinden beri kemeri ebedi olarak kazanan bir sporcu bulunmuyor. Zeybek, zorlu rakiplerini yenip üçlemenin ilk halkasını tamamladığı hafta sonuyla alakalı “Daha önceki başpehlivanlar bizden daha tecrübeli ve bu atmosferi yaşamış insanlar. Güzel bir duygu ustalarımızı yenmek ama bizde usta-çırak ilişkisi biraz farkı olduğu için biz yensek de yenilsek de her zaman ustanın elini öperiz” şeklinde konuştu ve sporun maneviyatından da söz etti.

Zeybek, zaferi kazanıp kemeri taktıktan sonra Edirne’nin sokaklarında yürümenin çok güzel bir duygu olduğunu aktardı. 29 yaşındaki sporcu altın kemeri ebedi olarak ele geçirme hedefiyle alakalı olarak “sonraki hedef kemeri 3 kere üst üste alıp ebedi sahibi olmaktır. Biz çok şükür başpehlivan olduk, sonra kemeri aldık. İnşallah üst üste 3 kere alırız, kemerin ebedi sahibi oluruz. Kemeri almak için kanımızın son damlasına kadar çalışacağız. İnşallah o kemeri alırız ve bu camiadaki o duyguyu (ahlı atın kemer) kırarız” şeklinde konuştu.

Sizi Er Meydanı’na alalım!

Yaklaşık 1,5 kilo ağırlığında, 22 ayar 480 gram altından imal edilen altın kemeri ilk kez, 1960 yılında İbrahim Karabacak almıştı. Daha sonra Karamürselli Aydın Demir (1976-1977-1978), Denizlili Hüseyin Çokal (1982-1983-1984) birer kez altın kemerin sahibi olurken, Karamürselli Ahmet Taşçı, Cumhuriyet tarihinde altın kemeri iki kez (1990-1991-1992 ve 1995-1996-1997) elde etmişti. O tarihten beri herhangi bir pehlivan 3 kez üst üste başpehlivan olup kemeri ebedi olarak elde edemedi. Kırkpınar’da başpehlivan unvanına sahip olan sporcular kemeri bir sene boyunca elinde bulundurup bir sonraki sene organizasyona iade ediyor. 26 senedir herhangi bir sporcu bunu başaramadı, dolayısıyla kemer, Zeybek’in anlattığı gibi ‘ahlı altın kemer’ olarak adlandırılıyor.