10 yılda 12 seçim yaşadık. Ülkedeki herkes siyasetten ve seçimlerden yılgın, hatta bitap düşmüş vaziyette. Siyaset konuşmaktan, birbiriyle itişip duran siyasi figürlerin bağırış çağırışlarından herkese gına geldi.
Ülkedeki seçim yorgunluğu geçen hafta İngiliz The Guardian gazetesine bile konu oldu, gazete “İstanbul’da seçim yılgınlığı” diye manşet atmıştı.
2024 sadece bizde değil,dünyada da seçim yılı olsa gerek, çünkü bu yıl dünyada 50’den fazla ülkede seçim var. Baksanıza şu güzelim bahar havasında bile hayatın keyfini çıkarmak yerine siyaset konuşuyoruz. Seçimlerin sonuçları ne olur bilemem ama bu hayata yeniden gelmeyeceğimiz kesin. O nedenle başka şeylerden söz edelim mi?
Uyandık mı? Uyutuluyor muyuz? Bilmiyorum ama son yıllarda uykusuzluk çekenlerin sayısı hayli yüksek. Niye uyumuyoruz sorusuna araştırmacıların verdiği birçok yanıt var, stres bunların en başındaki neden diğer taraftan değişen hayat koşulları, kariyer savaşları hatta belki dijital platformlarda binge watching dediğimiz tıkınırcasına bir şeyler izlemek bile bizi uyutmuyor. Uyaranlar sınırsız sayıda ve hal böyleyken elbette bu uyaranlara kayıtsız kalıp kendimizi uykunun kollarına bırakamıyoruz.
Birkaç gün önce bizim sitede yayınlanan bir haberde uykusuzluğun insana yaşlı hissettirdiği ve bunun kötü beslenmeye, hareketsizliğe ve asosyalliğe neden olduğunu anlatan bir araştırma vardı.
Şimdi yanımda Dr. Ayşegül Çoruhlu olsaydı hemen konuyu sirkadiyen ritme bağlar, saat 16’da yemek yemeyi kesin, uykuyu bozan tv ve telefon ekranlarını kapatın, kırmızı lambalarınızı yakın ve saat 10’da yatağa gidin derdi elbette ama tüm bunlar hayatın normal akışına uygun olmadığı için uygulanması zor pratikler.
Uyumak için ASMR
Çoğu insan uyumak için uyku ilaçlarına, gevşeme tekniklerine, melatonine, çeşitli bitkisel çaylar ve hatta ASMR’ye başvuruyor. Evet yanlış duymadınız ASMR!
Autonomous Sensory Meridian Response, kısaca ASMR 2010 yılında Jeniffer Allen tarafından tanımlanmış bir terim. Türkçe “Otonom Duyusal Meridyen Tepkisi” olarak çevrilen bu terimi beyin orgazmı olarak tanımlayanlar da var.
Allen bunu çeşitli uyaranlara karşı vücudun rahatlama ve mutluluk hissine kapılması olarak açıklıyor ancak beyin bunu nasıl yapıyor Henüz bilim tarafından ispat edilmiş olmasa da endorfin ve aşk hormonu denen oksitosini harekete geçirdiği iddia ediliyor.
ASMR beyin orgazmı olarak da adlandırılan bir fenomen haline geldi. Bu videolar, sadece fısıldayarak veya hafif dokunuşlarla insanların rahatlamasını ve uykuya dalmasını sağlıyor. YouTube’un en popüler ASMR içerik üreticileri milyonlarca takipçiye sahip, bu da ASMR’nin ne kadar büyük bir pazar haline geldiğini gösteriyor.
YouTube’un en popüler videolarından olan ASMR’ler dijital dünyanın insanlara sunduğu mutluluk hissi adeta. Sadece fısıldayarak bir şeyler anlatan veya tırnaklarını mikrofona sürterek iç gıcıklayıcı sesler çıkaran videoların milyonlarca kişi tarafından uyumak için kullanıldığını söylesek abartmış olmayız.
Çünkü YouTube’un en çok seyredilen ASMR profili Hongyu ASMR isimli kişinin 15,7 milyon abonesi var. Miley Cyrus’un 19 milyon, Cüneyt Özdemir’in 1,5 milyon abonesi olduğunu belirtmek isterim ki ASMR çılgınlığının nasıl büyük bir pazar olduğu anlaşılsın.
Ses duyup rahatlamak
Kulağınıza fısıldanan hangi ses size beyin orgazmı yaşatıyor? Eğer hiç ASMR videosu seyretmediyseniz hemen bir tane açın ve ilk deneyi yapın derim.
Bir araştırmaya göre bu sesleri duyarak rahatlama veya karıncalanma hissedenlerin oranı %70. Ttabii bu hissi hiç duymayanlar da var, hatta bu sesleri çok itici bulanlar da.
Bazı kişiler fısıltıya, çiğneme seslerine, ağız seslerine, plastik hışırtılara, dokunma seslerine ve diğer popüler ASMR tetikleyicilerine karşı mizofoni denen güçlü bir olumsuz tepki gösteriyor. Bu seslere tahammül edemiyorlar.
ASMR uyaranları
Kafanızdan başlayan omurganızdan aşağıya inerek içinizi ürperten bu sesler belki de bir uyku devrimine neden olacak. Araştırmacılara göre ASMR uyaranları hafifçe temas, saçı okşama, masaj, fiziksel muayene, yavaş el hareketleri, göz teması, fısıldama, nazik ses tonu, çiğneme, üfleme gibi ağız sesleri, vurma, tırnaklama, kaşıma gibi seslerden oluşuyor.
Bu sesler duyular arasında rahatlama, coşku, uyku, huzur ve mutluluk hissi yaratıyor.
Öyle ki artık birçok markanın reklam ve tanıtımında ASMR videoları kullanılıyor. ASMR videoları çekenler kendilerini “ASMR sanatçısı” olarak tanıtıyor. Dua Lipa, Billie Eilish, Gigi Hadid gibi birçok ünlü içerik olarak ASMR’yi kullanıyor. Hatta ASMR Kur’an-Kerim okuyan bile çıktı.
Sizin favori ASMR’niz hangisi?
Yemek yeme sesleri mi? Nazikçe konuşma sesleri mi? Mikrofona dokunan tırnak veya tüy sesleri mi? Roll playler mi? Bunu ancak deneyerek hissedebilirsiniz.
Biliyorsunuz bu yıl küresel ısınmadan dolayı ayılar bile kış uykusuna yatmadı belki onlara da uyumaları için artık ASMR dinletmek gerekecek. Bu seçim günü umarım uyanmışızdır ve akşama kolayca uykuya dalarız.
Bu arada 9 Nisan ASMR gününüzü de şimdiden kutlarım.