“İkinci bahar …” Farklı anlamları olsa da emeklilik dönemi sonrasında gelen yeni başlangıç sürecini de ifade eder. Bu terim yaşlanma, atıl hissetme duygusunu tetiklediği için olumsuz gibi dursa da aslında olumlu bir anlam taşır ve insanın hayatında yeni fırsatlar ve yeni deneyimler yaşayabileceği bir dönemi simgeler.
İş hayatı devam ederken heyecanla beklenen ikinci bahar namı diğer tekaütlük dönemi sadece keyifli görünen, özenilen ve uzak bir hayal gibi geliyor insana. Akıllarda emeklilik döneminde yapılacak çok konu, çok heyecan var gibi görünse de gerçek böyle olmuyor.
45+yaş sonrası emeklilik döneminde ne yapacağını aramızda kim tam olarak biliyor?
Dinlenmek ve bir süre durmak dışında kimin bu dönem için bir planı var?
Ya da şöyle sorayım;
- Konfor alanından çıkma cesaretin var mı?
- Senden başka bir sen çıkacağına inanıyor musun?
- İş hayatında kazandığın bilgi birikimlerini nasıl kullanacağını biliyor musun?
- Yeniliklere açık mısın?
- Ve en önemlisi nereden başlayacaksın?
Yaşamı üç ana bölüme ayırırsak;
Okul ve iş hayatından sonra gelen ( hatta yoğun iş temposunda hiç gelmeyecekmiş gibi görünen ) tekaüt ’lük dönemi, kimse için boş geçmemeli diye düşünüyorum. Kendini iyi hissedeceğin, değer yaratmaya, üretmeye devam edeceğin ve belki de gelir sağlayabileceğin hayatının bu üçüncü dönemine hazır olmayı; bir anlamda hayattan çekilmek yerine hayata devam etmenin yollarını bulmayı kim istemez ki.
Şimdi size emekli olunca daha çok seyahat edebileceğinizi, hobilerinize daha fazla zaman ayıracağınızı, arkadaşlarınız ile buluşmaların artacağını, özetle hayatınızın değişeceğini söylemeyeceğim. Çünkü bunları iş ve özel hayat dengesi içinde zaten yapmanız gerekiyor. ( Sen yapabildin mi derseniz hayır, peki o zaman neden ahkâm kesiyorsun diyebilirsiniz. Haklısınız, ama kendini sadece işe adamanın doğru olmadığını yaşasın ki sonunda anladım ☺ ) Peki, biz ne yapıyoruz sanki iş hayatı hiç bitmeyecek gibi çalışıyoruz, hırslarımız ile savaşıyoruz, takdir toplamak için gayret gösteriyoruz. Ama gelecekteki kendimize yatırım yapmıyoruz.
Anlatmaya çalıştığım şu; emeklilik hayatın bir gerçeği. İş hayatında bir bireysen; okur, çalışır ve emekli olursun.
Ama emeklilik dönemini nasıl geçireceğin sana kalmış. Kurumsalı bırakmadan kendini emeklilik dönemine ruhen ve maddi olarak hazırlaman önemli. En önemlisi bu dönemi atıl geçirmemek, deneyimlerini kullanmak ve hayattan kopmamak için kendine yeni iş alanları yaratman, fırsatları değerlendirmen şart.
Peki, ne yapmalıyız;
- Kurumsal hayat devam ederken kendinizi tanımaya fırsat yaratın. Yıllardır birlikte olduğunuz “siz” iş hayatında başka emeklilik döneminde başka biri olabilir. Aman dikkat ☺
- Yetkinliklerinizi, sevdiğiniz yönlerinizi iyi bilin.
- Hobilerinizi işe dönüştürmek için fırsatları görmeye çalışın.
- İşi sadece iş olarak görmeyin. İnsan biriktirin, gelecek için ilişki geliştirin.
- İş hayatındayken yenilikleri takip etmeniz daha kolay, bu yeniliklerden gelecek dönem için nasıl iş fırsatları doğabilir diye düşünün.
- Kurumsaldan çıkıp iş kurmak kolay değil ama bu konuda birçok eğitim var. Geç olmadan yararlanın.
Kısacası, emeklilik dönemi için birikim ve arzularınızı dönüştüreceğiniz iş fikirleriniz olsun. Ve tabi ki bu fikirleri birlikte hayata geçireceğiniz aynı kafada yetkin bir arkadaş ağı. İşte o zaman sizi kimse tutamaz…
Elbette bunları yani kendinize yeni iş alanları yaratmaya çalışırken toplum için de faydalı adımlar atmayı unutmayın. Barınak gönüllüsü olmak, uzmanlık alanınızda çocuklara eğitim vermek, yaşlılara kitap okumak, gençlere mentor’luk yapmak, evsizlere & engellilere yardım etmek gibi dünyayı bir nebze daha iyi bir yere dönüştürmek için ne gerekiyorsa yapmak.
Ve kendinizi hayata bağlı tutmak için; meraklı olmak, öğrenmeye ve öğretmeye devam etmek.
Tabi herkesin emeklilik dönemini farklı şekillerde geçireceği ve bu süreci kişisel tercihlerine göre şekillendireceği kesin. Önemli olan, emekliliğe geçiş sürecini planlı bir şekilde yönetmek ve bu dönemi kendiniz için anlamlı kılmak, üretmeye ve hayattan keyif almaya devam etmek.
Sonuç olarak, emeklilik dönemi kişisel gelişim, yeni deneyimler yaşama ve hayatın tadını çıkarma fırsatı sunar. Bu dönemi atıl geçirmemek, yaratıcı olmak için planlı ve bilinçli adımlar atarak kendinize yeni iş alanları yaratabilir, fırsatları değerlendirebilir ve yaşamdan kopmadan aktif bir şekilde geçirebilirsiniz.
Hayatın her anı değerli. Hadi emekli olsak bile hayata bağlı kalalım, ona değer katalım…