Ruh eşinizi arıyorsanız hangi tipten uzak durmanız gerektiğini artık biliyorsunuz. Şaka değil. İngiltere’de uzmanlar daha önce aldatılan insanların anlattıklarından ve anket sonuçlarından yola çıkarak aldatan bir sevgilini nasıl göründüğünü inceliyor. Hatta halka müthiş bir hizmet yaparak yapay zekayla bulgularına uyan fotoğraflar da oluşturuyor. Artık sevgilisi hakkında bu fotoğraflara bakmadan karar verenler dizini dövecek. O değil de, sıradan bir vatandaş tesadüfen kaşı gözü bu fotoğrafa benziyorsa ne yapacak? Hele sevgilisi veya eşi varsa. Ayıkla pirincin taşını, ne dese artık aldatmadığına inandıramaz.
Gelelim sonuçlara. Aldatılan binlerce kişinin anlattıklarından yola çıkılarak yapılan tarife göre 40’lı yaşlarda, büyük burunlu ve kel erkekler en az güvenilir olanlar. İnce dudaklar, mavi gözler, çatık kaş çizgileri ve kısa sakal görünümü tamamlıyor.
Daily Mail’de yer alan habere göre araştırmada aldatma potansiyeli yüksek kadınlar için de örnek bir yüz oluşturuldu. Yapay zekanın sonucuna göre bu kadında koyu renk saçlı, küçük burunlu ve ellili yaşlarının başında. Neyse ki burnum küçük değil, yoksa kocam sarabilirdi bu konuya:) Hakikaten bu sonuçlara bakınca İngiliz bilim adamlarının hep dalga konusu olan “Norveç bilim adamlarından” pek de farkları kalmadığı söylenebilir.
Şaka bir yana, aldatma olasılığı yüksek olan bir erkek tipi için tek bir görsel ya da fiziksel özellikten söz etmek gayet yanıltıcı olabilir. Aldatma davranışı daha çok psikolojik, kişilik özellikleri ve yaşam tarzı ile ilişkilidir.
Örneğin yüksek bir özgüvene sahip, hatta narsisistik özellikler gösterebilen erkekler çekicilik ve cazibelerine güvenerek kolayca ilgi çekebilirler. Bu tip erkekler ilginin devamlılığına ve onaylanma ihtiyacına bağımlı oldukları için sadakatsizliğe eğilim gösterebilirler. Bu profildeki erkekler, kendilerini ve ihtiyaçlarını her şeyin önüne koyma eğilimindedir. Partnerlerinin ihtiyaçlarını veya duygularını dikkate almaktan ziyade, kendi mutluluklarına öncelik verirler.
Narsisistik kişiler, başkalarını etkileyebilme kapasitelerine çok güvendikleri için kendilerine verilen sadakate değer vermeyebilirler. Diğer taraftan heyecan arayışı yüksek olan erkekler, rutinden sıkılma eğiliminde oldukları için sadakatsizliğe daha yatkın olabilirler. Yeni deneyimlere, farklı ilişkilere merak duyan bu profil, monotonluktan kaçınmak adına ilişkilerini riske atabilir. Hele sosyal medya çağında flört de ilgi çekmek de bu kadar kolayken. Dikkat çekici paylaşımlar yaparak sürekli yeni insanlarla tanışma fırsatları sonsuzken.
Eskiden iş ortamında çok fazla zaman geçiren, sık sık seyahat eden veya yoğun sosyal etkinliklere katılan erkeklerden şüphe duyulurdu. Şimdi sosyal medya çıktı mertlik bozuldu. Şu da bir gerçek, daha önce ilişkilerinde sadakatsizlik yaşayan veya bu tür deneyimlere sahip erkekler, yeni ilişkilerinde de aynı davranışları sergilemeye yatkın olabilirler. Birçok araştırma, geçmişte aldatma eğiliminde olan bireylerin bu davranışı tekrarlama olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.
Sonuç olarak, bu faktörlerin hepsi bir bireyin ilişkisine olan bağlılığını ve sadakatini etkileyebilir. Bir fotoğraf elbette genelleyici değildir ve herkes için geçerli olmayabilir. Aldatma, kişisel değerlere, ilişki dinamiklerine ve bireysel deneyimlere göre şekillenen karmaşık bir davranış olarak ele alınmalıdır. Yine de kendimi yapay zekaya örnek aldatan Türk erkeği görseli yaptırmaktan alıkoyamadım. Doğrusu çıkan fotoğraf pek tanıdık geldi. Bakalım sizin tahmininiz kim?