Arzu edilmek güzel ama bazen işin tadı kaçabilir. Sistit cinsel hayatı sekteye uğratabilir. İlişki çok çeşitli sebeplerle ağrılı olabilir. Soruyu sorarsanız hepsinin bir çözümü de var.

Kocamdan sulu yaklaşım istemiyorum

İrem Hanım merhaba. Biz altı yıldır birlikteyiz, iki yıldır evliyiz. Kocam satranç, sudoku gibi beynini çalıştıran her şeyi sever. Ama en sevdiği şey en uygunsuz anda seksi başlatmak. Ben yemek yaparken ya da giyinip bir yere gitmemiz gerektiğinde mutlaka bir şeyler başlatmaya çalışıyor. Ben onun girişimlerini ne kadar geri çevirirsem kocam seks yapmak için o kadar motive oluyor. Sanırım reddetmelerim onun için bir oyun gibi geliyor. Diğer taraftan ben bunu son derece sinir bozucu buluyorum. Şahsen akşam yemeğinin altını yakmamaya ya da bir yerde arkadaşlarla buluşacağımız ya da rezervasyonumuz olduğu için giyinip kapıdan çıkmaya konsantre olduğumda seks yaklaşımlarını hiç de seksi bulmuyorum. Bunu da ona söyledim. Hiç bir şey fark etmedi. Aslında bunun dışında cinselliğimiz gayet tatminkar. Sizce reddetmelerimin ona bir oyun gibi geldiği konusunda haklı mıyım, onu nasıl durdurabilirim?

Değerli Okurum,
Kocan seksin spontane olmasını isteyen biri gibi görünüyor, sen de seksin kontrollü ve kontrol altında olmasını isteyen biri gibi görünüyorsun. Galiba ikinizin de biraz fedakarlık yapması gerekiyor. Senin seksin nerede ve ne zaman yapılacağına dair duygularına daha fazla önem verdiğini göstermesi gerekiyor. Belki mail atarsan daha kolay olur. Sen de biraz (senin için makul ölçüde) spontane olmaya istekli olduğunu göstermen gerekiyor. Ya da öyleymiş gibi davranmaya çalış. Özetle birbirinizi biraz daha iyi okuyun. Bir de kocasıyla seks hayatı olmayan bir sürü evli kadını düşün. Bir sürü problem olabiliyor. Neler var neler bir anlatsam kocan sana değdiğinde mercimeği o an fırına verirsin… Kocaların sertleşme, erken boşalma , isteksizlik sorunları, kadınlarda da orgazm sorunları en başta görülenler. Bu nedenle yemeğin yanmaması veya 10 dakika sonra hazırlanmaya başlamak çok da başa çıkılamayacak mesele değil bence. Bırak fasulyenin altı tutsun, keyfine bak. İlla çözüm istiyorsan akşam yemeği rezervasyonu akşam 8’deyken aslında 7’de olduğu yalanını söyle ve akşam 6.45’te seksi başlattığında mutlu olsun, sen de rahatça hazırlan. Veya madem sudoku seviyor, zor bir sudoku bul, çözmeden olmaz de, sen yemek pişirirken çözsün. Demokrasilerde çare tükenmez:)

Sistitle başım belada!

İrem Hanım merhaba. Benim derdim sistit. Eşimle ilişkiye girdikten sonra sistit oluyorum. Nerdeyse iki üç haftada bir. Sırf bu yüzden ilişkiye girmek istemiyorum. Ne yapmam lazım lütfen yardım edin.

Değerli okurum,
Haklısın can sıkıcı bir durum. Doktoruna hemen söyle. Öncelikle şikayet yoğun olduğunda idrar kültürü vermelisin ve sonucuna göre tedavin düzenlenmeli. Bol su içmek ve sık tuvalete gitmek gerekli. Genital temizlik önemli. Silme işlemi önden arkaya doğru yapılmalı. İlişki sonrası idrar yapmak gerekli. Ayrıca yabanmersini ve C vitamini kullan. Sistit, genellikle bakterilerin idrar yoluna girmesi sonucu oluşan bir enfeksiyon.

Cinsel aktivite, idrar yoluna bakteri taşınma riskini artırıyor. Bu nedenle, cinsel ilişki sonrasında sistit riski artabiliyor. Bundan ötürü ilişki sonrası tuvalete gidilmesi de önemli. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, enfeksiyonlarla baş etmekte zorlanabiliyor, sık sık bunu yaşamanın nedeni bu olabilir. Tedavini ol, önerileri uygula, rahatla.

İlişki sırasında acı hissediyorum!

Merhaba İrem Hanım. 26 yaşındayım ve son zamanlarda erkek arkadaşımla cinsel ilişki sırasında yeterince zevk alamadığımı fark ettim. Özellikle cinsel ilişki esnasında kendimi tamamen rahat hissedemiyorum ve bu durum orgazm olmamı neredeyse imkansız hale getiriyor. Bazen acı hissettiğim anlar da oluyor ve bu da cinsel isteğimin azalmasına neden oluyor. Bunun yanı sıra, partnerimle aramızdaki duygusal bağ güçlü olmasına rağmen cinsellik sırasında bağlantı kurmakta zorlanıyorum. Bu durum beni duygusal olarak da etkiliyor ve cinsel performansım üzerinde baskı hissetmeme sebep oluyor. Cinsellik konusunda açık fikirli biri olduğumu düşünüyorum fakat bu problemler karşısında ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Sevgilimle bu konuda konuşmakta zorlanıyorum çünkü onu üzmek ya da kendini yetersiz hissetmesine neden olmak istemiyorum. Bu durumu çözmek için ne yapabilirim?

Değerli Okurum,
Yaşadığınız durumu paylaştığın için teşekkür ederim. Birden fazla sorundan bahsetmişsin ve inan bu konuda yalnız değilsin. Bir çok kadında bu sorunlar aynı anda yaşanıyor. Cinsel ilişki sırasında rahat hissetmemenin ve orgazm olma zorluğunun birden fazla sebebi olabiliyor. Bunlar arasında fiziksel, duygusal veya psikolojik faktörler yer alabiliyor. Cinsellik, sadece fiziksel bir eylemden ibaret değil ki; aynı zamanda duygusal ve zihinsel olarak da uyum gerektiriyor. Bu nedenle, öncelikle kendini cinsel ilişki sırasında neden rahat hissetmediğini anlamaya çalışmak önemli. Acı hissetme, bazı durumlarda vajinal kuruluk, yanlış pozisyonlar veya cinsel ilişkiye yeterince hazırlanmamaktan kaynaklanabiliyor. Bu durumu aşmak için ön sevişmeye daha fazla zaman ayırmak, kayganlaştırıcı kullanmayı denemek ve rahat ettiğin pozisyonlara yönelmek faydalı olabiliyor. Ayrıca bu acının devam etmesi durumunda bir jinekoloğa başvurman da önemli; zira altında yatan bir sağlık sorunu olup olmadığından emin olmak gerekli. Orgazm olamama ve cinsel ilişki sırasında bağ kuramama durumu ise genellikle zihinsel ve duygusal faktörlerle ilişkili. Stres, kaygı, geçmişte yaşanan olumsuz cinsel deneyimler veya ilişkinizdeki başka sorunlar, cinselliği etkileyebiliyor. Erkek arkadaşınla bu konuda açık bir iletişim kurmak, duygularını ve endişelerini paylaşmak, bu sürecin önemli bir parçası. Aranızdaki bağı güçlendirmek için birlikte daha fazla zaman geçir, cinsel ilişkiye odaklanmadan önce duygusal yakınlık kur ve gerekirse çift terapisi almayı da düşün.
Son olarak, cinsellik konusunda açık fikirli olmanız büyük bir avantaj. Kendi bedenini tanımak, neyin hoşunuza gittiğini ve neyin gitmediğini keşfetmek, cinsel hazzı artırmanın bir yolu. Bu süreçte kendine karşı sabırlı ol ve cinsel hazzın her zaman orgazm anlamına gelmediğini unutma. Orgazm, cinsel zevkin sadece bir parçası ve bu süreçte sevgilinle birlikte farklı deneyimler yaşayarak cinselliği yeniden keşfetmek önemli. 

Bana cinsellikle ve ilişkilerinizle ilgili her türlü sorunuzu  iremhattatasor@gmail.com adresine yazabilirsiniz. Her hafta sorularınıza cevaplarımı burada okuyabilirsiniz.