Menopoz yüzünden seks hayatının bittiğini düşünen 52 yaşında bir kadın, iki haftada bir birlikte olan evli çift, sertleşemeyen erkek arkadaşının sorununun 'baskıcı anne sendromu'ndan kaynaklanıp kaynaklanmadığını merak eden bir okur soruyor... Cinsel sağlık uzmanı İrem Hattat cevaplıyor.

Sevgili İrem Hanım,
Ben 52 yaşında bir kadınım. Eşimin vefatından sonra tekrar biri ile tanıştım. Ancak iki senedir menopozdayım. Bu konu aramızda cinsel açıdan sorun yaratıyor. Bana hem sıcak basıyor, hem biraz kilo aldım görünüşümle ilgili moralim bozuk, ancak en önemlisi de kuruluk şikayetim var ve cinsellik sırasında ağrı yaşıyorum. Hakikaten cinsellikten soğudum. Benim için cinsel hayat bitti mi?

Değerli Okurum,
İnan tek değilsin. Menopozu yaşayan pek çok kadın seninle aynı şikayetleri yaşıyor, özellikle de kuruluk ve ağrı şikayetini. Oysa pek çok tedavi seçeneği var. Sistemik hormon tedavisi hatta hiç hormon kullanamayan hastalarda özel vajinal nemlendiriciler, Ph dengeleyiciler, kayganlaştırıcı kremler/jeller de kullanılabiliyor.

Bitkisel östrojen kaynakları da vücudu desteklemek ve sıcak basması – terleme gibi şikayetler için önerilebiliyor. Sonuçta şikayetlerini hekiminle paylaştığında en uygun tedavi seçeneğine birlikte karar verebilirsiniz. Benim hatırlatmak istediğim önemli bir husus cinsel rutininle ilgili. Eğer cinsel uyarılma süren uzadıysa, cinsel moda girmen uzuyorsa eşinle konuş, ön sevişme süresi ve kalitesine önem verin.

Sevgili İrem,
Erkek arkadaşım bir türlü sertleşemiyor. Çok şey okudum. Baskıcı anne sendromu diye bir şeyden söz ediyorlar. Gerçekten baskıcı bir annenin çocuğu nasıl yetiştirdiği, erkeğin ilerdeki cinsel yaşamını çok etkiler mi ?

Değerli Okurum,
Öncelikle, eğer her baskıcı annenin oğlunda cinsel sorunlar çıkacak olsaydı bütün ürologlara gün doğardı. Arkadaşının baskıcı ve korumacı bir annesi varken sen de aynı tutumu sergilersen sertleşeceği varsa da sertleşmez onu söyleyeyim. Erkeklerde sertleşememe sorununun damarsal, nörolojik, hormonsal, metabolik, psikolojik boyutları var ve iyileşme de Harry Potter’ın asasını salladığı gibi anında olamaz, zaman alır. Zaten bu bir yarış değil. Gerekli tedavilerde destek ol, sevgilinin yanında ol, düzgün bir uzmandan da yardım alırsanız bu konuda telaş yapmaya gerek kalmayacağını düşünüyorum.

Merhaba İrem Hanım,
44 yaşındayım, 13 yıldır evliyim. Arkadaş çevremde cinsellik konuşulduğunda herkes haftada üç dört kez beraberlik yaşadığını anlatıyor. Bizim eşimle cinsel hayatımız hiçbir zaman problemli olmadı ama biz haftada bir kez ancak beraber oluyoruz, bazen  iki haftada bire kadar uzuyor arası. Neden herkesin sıklığı bizden daha fazla?

Değerli Okurum,
Bu sıklık kıyaslaması tehlikeli çünkü cinsellikte sayılar ve süreler her zaman kalitenin veya tatminin göstergesi olmuyor. Açıkçası bu oldukça subjektif ve hem sana hem de eşine bağlı bir rakam. Üstelik sağlık sorunları, stres, yorgunluk, kullanılan ilaçlar, hamilelik, lohusalık, evlilik sorunları gibi pek çok faktör birliktelik sıklığını zaman içinde artırıp azaltabiliyor. Ancak bir düzeninin olması hem ilişkin hem de seks hormonların için önemli.

İkinci önemli nokta da seksten aldığın zevk ve tatmin. Performans kaygısı, orgazm baskısı, arzu ve isteklerini ifade edememe kaygı yaratarak insanı heyecan ve erotizmden uzaklaştırıyor. Böyle bir  cinsel hayat da tatmin getirmiyor. Dolayısıyla seni ve eşini memnun eden bir cinsel ritüelin varsa sıklık ve sürelere konusunda kendine yüklenme. Kaliteye önem ver. Diyeceğim budur. Yani bir sorun yoktur!

Bana cinsellikle ve ilişkilerinizle ilgili her türlü sorunuzu iremhattatasor@gmail.com adresine yazabilirsiniz. Her hafta sorularınıza cevaplarımı burada okuyabilirsiniz.