Eğlence dünyasının ünlüleri artık toplumsal olaylarda tepkilerini dile getiriyorlar. Çünkü "sen ne anlarsın, git şarkını söyle" diyenlere aldırmıyorlar ve saflarını belli etmekten korkmuyorlar. Üstelik bazıları bunu diğerlerinden daha iyi yapıyor.

Eskiden bizleri derinden sarsan olaylar patlak verdiğinde ünlü isimler susar, çekinir, fikir beyan etmezdi. Fikrini söylemenin, isyan etmenin şuna sebep olacağını düşünürlerdi: “Eyvah iş kaybına uğrar mıyız?”

Tabii bir de şu vardı: “Sen ne anlarsın, magazin yıldızı bir ünlüsün. Git şarkını söyle, dizide oyna.” Onlar da kırılır, susardı.

Artık işler değişiyor. Susmuyorlar. İkbal ve Ayşenur’un katledilmesi, Beyoğlu’nda bir genç kıza yapılan taciz görüntüleri birçok ünlüyü ayağa kaldırdı. İçlerinden bazılarının tepkisi öyle güçlüydü ki öne çıktı. Peki kimdi bunlar ve neden etkili oldular?

Onların mesajları niye ses getirdi?

Hadise: “Bir kız arkadaşımla davetten çıktık, eve dönmek için arabaya doğru yürürken sokakta ‘Başımıza bir şey gelir mi’ diye korktuk. Biz ne yaşıyoruz ya”. Hadise’nin mesajı neden mi güçlüydü? Çünkü klişe laflar etmedi, hayatından bir örnek verdi. Başına gelen bir şeyi anlattı.

Tarkan’dan vurucu sözler

Tarkan: “Erkekliğimden utanıyorum. Başıboş hayvanları değil, başıboş psikopatları sokaktan toplayın”. Tarkan niye öne çıktı? Çünkü sözleriyle bazı yarı ünlülerin ‘erkek adamız, adamın dibiyiz’ şeklindeki laflarını kaldırıp attı.

İsyan bayrağını açanlar

İlker Kaleli’nin “Cahilliğe, cinayete, caniliğe alışmayacağız. Yazıklar olsun” sözleri bir isyandı. Kaleli isyan etmekten korkmadı. Sarp Apak da “Çürüyoruz ve adalet istiyoruz” derken aynı cesur tavır içindeydi. Yani “Aman susalım, yarın öbür gün dizi teklifi gelmez” diyenlerden değillerdi…

‘Anne olsam mı, olmasam mı’ sorusu

Türkiye’yi güldüren Yasemin Sakallıoğlu “Korkuyorum. Ünlü olmak bizi korumuyor. Kendimi güvende hissetmiyorum. Sokakta yürümenin lüks olduğu yere doğru gidiyoruz. Anne olsam mı, olmasam mı diye soruyorum” dedi. Açıklaması kalplere dokundu. Çünkü o da klişeden uzaktı, hayatından bir kesit sundu. ‘Anne olsam mı olmasam mı’ kararsızlığı bile herkesi derinden etkiledi.

İdam tartışması ve Leman Sam’ın sözleri

Demet Akalın ve Gülben Ergen’in ‘idam’, ‘idam olmaz, hadım edelim’ tartışması sosyal medyaya damga vururken Leman Sam da şunları söyledi: “Fikrimi söyleyince bana ‘sen git şarkını söyle’ diyorlar.” Leman Sam’a yapılan, sosyal medyada birçok ünlünün başına geliyor ne yazık ki… Sırf bu yüzden iki kelime bir şey yazmaya, söylemeye çekinenler var.

Son noktayı koydu

Bu konuda son noktayı ünlü psikolog Gökhan Çınar koydu. İkbal ve Ayşenur’u katleden katil Semih Çelik ve onun gibiler için şunları söyledi: “Kimse kusura bakmasın! Kadın ciyanetlerini ‘ruh sağlığı bozuk, madde bağımlısı bireylerin’ varlığıyla açıklayamayız. Sistem işlemedikçe ve cezasızlıkla ilgili bir umutsuzluk geliştikçe suç eğilimi olan herkes harekete geçecektir.”

Ünlülerin yeni gündemi

Bazı ünlüleri “Neden böyle konularda paylaşım yapmıyorsun” diye zorlamak ya da yapmıyor diye dışlamak sosyal medyanın yeni gündemi. Gülben Ergen bu konuda Serenay Sarıkaya’yı hedef aldı. Demet Akalın da zaman zaman bazı ünlü meslektaşlarının suskunluğunu sorguluyor. Peki işe yarıyor mu? Hayır… Susanlar, Gülben Ergen ya da Demet Akalın’ın tepkisiyle harekete geçmez.

Duyarlılık ölçüsü Instagram mıdır, o da tartışılır. Çok isimler gördük; duyar kastıktan sonra tuhaf olaylara imza attılar. Ya da Instagram’da çok susanlar biliriz, ‘gerçek hayatta’ herkesten çok duyarlılar.