Altın Portakal Festivali'nde ‘Mukadderat’ filmindeki performansıyla ‘En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü alan Nur Sürer’in teşekkür konuşması Yılmaz Güney'le ilgili bir fitili yeniden ateşledi.

Adana Altın Koza Film Festivali’ne Serenay Sarıkaya’nın havası ve 8 bin 500 TL’lik elbisesi damga vurmuştu. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ise kıyafetler, tarzlar konuşulmadı. Aras Bulut İynemli’nin rap performansı sosyal medyayı birkaç saat oyaladı. ‘En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü alan Nejat İşler festivaller tarihinin en kısa konuşmasını yaptı. Ödülünü aldı, ‘teşekkür ederim’ dedi ve gitti. ‘Mukadderat’ filmindeki performansıyla ‘En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü alan Nur Sürer’in teşekkür konuşması ise festivalin ertesi günü bir fitili yeniden ateşledi.

Hiç vakit kaybetmedi

Nur Sürer “Ödülü, değersizleştirilmeye çalışılan en kıymetli ustamız Yılmaz Güney için alıyorum” dedi. Güney’in adının geçtiği yerde eleştirel tweet’leri atan Farah Zeynep Abdullah boş durmadı. “Ne yılmaz güneyi be.” Y ve G’yi küçük yazması da özellikle yapılmış bir imla hatası mı acaba?

‘Figüran olamaz’ demişti

Farah Zeynep Abdullah’ın, Yılmaz Güney’i hedef alması geçen yıla dayanıyor. Yazar Murathan Mungan ölüm yıldönümünde andığı Yılmaz Güney için “İyi bir yönetmen, iyi bir oyuncu, iyi bir senarist olmasının yanı sıra sinemamızın en iyi yürüyen erkeğiydi. Bir daha kimse onun gibi boynunu hafifçe yana kırarak hüzünle bakarken içimizin en ücra yerine dokunamadı” şeklinde açıklama yapmıştı.

Farah Zeynep Abdullah ise bu sözleri şöyle çevirmişti: “Sinemamızın en iyi kadın döven ve şiddet türleri açısından zengin ve etkili silah kullanan erkeği.”

Farah Zeynep Abdullah bu tweet’iyle beklediği desteği göremedi. Hatta eleştirenler çoğunluktaydı. Biri de Fazıl Say’dı. Farah Zeynep Abdullah için şöyle yazdı: “Yılmaz Güney’in ‘Yol’ filminde figüran bile olamayacak niteliksizlikteki “dizi oyuncusu” artık “dönemleri” ve “milatları” tayin eder olmuş. Biraz haddini bilmek gerek.”

Öyle Bir Geçer Zaman ki…

Tartışmaları X hesabı üzerinden yapmayı tercih eden Farah Zeynep Abdullah’ın, tek hedefi Yılmaz Güney değildi. Mehmet Ali Erbil’in ekrana dönmesi ve Kanal D’de ‘Çarkıfelek’i sunacak olmasına şöyle tepki vermişti: “Iyy ne kadar da mal bir kanal.”

En güzel cevap Kanal D’nin resmi sayfasından geldi. Farah Zeynep Abdullah’ın 2010’da kendisini şöhrete ulaştıran ilk dizisi ‘Öyle bir Geçer Zaman Ki’ gülücük emojisiyle hatırlatıldı. ‘Mal’ şeklindeki yakışıksız lafı bir daha tekrarlayamadı.

Yılmaz Güney, Kanal D, Mehmet Ali Erbil, Murathan Mungan, Nur Sürer, Fazıl Say… Polemik hedeflerini yüksekten seçen Farah Zeynep Abdullah tartışmalarında hep yalnız kalıyor. Tepki alıyor, hakkında dava açılıyor. Neden, çünkü kullandığı dil ‘yakışıksız’… Sanattan bahseden dillerin gün gelip ’be’, ‘mal’ kelimelerini kullanması da ne tuhaf! Ayrıca dünya küçük. Nereden bilelim, yarın öbür gün Kanal D’nin bir dizisinde oynamayacağını… Aman büyük konuşmalara dikkat, ‘Öyle bir geçer zaman ki…’